Home Älska sig själv Du är bra nog precis som du är

Du är bra nog precis som du är

by Charlotta

Hur man formulerar det och i vilkas situationer man tänker det kan variera, men innehållet är sig likt från gång till gång och från person till person. Det handlar om nedsättande tankar om dig själv, tankar om att man inte duger som dmanu är, inte är bra nog och att man inte räcker till för det som ska göras eller den situation man befinner dig i.

Efter hand blir den sortens tankar som ett mantra som blir så naturligt att det dyker upp av sig själv, och förstärks för varje gång man tänker det och dessutom som spiller över till fler och fler områden.

För varje gång du tänker ord som ”Jag är inte bra nog” så befästs budskapet starkare och starkare hos dig själv och för varje gång du säger ord som ”Jag kan inte” så kommer både du själv och fler och fler människor att tro att du har rätt.

Men det går att sätta stopp för självförminskande tankar, och kan man göra det redan innan de gör alltför stor skada i livet så är det ännu bättre. Metoden för att börja ifrågasätta det invanda tankemönstret går via att bli medveten om att det tankarna påstår inte är sant och också var tankarna kommer ifrån.

När tankar som ”Jag är inte bra nog” kryper sig på, så stanna upp och ställ följande frågor till dig själv:

  • Var hörde du det första gången?
  • Vem sa det?
  • Tror du på det?
  • Är det verkligen sant? (Svaret på den frågan är alltid nej!)

Du är skapad till att vara en extraordinär person med dina alldeles egna och unika styrkor. Du kan, du duger, du är en god människa, en klok människa, en värdefull människa, och du räcker till på ditt högst personliga sätt och i den takt och utsträckning du själv väljer, och allting annat är bara lögner och falska sanningar som du nu bestämmer inte gäller längre.

/Charlotta

3 comments

Johanna 18 december, 2016 - 17:00

Precis detta satt jag och funderade på..varför det aldrig känns som jag duger med att bara va. Jag liksom är aldrig nöjd..det känns som jag måste prestera och va bäst. Fast jag inte är det så är jag väldigt antingen eller. Tar inte så mycket plats och iakttar eller så tar jag plats och hörs. Och får jag en kommentar om att det är bra jobbat så är jag inte heller nöjd..för det är just det här med att jag vill va uppskattad för den jag är..men jag känner mig som en prestation. Nu tänker jag i sociala sammanhang..att hitta en balans där jag känner mig som jag och inte kastar ur mig saker som jag får ångra eller måste fundera på vad alla andra tycker för jag känner mig nöjd, men inte heller bara sitta tyst. Jag vill bli socialt bekväm och bra på att socialisera. Känns inte bra som det är nu. Hur är man sig själv? Ska det va så svårt? Fast det är klart..känner man inte att man är bra nog då blir det ju jobbigt att va sig själv :-/ Undrar om andra tycker samma sak om en som man gör om sig själv…

Charlotta 18 december, 2016 - 17:19

Så länge du tror att ditt värde bestäms av andras uppfattning om dig så kommer du alltid att vara som ett rö för vinden som fladdrar än åt ena hållet och än åt andra hållet, allt beroende på hur vinden blåser just den dagen. Men när du inser att ditt värde är konstant, oavsett vad andra tycker om dig eller vad du presterar just den dagen, så kommer du att stå stadigt alldeles oberoende av hur mycket det blåser. Läs gärna det här inlägget: Vad gör man med sitt bekräftelsebehov?
/C

Johanna 18 december, 2016 - 19:03

Aha, ja så är det ju! Ska börja skriva i min bekräftelsebok igen och fråga mig vad jag tycker istället för att fundera på vad alla andra tycker hela tiden..mycket energi som går åt och så funderar de andra antagligen inte ens över det. Det är som att det är en parallell värld i hjärnan konstant..låter ju knäppt, men jag är ju inte närvarande när jag är i de tankarna. Tack för ditt svar ❤️

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI