Home Älska sig själv Vad gör man när osäkerheten tar överhand?

Vad gör man när osäkerheten tar överhand?

by Charlotta

Osäkerhet är en känsla som finns hos alla även om inte alla visar det. I rimliga mängder är osäkerhet en tillgång eftersom den kan fungera som en drivkraft att utvecklas. Både osäkerhet och rädsla fungerar som fyrar i livet, de gör oss uppmärksamma på inom vilka områden vi behöver växa och utvecklas för att må bättre och kunna ha större glädje av livet.

Men när osäkerheten får för stort utrymme kan den ha motsatt effekt, istället för att uppmuntra till utveckling så blir känslan övermäktig och förlamande. Osäkerheten blir ett problem och man inser intellektuellt att man borde göra något åt det, men känslomässigt är tanken så skrämmande och överväldigande att man hellre låter bli.

Det som överväldigar är att man tittar på hela problemet på en gång, på alla de olika delarna som man känner behöver åtgärdas och på alla de svårigheter som de för med sig. Knepet är att istället titta på en liten del i taget och bara bry sig om just den delen.

Precis som när man ska gå uppför en trappa så är det ingen som tar alla femton trappsteg i ett enda stort steg, utan man tar ett steg i taget för det är det rimliga och vettiga att göra. Skulle man försöka sig på att ta hela trappan i ett enda steg så är det uppenbart att risken är stor att man misslyckas eller till och med skadar sig.

Ett bra första steg är att lära sig att lyssna till sin inre röst, att ta kontakt med sin själ och sin intuition igen. Det är när man tappar den kontakten som man upplever att man inte har något riktigt fotfäste i livet, att man inte vet vem man är och kanske att man är en bluff som bara väntar på att avslöjas.

Bara i kontakten med sitt eget inre kan man bottna i sig själv och bli trygg i den man egentligen är, vilka åsikter man har, vilka värderingar man har, vilka styrkor och svagheter man har och hur man gör det bästa och mesta av allt det som är den egna personen.

Om man är ovan vid att lyssna inåt kan den inre röstern, intuitionen, själen lätt förväxlas med egot. Egot är den rösten som berömmer dig när du gjort något bra, men också den röst som jämför dig med andra och talar om att du är värdelös. Egot är rädslans röst medan intuitionen är kärlekens röst.

Vill du läsa mer om hur man hittar sin inre röst och hur man skiljer den från egot så är här några inlägg i ämnet.

Här finns svaren på dina frågor

Vem är du?

Bygg din självkänsla

Vilken GPS följer du?

Egot är en opålitlig härskare

/Charlotta

 

8 comments

J 6 juni, 2016 - 10:34

Precis vad jag behövde läsa nu..ska ha med mig det i veckan, ett steg i taget! Då går det!
Läste de andra inläggen också..och det var nog först nu jag förstod skillnaden på egot och själen och när jag är i de olika tillstånden..egot lämnar en lite obehaglig känsla efter sig, då gör det kanske dethos andra också :-/
Tänkvärt..tack för bra läsning!

Charlotta 6 juni, 2016 - 11:11

Tack för att du läser J! 🙂
/C

Hanna 7 juni, 2016 - 19:41

Tack för raderna. jag har varit ångestfri i flera år. Så bara kom det, snabbt, otäckt, fort, igår. Fick lägga mig tidigt om aftonen och kom inte upp. Prestationsångest inför vernissagen? Enorm rädsla, var det det. Ångesten dök i allafall upp, jag som är så glad, tacksam, allt faller på plats på det mest underbara sätt. Träffat en man ( gammal kärlek) Så kommer ångesten…Förstå inte men det vara bra att läsa din text. Tack 🙂

Charlotta 7 juni, 2016 - 19:51

Det låter som om det finns något konkret som triggar igång din ångest, fråga dig själv vad det är. Var tankarna börjar och vad rädslan bottnar i.
/C

Hanna 8 juni, 2016 - 09:47

Tack, Ja, jag förstår det kan vara ett gammalt sår som öppnar sig. Men jag kan inte förstå. Sviken? Men jag tror inte jag varit sviken någon gång? Föräldrar ”som inte fanns”. Snälla och prydliga, välartade barn, väluppfostrade. men känslan fanns ej. Min trygghet var vårt hembiträde, ja, vi hade faktiskt det. Hon var lugn klok och lärde mig mycket. Kan vara att jag tror lyckan skall försvinna, jag får inte vara lycklig? Just nu har jag ingen bil, och jag kall med nye kärleken. Men så läggs det skuld på mig så snart jag frågar om jag kan låna mors bil. Phu! kommer det, men denna gång erbjöd hon mig att låna den. Jag behövde inte kämpa åt alla andra håll för att ordna bil. Bilen är ett”vapen” över mig. Ja, det är spekulationer. Jag vet inte….Solen skiner iallafall idag med. /H

Charlotta 8 juni, 2016 - 09:55

Det där är en bra början Hanna, fortsätt att fråga dig själv och lyssna inåt så kommer svaren till dig.
/C

Hanna 11 juni, 2016 - 19:37

Tack! 🙂

Charlotta 11 juni, 2016 - 19:49

🙂

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI