Home Allmänt Midsommar: Depp eller Pepp?

Midsommar: Depp eller Pepp?

by Charlotta

Det är inte många som är oberörda inför de där obligatoriska festdagarna som återkommer varje år, midsommar, kräftskiva (även om den har tunnats ut i och med att kräftpremiären försvann), nyår och valborg. Det här är dagar då det finns krav på vad som är okej och vad som anses som ett misslyckat firande, dagar när man möts med avundsjuka om man har storslagna planer och medlidsamhet om man inte har några planer. Dagar då det helt enkelt inte är tillåtet att göra vad man vill utan då man ska uppfylla kravet på lustfyllt socialt umgänge och helst övertrumfa tidigare års festligheter.

Midsommarafton är en dag då man förväntas ha barnsligt roligt hela dagen, helst ska det serveras mängder av god mat och dryck, helst i sällskap av ett stort och tajt kompisgäng som man umgåtts med sedan tonåren, helst i en romantisk stuga på landet eller i skärgården och helst med någon man delar en passionerad kärlek med. Uppfyller man inte minst tre av fem kriterier så är dagen att betrakta som ett misslyckande.

Det där med tvång har aldrig funkat speciellt bra på mig. Ju mer människor försöker rätta in mig i ledet desto mer obstinat och motvalls blir jag. Kanske är det därför som jag under årens lopp har lagt ner den ena tvångsfesten efter den andra och numera vanligtvis tar de här tillfällena med ro i hemmet. Det är trevligt med fester och att umgås med goda vänner, men bra mycket trevligare när man själv får välja tidpunkt och omständigheter och gör det för att man har lust och inte för att det är ett krav från omgivningen. Rent väderleksmässigt så brukar dessutom midsommar göra sig bäst upplevd inifrån ett varmt och torrt hus.

Är det fler än jag som blir matta av tvångsfestandet och som föredrar en lugn dag med vovven framför en blöt dag runt midsommarstången, eller hur tänker ni?

Oavsett hur och om ni väljer att fira så önskar jag er en Trevlig midsommar!

/Charlotta

19 comments

Anne 19 juni, 2015 - 11:23

Tofflor, filt och en god bok just nu.
Ha det gott, Lotta!

Coachen 19 juni, 2015 - 13:20

Låter härligt Anne, tack detsamma!
/C

Nettan 19 juni, 2015 - 12:11

Jag önskar att jag hade lite vänner,
Kommer sitta ensam hemma hela dagen idag tyvärr. 🙁

Coachen 19 juni, 2015 - 13:23

Det kommer jag också att göra Nettan, och väldigt många andra. Men det behöver inte vara så om du inte vill, det är kanske lite sent att hinna ändra på för idag, men för framtiden så kan du bestämma dig för att skaffa nya vänner. Det finns trevliga människor överallt som gärna vill lära känna nya vänner, allt du behöver göra är att ta kontakt och visa intresse.
/C

Nettan 19 juni, 2015 - 14:49

Inte så lätt och bara hitta nya vänner. Vet inte hur man ska träffa nya folk. Internetdejting ger inget.

Coachen 19 juni, 2015 - 18:36

Man träffar folk genom att gång på gång göra samma saker och på det viset bli ett bekant ansikte. Gå med i en förening, besök något visst ställe regelbundet och på samma tid, promenera samma runda varje dag, delta i regelbundet återkommande aktiviteter osv. Efter några gånger börjar du heja på människor du känner igen och efter några gånger till så börjar du prata med dem och sedan är det inte långt kvar till att föreslå en fika eller liknande. Samma sak fungerar dessutom bra bland grannarna där du bor.
/C

Ullis 19 juni, 2015 - 13:26

Jag har också tackat nej till firandet och tillbringar midsommarafton ensam för andra året i rad.
Känns så skönt att få en extra ledig dag att få göra precis det jag vill istället för att fira med massa människor jag knappt känner bara för att man ”ska” . Är nog lite som du att jag blir
obstinat och vill göra tvärt emot.

Glad midsommar!

Coachen 19 juni, 2015 - 13:51

Tack för att du delar dina tankar och din upplevelse Ullis, hoppas du får en skön dag.
/C

Ullis 19 juni, 2015 - 13:58

Detsamma till dig och tack för en väldigt bra och inspirerande sida! 🙂

Lina 19 juni, 2015 - 19:21

Tack för ett fint inlägg! Känner sååå igen mig. Varje högtid blir alltid detsamma för mig. Varje år. Ledsamt och olyckligt. Alltid konflikter. Även om jag byter ut partners så slår det aldrig fel. Tror det har, som du beskriver, med krav och förväntningar att göra. Man förväntas vara på superhumör. Man förväntas vara glad. Man förväntas var så mkt. Det i kombination med en dysfunktionell uppväxt blir det inte annat än kaos. Jag vet att jag bör försöka bryta detta men jag har inte verktygen än. Tyvärr.

Tack igen för ett fint inlägg! Kram L

Coachen 19 juni, 2015 - 19:36

Hej Lina, tack för berömmet och för att du delar med dig. Vad behöver du för att släppa förväntningarna på både dig själv och andra och istället skapa en dag där ni kan trivas som ni är?
/C

Lina 19 juni, 2015 - 19:49

Tack för ditt svar! Jag tror att jag behöver förstå och läka mitt barndomstrauma för att våga. Oavsett det är en högtid eller ngn annan dag. Högtiderna blir extra smärtsamma av samma skäl du skriver om. Förväntningar och krav.

// L

Coachen 19 juni, 2015 - 20:17

Det låter som en bra plan, lycka till och sköt om dig!
/C

Tina 20 juni, 2015 - 08:45

Jag och min sambo avstår de flesta sammankomster under högtiderna. Jul, Nyår och Midsommar tillbringar vi i regel som en helt vanlig ledig dag, grejar med huset eller gör något annat som vi känner för just då.
I min familj var det under många år mycket ’påtvingade’ träffar, resor och sammankomster. Alla 4 barn med respektive förväntades delta, vare sig man ville eller ej. Jag trivdes inte då jag fungerade som familjens spypåse. Trots min roll inom familjen tog det mig många år innan jag lyckades bryta mig ur detta. Att ha stor familj runt sig över högtiderna behöver inte betyda att allt är lyckligt.

Coachen 20 juni, 2015 - 09:51

Tack för att du delar med dig av dina upplevelser Tina. Det är en vanlig vanföreställning att bara man hade haft en familj, eller vänner, eller en partner så hade allt varit så mycket bättre, men att vara flera är ingen garanti för att det är bra. När man är flera har man många gånger inte heller möjlighet att själv bestämma, men det har man när man är själv, eller som du och din sambo. Ibland kan det vara en fördel att inte ha för mycket sällskap och kunna göra som man själv vill.
/C

marija 20 juni, 2015 - 13:21

Midsommar bestod av att fota naturen och njuta av solens glimtar och utav regnet. Finns inget bättre än att gå ut i naturen. Där finner man verkligen energi och förundran över hur vackra växtligheterna är. Eller gå ner till havet och fynda saker längs stranden. Frihet för mig. Därav en bärnsten följde med hem. Sedan slank det ner en och annan jordgubbe. Hoppas du och ni andra hade en bra midsommar oavsett firandet av dagen i sig, eller bara just få ”va”, som vilken dag somhelst;)

Coachen 20 juni, 2015 - 14:45

Tack för beskrivningen av ditt midsommarfirande marija, det låter härligt!
/C

Åsa 21 juni, 2015 - 13:19

Tack för din text, den hjälpte mig på midsommarafton då jag verkligen kände mig som ett ufo <3 Smärtsamma minnen och känslor kom och gick, det var första midsommaraftonen sedan vår separation. Men jag klarade det!

Coachen 21 juni, 2015 - 14:19

Hej Åsa, tack för din kommentar. De där ”första gångs”-tillfällena är alltid jobbiga, oavsett om det är första gången efter en separation eller ett dödsfall eller någon annan livsförändrande upplevelse så är det alltid en pärs att ta sig igenom det. Som tur är blir det bättre redan andra gången, kanske för att man är stärkt av att veta att man klarade det första gången eller kanske bara för att där är en viss igenkänning gång nummer två. Nu har du i alla fall avverkat midsommar och du är starkare och klokare än innan! 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI