Home Älska sig själv Du är aldrig en dålig människa

Du är aldrig en dålig människa

by Charlotta

Är du en bra människa? En god människa? Är du värd det bästa? Är du värd att må bra? Är du värd kärlek? Är du värd att respekteras? Är dina önskemål och behov värda att tillgodoses? Är du värdig allt du behöver för att må bra och vara lycklig?

Kanske svarar du ja på några av frågorna medan någr av de andra känns för stora för att kunna svara ja på. Kanske svarar du ja på allihopa men känner samtidigt att du inte är hundra procent ärlig när du gör det. Du skulle vilja svara ärligt ja på alla frågorna, du vet att du borde, men djupt där inne finns en röst som säger att du visst inte är värd det bästa. Att du har gjort så mycket fel och dumt att du egentligen inte ens är en bra människa.

Den där lilla rösten som tvivlar är det många som bär med sig dag efter dag, år efter år. I ansiktet syns en leende mun och glada ögon men i bröstet eller i magen sitter knuten som talar om att glädjen inte är sann. Att skammen och skulden och självhatet och självföraktet är allt som betyder något och det som gör att du egentligen inte är värd någonting. Det enda du verkligen är värd är allt det dåliga som händer dig. Du tycker inte om det, men du är värd det, så du tiger och lider.

Är du en av alla de personer som känner så? I så fall så har du kommit till rätt ställe för jag är här för att tala om att du har fel.  Du är en bra människa! Du är en god människa! Du är värd det bästa! Du är värd att må bra! Du är värd kärlek! Du är värd att respekteras! Dina önskemål och behov är värda att tillgodoses och du är värdig allt du behöver för att må bra och vara lycklig!

Ingenting du någonsin har gjort, gör eller kommer att göra kan förändra ditt värde som människa. Du är precis lika värdefull nu som den dag du skapades och så kommer det alltid att förbli. Ditt människovärde är konstant och orubbligt, du är skapad som en god och kärleksfull människa och kommer därför alltid att vara en god och kärleksfull människa.

Det som kan hända på vägen är att du gör misstag. En del misstag är små och andra är väldigt stora, men oavsett storlek och vilka effekter de får så är de ändå bara misstag, de förändrar inte den du är och de förändrar inte ditt värde. En del misstag kommer du att upprepa många gånger innan du inser att de faktiskt är misstag och att det vore bra om du slutade göra dem, men de är fortfarande bara misstag och du är fortfarande en god människa.

Medan jag skriver detta kan jag i förväg höra hur många av er som läser som protesterar högljutt och ger exempel på våldsbrottslingar och elaka karaktärer ur människans historia. Nog måste de väl ändå vara onda? Inte kan deras människovärde vara intakt? Inte kan de vara värda lika mycket som någon som gjort gott hela livet?

Svaret på den frågan kommer i form av en ny fråga. Vad är en människa? Är människan kroppen hon bor i, den kropp som skyddas och styrs av egot? Eller är hon själen som tillfälligt bor i kroppen? Den verkliga livsformen är själen, det är själen som är jaget och kroppen är endast ett transportmedel.

Själen är oförstörbar och oföränderlig, den är skapad av kärlek, med kärlek och för kärlek och dess värde är alltid konstant. Själen har egentligen endast marginellt intresse av kroppen eftersom den är en förbrukningsvara och lätt kan ersättas med en ny kropp. Av den anledningen kommer kroppen med ett ego, vars enda uppgift är att skydda kroppen. En uppgift som egot tar på allra största allvar och inte skyr några medel för att utföra till det yttersta.

Medan själen är vis och lågmäld är egot högljutt och påstridigt, och egot gör mängder av misstag helt enkelt för att det inte har förmåga att se hela bilden. Dess enda uppgift är att skydda kroppen som det ser som den verkliga livsformen, och den är bokstavligt talat beredd att gå över lik för att göra det. När egot inte får som det vill anklagar det dig för att vara dålig och ovärdig. Själens försök att göra sig hörd över det öronbedövande larmet av egots tumult är ofta förgäves.

Men egot är inte du, egot är en funktion som är knuten till kroppen och kroppen är inte du. Du är själen. Den eviga, den kloka, den oföränderliga, den odödliga och den kärleksfulla själen. Därför är ditt värde okränkbart och därför är du alltid, och oavsett vilka misstag egot gjort, alltigenom god.

Det kan dock komma en dag när du känner att du börjar bli trött på hur alla misstagen får dig att känna, en dag när du tycker det är värt den ansträngning det innebär att träna egot till att stå tillbaka och släppa fram själen. Om den dagen kommer ska du inte tveka och inte vara rädd för vart det kan leda, för det enda det kan leda till är något bättre.

Men oavsett om den dagen kommer eller inte så har du aldrig varit, är inte och kommer aldrig att bli en dålig människa.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI