Home Älska sig själv Självvärde är kärlekens kärna

Självvärde är kärlekens kärna

by Charlotta

Det är lätt att tro att människor som avsiktligt beter sig illa, som är elaka och sårar andra gör det för att de anser sig själv vara bättre än andra, men i de flesta fall är det precis tvärtom. De som är värst på att kontrollera och trycka ner andra och att påpeka så fort någon gör fel är ofta de som har allra sämst självvärde. Bara en människa som är osäker och otrygg i sig själv och som är rädd för att inte räcka till har behov av att kontrollera eller trycka ner någon annan.

Om du är medveten om ditt eget värde och värderar dig själv högt så behöver du inte behandla andra illa och inte heller att kontrollera andra människor för att må bra och känna dig värdefull. Och om du värderar dig själv högt så tillåter du inte heller andra att behandla dig illa eller försöker kontrollera dig, för då vet du att du är värd så mycket bättre.

För att kunna värdera sig själv högt behöver man först älska sig själv och det är därför det är minst lika viktigt att älska sig själv som det är att älska någon annan. Om du inte först älskar dig själv så har du inte kapacitet att till fullo älska någon annan.

Många lever hela sitt liv i rädsla och med en falsk trygghet som säger att om man bara oroar sig tillräckligt mycket och är tillräckligt vaksam mot allt det obehagliga och farliga i livet så blir man i alla fall lite tryggare, men verkligheten är precis den motsatta. Rädsla gör dig inte trygg – den gör dig bara rädd och ur rädsla föds hat. Det enda som gör dig trygg är kärlek, och kärleken börjar alltid med dig själv.

/Charlotta

12 comments

StB 2 november, 2015 - 16:46

Jag har fått höra det där av min man. Att man måste älska sig själv innan man kan älska någon annan. Det finns skilda meningar om det där. Och hur vet man vem I foerhaallandet som är den som inte älskar sig? När foerhaallandet är rätt destruktivt? Du skrev en gång ”får han dig att känna dig klok, kapabel och stark” eller liknande. Om han inte fick det, utan jag gick från att vara det till att tvivla på mig själv och foersoeka göra honom happy, fast det blev han aldrig? Ska jag då stämplas som en stackare som inte älskar sig själv..?

Charlotta 2 november, 2015 - 18:20

Hej StB! Nu tror jag inte riktigt att jag följer med i din tankegång, när jag frågade om han får dig att känna dig klok, kapabel och stark så hade inte det att göra med om du älskar dig själv eller inte. Hur menar du?
/C

StB 2 november, 2015 - 18:45

Jag menar att man kan ju känna sig kanon utan att hela tiden tänka att ”jag älskar mig själv ”. Det händer t.ex. När man är foerälskad. Eller? Och det andra var att man kan väl sluta älska sig själv? T.ex. Om man lever I en relation med en väldigt kritisk partner?

StB 2 november, 2015 - 18:48

Och sedan har jag genom alla svåra år tyckt om mig med alla fel, men får hoera av min man att jag inte älskar mig själv.

Charlotta 2 november, 2015 - 19:07

Ingen annan kan avgöra om du älskar dig själv eller inte, det kan bara du säga.
/C

Charlotta 2 november, 2015 - 19:06

Ja, man kan älska sig själv utan att hela tiden tänka på det, det blir mer ett sätt att vara och leva än något man tänker på. Förälskelse är lite speciellt för det är i många avseenden en kemisk reaktion, ungefär som en drog, så att man mår bra då har andra orsaker än att man älskar sig själv. Absolut kan man sluta att älska sig själv om man utsätts för mycket och långvarig kritik och negativitet.
/C

StB 2 november, 2015 - 17:21

Och var går gränsen mellan sjaelvkaerlek och narcissism?? Hur kan man vara säker på att man är bra som man är, eller om man kanske bara är självgod och egocentrisk? Den känslan man har när man är foerälskad den är väl så nära man kommer att älska dig själv också? Skriver mer senare

Charlotta 2 november, 2015 - 18:31

Narcissism är inte samma sak som att älska sig själv. En narcissist har ett stort behov att hävda sig själv, att prestera och att bli beundrar, narcissisten saknar också självinsikt och överskattar sin egen förmåga. Att älska sig själv innebär att man tycker om sig själv precis som man är med brister och allt, något som en narcissist aldrig skulle kunna göra eftersom den inte kan erkänna några brister. När du är förälskad älskar du en annan person, inte dig själv, så det är inte heller samma sak.
/C

StB 2 november, 2015 - 18:40

Ok, det var ju skönt, då är jag inte någon narcissist iallafall, för jag har en massa tillkortakommanden och kan dessutom skratta över mig själv.

StB 2 november, 2015 - 17:51

Om ens partner ifrågasätter alla eller många av ens känslor, reaktioner, beslut, önskningar, uttalanden, böjelser och avboejelser, då är det väl lätt att man ifrågasätter sig själv också till sist? Jag växlar mellan att tycka om mig och att hata mig själv. Hur ska man kunna älska dig själv så ofoerbehallet, om ens man säger att man aer egocentrisk, oempatisk osv? Fast det är han som går personlighetsutvecklingskurser medan jag hat fokuserat på familjen?

Charlotta 2 november, 2015 - 18:37

Ja, under de förutsättningarna är det väldigt lätt att börja tvivla på sig själv och undra om det kan vara så att den andra personen har rätt i sina åsikter. Men eftersom du ifrågasätter det han säger så tror jag att du någonstans vet att han har fel, du har bara svårt att stå upp för din egen sanning när han är så påstridig i sin.

En relation ska bidra med något positivt i livet, gör den inte det kan det vara dags att överväga om man borde stanna i relationen eller inte. Jag menar inte att det alltid måste vara rosenrött eller att man inte ska behöva kompromissa, men det totala summan av relationens alla delar måste bestå av en positiv känsla, annars kommer du att köra slut på dig själv i dina försök att upprätthålla något som inte finns.

Att han går personlighetsutvecklingskurser säger ingenting om honom mer än just att han går personlighetsutvecklingskurser. Det är inte en garanti för utveckling, självinsikt, respekt, ödmjukhet, välvilja eller någon annan högt utvecklad känslan, det kan bara vara så enkelt att det är ett intresse. Alla som är intresserade av fotboll t ex är inte bra på att spela fotboll.
/C

StB 2 november, 2015 - 19:16

Ja, kört slut på sig själv för att upprätthålla något som inte finns. Det blev nog så till sist. Då får jag väl se om jag hittar tillbaka till ett trevligt liv igen.

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI