Home Älska sig själv Vattnar du bladen istället för rötterna?

Vattnar du bladen istället för rötterna?

by Charlotta

Tänk dig att du planterar ett träd, ett vackert men lite klent träd som behöver växa och utvecklas för att nå sin fulla storslagenhet. Föreställ dig nu att du är väldigt mån om ditt nyplanterade träd, att du vill att det ska stå stadigt fast i jorden och inte riskera välta eller knäckas vid första storm eller oväder.

Du vill också att trädet ska växa sig så stort och ståtligt som möjligt, att det ska få en rak och kraftig stam, en stor krona med många grenar som sträcker sig ut i olika riktningar och du vill att bladen ska bli friskt gröna och översålla hela trädet.

Vad gör du för att detta ska hända? Vilka åtgärder och aktiviteter är mest gynnsamma för att ditt träd ska stå stadigt och växa och må bra? Kommer du att slipa vackra mönster i stammen? Kommer du att vattna och polera bladen? Eller kommer du kanske att måla grenarna i läckra färger?

Kalla mig knepig, men jag tror inte det, jag tror att du först och främst skulle ge ditt träd vatten och näring. Jag tror att du inte skulle bry dig speciellt mycket alls om vare sig stammen, grenarna eller bladen utan istället tror jag att du skulle fokusera på rötterna.

När trädet de första åren inte visade någon synbar tillväxt så tror jag att du lugnt skulle betrakta ditt skötebarn och tänka att allting var precis som det skulle. Att trädet som är alldeles nyplanterat lägger all sin energi på att skapa nya rötter som kan växa sig fast i marken så det står stadigt, rötter som också har till uppgift att suga upp vatten och näring så att trädet sedan kan växa och så småningom försörja hela sin tjocka stam och stora krona med allt de behöver för att vara friska och må bra.

För du vet att om du förser ditt träd med det som dess insida behöver så kommer det att alldeles av sig själv bli så stort, välväxt och vackert på utsidan som det någonsin kan bli. Men om du istället för att förse insidan med vatten och näring skulle lägga all din energi på att polera bladen och göra utsmyckningar på stammen och grenarna så skull trädet snart tyna bort och dö trots dina ansträngningar.

Du är precis som ett träd. Vilken del av dig själv pysslar du om och ger näring, rötterna eller bladen?

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI