Home Älska sig själv Älska dig själv

Älska dig själv

by Charlotta

Ur Arkivet:

Visst kan det låta lite onödigt och kanske till och med smålöjligt att säga att du ska älska dig själv, vad skulle det spela för roll? Älska andra och bli älskad tillbaks, men att älska sig själv? Meningslöst och på gränsen till egoistiskt, eller?

Nej, tvärtom faktiskt! De flesta av oss är uppfostrade i jantelagens skugga där livet går ut på att inte förhäva sig, inte låtsas att du är mer än du är och helst knappt ens så mycket, inte ta plats och regelbundet be om ursäkt för din existens. Du är alltså sedan barnsben programmerad till att nedvärdera dig själv och se med kritisk blick på allt du är och gör. Självklart känns det då också naturligt att suga åt dig allt negativt som andra kan tänkas säga eftersom det passar så bra in i det mönster du redan lever efter.

Resultatet av alltihop blir att du bär med dig ett ständigt missnöje med din egen person, en känsla av att du borde göra mer, vara mer, klara mer, räcka längre och vara snyggare. Jag skrev för en tid sedan om falska sanningar, det här en sådan! Får du höra något tillräckligt många gånger så blir det sant oavsett om det är sant eller inte och att du inte duger som du är, är ren lögn och en inlärd falsk sanning.

Tro nu inte att detta påverkar bara dig själv för det gör det inte, det påverkar alla omkring dig som i sin tur reflekterar det tillbaks till dig själv. Med tanke på att de flesta människor bär på samma negativa inställning till sig själv så går vi omkring och sänder ut missnöjda energier till varandra, som studsar tillbaks och snabbt fyller världen med negativitet och elände.

Tänk dig istället att du vänder på alla de tankarna och lär dig nya sanningar. Vakna varje morgon och tänk att du är fin precis som du är, du är tillräckligt mycket av allt, du gör tillräckligt, du klarar allt du vill och du räcker till. Tänk det, säg det gärna högt, men framför allt tro på det. Vi vet sedan tidigare att uppfattar hjärnan ett visst budskap tillräckligt många gånger så blir det sant, så då gäller det att tänka på rätt grejor.

När du går och lägger dig på kvällen tänker du samma sak om igen och dessutom berömmer dig själv för de bra saker du gjort under dagen. Det behöver inte vara stora och dramatiska saker som fått uppmärksamhet av andra utan kan lika gärna vara små men bra saker som bara du själv lade märke till.

Du kanske avstod från att bli arg på någon som du egentligen hade velat skälla på, du kanske lät bli att köpa något du egentligen inte behövde, du kanske fick gjort något hemma som du skjutit upp under lång tid, du kanske hjälpte en främling att ta ner något från översta hyllan i affären eller du kanske lyckades gå en hel dag utan att tänka negativa tankar om dig själv, eller om andra?

Ge dig själv beröm och uppskattning för allt du gör som bekräftar att du är fin och bra precis som du är. Det betyder inte att du är felfri för ingen är felfri, utan det betyder att du duger med fel och allt. Du är bara människa och människor gör fel allt som oftast, men lägg ingen energi på felen, det räcker att du noterar att det inte var ditt ljusaste ögonblick och försöker undvika att göra om det. Medvetenhet om dina brister och en önskan att göra gott räcker långt.

Så om alla människor istället bar på glada tankar om sin egen person, var nöjda och tillfreds med sig själva och gick och sände ut harmonisk energi mot varandra, positiv energi som fortplantas och sprids ut i världen. Undrar vad det skulle kunna göra med våra liv och vår omvärld…

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI