Home Älska sig själv Jämför inte din insida med andras utsida!

Jämför inte din insida med andras utsida!

by Charlotta

Något som de flesta människor är väldigt bra på är att jämföra sig med andra. Man jämför vilken kroppsform man har, hur många kilos övervikt eller undervikt man har, hur håret ser ut, hur ansiktet ser ut, hur mycket vänner man har, hur många fester man går på, hur man bor, vad man jobbar med, vilken utbildning man har, hur mycket pengar man spenderar, hur man mår, hur glad man är, hur lycklig man är i sin relation, vilken livsstil man har rent allmänt och massvis med andra saker.

För många innebär varje dag ett jämförande med andra för att se var på skalan man själv befinner sig, om man kanske har klättrat något pinnhål eller om man har råkat rasa ner någon placering. För en del är jämförandet något som man gör medvetet medan det för andra är något som sker omedvetet, men oavsett om man är medveten om det eller inte så är det något som alla människor gör i någon grad. Ofta betydligt mer när man är yngre och mindre efterhand som man blir äldre.

Baserat på vad man kommer fram till om hur man ligger till i livets stora jämförelsetest så lägger detta sedan grunden till hur man mår den dagen eller den veckan, om man känner sig bra och som om msn duger eller om man känner sig som något katten ulkat upp efter nattens jakt. Allt som oftast är det vi själva som drar det kortaste strået vid jämförelserna, ur det egna perspektivet verkar det som om alla andra har det så mycket bättre, är så mycket lyckligare och har så mycket mer av allt än vad vi själva har och det får oss att känna oss misslyckade på olika sätt.

Men nu ska jag berätta en hemlighet som kan komma att förändra ditt liv och inte minst din inställning till ditt liv, alla de jämförelserna haltar och är egentligen helt irrelevanta för du jämför äpplen med päron.

Vad som händer är att egot lurar dig till att jämföra din egen insida med andras utsida, du jämför alltså den råa, känsliga och ärliga insidan som är din och som du känner utan och innan med alla dess skavanker och brister, med den välpolerade, retucherade och glättade utsidan som någon annan har lagt ner mycket möda och stort besvär på att snygga till så den ska se felfri och tjusig ut trots alla problem som döljer sig där bakom.

Jämförelsen är alltså helt meningslös och kan mest liknas vid att jämföra en någon som är redo att gå på nyårsfest med någon som precis har vaknat morgonen efter. Även om man inte avsiktligt sätter upp en fasad eller spelar en roll för att dölja sitt rätta jag så är det väldigt få människor som frontar omvärlden med sina jobbigaste problem, sina mest begränsande brister och mest infekterade konflikter, utan dem stoppar man undan och håller för sig själv så de inte ska märkas.

Men när det gäller dig själv så är de något som du hela tiden tänker på och är medveten om och måste förhålla dig till och som också väger ner ditt omdöme vid en jämförelse. För att jämförelsen skulle vara relevant så kräver det att du skulle lära känna den andra människan på samma sätt som du känner dig själv och det gör vi knappt ens med de allra närmaste, så alla former av jämförelser är alltså meningslösa.

Att kunna helt sluta jämföra sig med andra är få förunnat eftersom det ligger i den mänskliga naturen, men att däremot inte låta jämförelsen påverkar hur man mår är fullt möjligt med lite träning. Så nästa gång du kommer på dig själv med att jämföra dig med någon annan och konstatera att den andra personens liv verkar som en räkmacka jämfört med ditt, påminn då dig själv om att det bara är utsidan du ser och att ditt eget liv förmodligen också ser ut som en räkmacka i andras ögon.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI