Home Allmänt Tankar i juletid

Tankar i juletid

by Charlotta

Kära vänner, då är det julafton igen. Som barn kändes det som en evighet mellan julaftnarna och som vuxen är det lika märkligt varje gång att det redan har hunnit bli jul igen.

Det sägs att upplevelsemässigt blir tiden kortare och kortare desto äldre man blir, att det alltså känns som att tiden går fortare. Om man tar hänsyn till hur snabbt det känns som att tiden går så har man levt halva livet redan när man är 20.

Det fick jag berättat för mig, när jag var just drygt 20, av en professor i Lund och den gången hade jag svårt att tro på det. Nu 25 år senare har jag inga som helst svårigheter att tro att det är precis så det är. På ett sätt kan det kännas lite läskigt att livet går så fort, å andra sidan avdramatiserar det mycket när man inser hur föränderligt allting är och hur fort livet går.

Vi har precis passerat vintersolståndet, den 21 december, när dagen är som kortast och natten som längst, och just i år hade den dagen även en annan betydelse. Enligt en skicklig indisk astrolog markerade just den dagen slutet på en 12 000 år lång period av svåra tider och starten på en 12 000 år lång period av goda tider.

Allt det vi ser runtomkring oss som många gånger ser ut som kaos är en reaktion på den brytpunkt vi befinner oss i, gamla mönster och sanningar som dras upp till ytan för att granskas, ställas till svars och antingen omdanas så de passar den nya tiden eller förkastas för att de inte längre är relevanta.

Lite som när (om?) man får för sig att städa garderoben och börjar med att dra ut precis allt på golvet innan man börjar gå igenom och sortera. Det kommer att bli stökigt ett tag först innan man får kontroll på grejorna och man ser hur allt ska organiseras.

Det är där världen befinner sig just nu, med allt gammalt skräp utrivet på golvet till allmän beskådan, och känslan är en smula skrämmande och ganska överväldigande. Men idag är det julafton och jag hoppas att den blir fridfull för alla och att allt vad ”garderobsstädning” heter kan läggas åt sidan.

Det är en hoppingivande tanke att bära med sig att vi har lämnat det svåra bakom oss och gått in i en period som kommer att bli bättre. Och som om inte det vore nog så har ljuset nu vänt och inom några veckor kommer man att kunna märka att dagsljuset tilltar och dagarna åter bli längre, några minuter i taget.

Oavsett om din upplevelse just nu är bra eller dålig så kommer den inte att vara länge, denna dagen är snart slut, detta året är snart slut och nästa år kommer att gå i samma rasande takt. Om det är en anledning att glädjas och bita ihop tills det jobbiga är över, eller en anledning att njuta extra av det man har just nu är upp till var och en att avgöra.

En riktigt God Jul till er alla!

/Charlotta

10 comments

H 24 december, 2017 - 13:24

God Jul Charlotta 🙂

Charlotta 24 december, 2017 - 13:35

God Jul H! 🙂
/C

Annica 25 december, 2017 - 09:16

Det låter väldigt hoppingivande att vi är på väg in i en positiv tidsperiod som kommer att sträcka sig över flera
tusen år.❤️❤️❤️.
Jag tycker det finns många tecken på att det är så även om man i stunden kanske bara ser ett nu och inte de steg som
människan tar över tid i mänsklig men framförallt andlig utveckling.
Tänk vilken fantastisk värld vi kan få om vi utvecklas vidare som människor och individer.
Tänk vilken plats den här jorden kan bli för alla om vi människor återigen blir en del av naturen istället för att
ställa oss över och utanför den och tro att det ska fungera.
Att jorden blir en plats för alla igen både djur, natur och människa och att vi alla kommer till insikt om att vi
består och är delar av något mycket större än oss själva.
Att vi alla skulle inse vårt eget värde bara för att vi är just dem vi är utan yta,prestation och det som samhället i
stort definierar som framgång i den här världen.
Håller med dig om att upplevelsen av tid förändras när man blir vuxen och äldre.
Min känsla av tid idag är att jag värdesätter den mer och känner tacksamhet över att få vara här och nu.
Jag vet inte om det var min väg in i utmattning som lärde mig det men jag ser med andra ögon på
mig själv, världen och samhället.
Det är jag väldigt glad över trots att det har varit väldigt svårt,tungt och mörkt.
Kan känna en lyckokänsla nu i juletid över att jag befinner mig i ett sammanhang, att jag är på väg mot något nytt,att jag har
min familj,nära och kära och under ytan ,det vi inte kan se med blotta ögat ,vibrerar en annan tillvaro som vi samtidigt
tillhör.
Att tillhöra ett universum med sin kraftfulla intelligens,sin skaparkraft och eviga kärleksenergi är väldigt stort.
Det fyller mig med en ödmjukhet och en trygghet.
Hoppas du får en fortsatt fin julhelg.
Du bidrar till en stor förändring genom din blogg Charlotta och att du delar så
många viktiga saker med oss som vill läsa.
Tack.
❤️❤️❤️.
Kram från
Annica

Charlotta 25 december, 2017 - 10:43

Tack Annica för att du delar dina juletankar och för att du är en trogen läsare. Kram! ❤️
/C

A 25 december, 2017 - 11:05

Godfortsättning Charlotta, jag både tycker och känner att 1 år är ”ingenting” numera. Tiden går rasande fort ju äldre jag blir, och det finns ingenting att sätta emot den känslan heller, därför så blir livet för mig så mycket värdefullare. En morbror tjafsade med mig om saker som hänt för 20-30 år sedan, då sa jag ja, kan så vara men det är ingenting vi kan göra åt nu. Lev i nuet istället för att dra upp gamla saker, som faktiskt inte har någon betydelse nu. Kände att jag inte orkade prata med honom om dåliga händelser och saker som inträffade då. Och han gav med sig efter att jag sa det. Märker att många har svårt att lämna det gamla bakom sig. Det leder ingenvart att tjafsa om det nu, och speciellt inte med en negativ ton i rösten vilket han gjorde.

Charlotta 25 december, 2017 - 12:39

God fortsättning A! Det är nog många som lever kvar i det gamla och därmed missar att uppleva det som händer just nu fullt ut. Jag tror att just det är en sak som väldigt många ångrar på sin dödsbädd, att de inte bara släppte det gamla och gick vidare med sitt liv.
/C

J 26 december, 2017 - 08:57

Men jag tänker att ju mer man lär sig att vara i nuet desto långsammare kommer ändå tiden att kännas. För mig är det när jag stressar som tiden – när jag ser tillbaka på den efteråt – känns som att den gått fort. För det har liksom inte funnits någon Substans, bara ett mål och ett fokus som jag rusat till. Och därför har kanske inte alla sinnen fått jobba som de ska, eller så djupt som de kan, vilket leder till att upplevelsen av tiden inte har ”fyllts ut”. Hrm, jag vet inte om jag lyckas formulera tankarna på ett bra sätt. Men ja, jag tror att en nyckel till att tiden ska kännas långsammare är att vara mer i nuet och kanske även att öva upp sina sinnen mer.
God Jul!

Charlotta 26 december, 2017 - 10:38

Jag håller helt med dig J, så pass att jag faktiskt skrev ett inlägg om precis det i somras. 🙂
/C

A 26 december, 2017 - 10:01

Precis. Vad vinner de på att leva kvar i det gamla? Minnen har vi alla, men att fastna i dem är inte alls bra. Och särskilt inte negativa sådana, för det var vad allt handlade om, och om mig som person. Att komma och anklaga mig nu för saker jag gjorde för 30-år sedan gagnar ju knappast min morbror nu, när jag är en annan människa med större insikter än vad han aldrig någonsin har haft i sin egen ägo. Avund är vad allt handlar om – att han själv aldrig fick den insikt som jag har nu. Ett försök till att förminska mig som person, har han ingen glädje av. Har förstått att jag är en starkare människa än honom.

Charlotta 26 december, 2017 - 10:41

Preci som du är inne på så är det nog ofta ett sätt att skydda sig själv, man vill eller orkar inte se det som är nu och känner sig tryggare och mer bekväm i dåtiden. Kanske man skulle bli tvungen att inse och acceptera saker man inte vill, det handlar i slutänden om rädslor helt enkelt.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI