Home Älska sig själv Tillåter du andra att trampa på dig?

Tillåter du andra att trampa på dig?

by Charlotta

Ur Arkivet:

Det är omöjligt att gå genom livet utan att bli sårad emellanåt, har man relationer med andra människor så uppstår det förr eller senare situationer där något sägs eller görs som gör att man tar illa vid sig, känner sig förbisedd, trampad på, missförstådd eller bara allmänt ledsen och sårad.

Men om det ofta händer att du känner dig på något sätt illa behandlad, kanske dagligen eller flera gånger per dag så kan det vara läge att fråga dig själv om du är mer delaktig i vad som händer än du har insett.

För även om du inte kan hindra en annan människa från att såra dig så kan du hindra dem från att göra det om och om igen. Ingen kan i längden behandla dig illa utan ditt indirekta godkännande. Nu tänker du att ”Vadå? Jag skulle aldrig godkänna att någon sårar mig.”

Nej, inte medvetet, men genom att acceptera att människor behandlar dig illa, eller på ett sätt som du egentligen inte vill, så är det precis vad du gör, du ger dem tillstånd att fortsätta. Och accepterar behandlingen gör du genom att inte säga ifrån, att inte protestera när du tycker du blir orättvist behandlad och genom att tillåta att det upprepas gång på gång utan att du gör något åt det.

Att kunna säga nej är det som krävs i den här situationen och att inte få dåligt samvete för att du gör det. Din kanske viktigaste uppgift i livet är att stå upp för dig själv, både för din egen skull och som förebild för andra, och att låta någon behandla dig illa är alltså inte till hjälp för någon.

Så nästa gång någon gör eller säger något som får dig att känna dig liten, ledsen, oviktig, dum eller okunnig så fundera på om det är dags att stå upp för dig själ, sätta ner foten och säga ifrån att det där accepterar du inte.

/Charlotta

3 comments

Charlotta 15 december, 2015 - 14:25

Eftersom bloggen är under förändring så har möjligheten att kommentera på en del sidor försvunnit, däremot är alla inlägg som vanligt öppna för kommentarer.

Här är en kommentar från Lotta:
”Hej igen!
Jag är fast och vet inte hur jag kommer vidare? Om jag bara följer med i livet kommer inget att förändras, jag vill förändras men vet inte hur? Har provat ALLT!
jag behöver hjälp med hur jag kommer vidare! Hur går jag till väga? Provar olika saker hela tiden men ger upp lika lätt. Livet känns så tungt!
Behöver handfasta råd om att bryta det liv jag lever! Har extremt mycket jobbiga saker i min ryggsäck! Har stort umgänge men känner mig super ensam iallafall, ingen kärleksrelation sedan över 10 år för det gör för ont! Mina vänner har ju fullt upp i sina liv! Terapi funkar inte, har försökt! Man får 10 ggr men jag hinner oftast inte öppna mig på den tiden!Hinner inte komma till kärnan!
Hatar denna känslan av uppgivenhet, ensamhet och maktlöshet! Ekonomi är också ett bekymmer, har förtidspension och det klarar jag mig knappt på! Kan aldrig följa med vänner på olika tillställningar, aldrig resa, helt låst! Försöker hitta positiva och roliga saker att göra men det känns trögt! behöver få tillbaka kämparglöden som fanns förr!Samhällsklimatet hårdnar och det finns inte lika mycket hjälp att få längre, att betala för alternativa lösningar är helt uteslutet! Jag är för smart och för ung för att bara ruttna bort i min lägenhet! Hur får jag till en förändring!!
Mvh Lotta”

Charlotta 15 december, 2015 - 14:27

Det låter som att du har hamnat i en negativ spiral som gör att du nu bara ser problem och inga lösningar. Du skriver att du har provat allt och att ingenting fungerar, om det är sant som du säger så har jag dåliga nyheter till dig för då kan jag inte hjälpa dig, då finns det ingen som kan hjälpa dig. De goda nyheterna är att du förmodligen inte har provat allt och att jag är övertygad om att det finns något som fungerar för dig.

Vill man ha en förändring i livet så är det ofta bara en enda sak man egentligen behöver förändra, men det är samtidigt det som är allra svårast att förändra, sin egen inställning. Här är några inlägg som jag tror du kan han ha glädje av.

Gropen
Fyra sätt att förändra livet
Varje steg är viktigt – ta ett i taget
/C

Lotta 15 december, 2015 - 14:41

Tack! Ska sätta mig å läsa dina kloka inlägg och sedan ska jag försöka ta och baka lite lussebullar!
Med vänlig hälsning, Lotta

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI