Home Ångest/rädsla/oro Ångest, oro och depression

Ångest, oro och depression

by Charlotta

Det är inte utan sorg jag konstaterar att ämnen i sociala medier som berör ångest, oro och depression är bland dem som får allra mest uppmärksamhet. Sorgen beror så klar på att intresset är ett tecken på att väldigt många människor lider av dessa problem utan att finna tillfredsställande lösningar.

Det som det pratas mycket om är hur bra det är att tabun kring psykisk ohälsa minskar och att fler och fler vågar berätta att de mår dåligt och vittna om hur det känns och hur mycket det påverkar livet både för en själv och närståenden, vilket naturligtvis är helt sant.

Samtidigt pratas det fortfarande i princip inte alls om hur man blir av med problemen, och i de fall man belyser problemens ursprung nämner man bara arbetsrelaterade och sociala orsaker. Fokus ligger huvudsakligen på att hantera symptomen och lära sig leva med problemen i väntan på att de ska gå över av sig själv.

När man betraktar ångest, oro och depression utifrån ett holistiskt perspektiv med naturlig läkning i fokus upptäcker man inte bara att det finns många olika orsaker till problemen utan också att i många fall är den grundläggande orsaken fysisk och inte psykisk.

När kroppen kontinuerligt kämpar med obalanser och ovälkomna inkräktare sätts hela systemet ner, även de psykiska delarna, och vi blir känsligare för allting som händer omkring oss. Besvärliga situationer som man med en harmonisk och stark kropp hade hanterat med självklarhet och övertygelse kan med en försvagad kropp göra att man bryts ner till en spillra av sig själv.

Jag har skrivit om detta flera gånger tidigare här på bloggen men så länge så många mår så dåligt kan budskapet inte upprepas tillräckligt ofta och den här gången vill jag tipsa om den videoserie i ämnet som jag nyligen publicerat på YouTube.

Serien innehåller totalt fem avsnitt: Ångest, oro och depression del 1-5. Det första avsnittet handlar om näringsobalans, andra avsnittet tar upp låggradiga förgiftningar, tredje avsnittet handlar om tankar och livsstil, det fjärde avsnittet tar upp trauman och det femte och sista avsnittet går in på de ärvda känslor och minnen som jag skrev om för ett par veckor sedan.

/Charlotta

9 comments

Annica 31 mars, 2019 - 17:40

Tack för ditt inlägg ❤️❤️❤️
Det är så oerhört svårt att hamna i djupa känslor av nedstämdhet,ångest och djup sorg när man förlorar sitt yngsta barn.
Det har nu gått drygt ett år sedan vår son avslutade sitt liv drygt 20 år gammal ,mitt i livet, på väg ut i vuxenlivet och utan att vi hans nära och kära anande någonting om vad han bar inom sig.Det kom som en fullständig chock för oss alla och min själ och mitt hjärta gick sönder.
Jag kämpar med djupa känslor av skuld,katastrof och många dagar många tunga stunder.
Jag har samtalshjälp. Det hjälper i stunden.
Jag har fått rådet att gå på mina känsla. Att bara försöka överleva. Ibland är min djupaste rädsla att livet aldrig ska kännas riktigt helt och levande igen.Lättare sagt än gjort.Så väldigt ofta fastnar jag i denna djupa sorg,saknad och förtvivlan.
Jag kan inte sluta gråta.
Den djupa sorgen bygger ofta upp en tryckande ångest och jag mår bättre när det får rasa och jag får gråta.
Kanske är det jag som har för bråttom.För bråttom att läka den svåraste katastrofen i mitt och min familjs liv.
Det är svårt att mista det bästa man har trots att jag vet att vår son har gått vidare till en andevärld där han är hel och mår bra.
Jag tittar på dina youtubeklipp och det är en tröst att höra dig berätta.
Att det finns en väg vidare. Men den känns så svår och lång.
En process och att på något sätt ha tillit till att allt blir bra till slut.
Den ångest jag känner kommer ofta av sig själv. Den kommer inte av de tankar ,iallafall fall inte medvetna tankar , som jag tänker om själva händelsen då vår son lämnade oss.
Allt gott till dig Charlotta för alla goda saker du delar med dig av.❤️❤️❤️
Har du något råd att ge mig tar jag tacksamt emot det.
Kram från
Annica

Charlotta 31 mars, 2019 - 18:05

Tack för att du delar med dig av det svåra du går igenom Annica, det är säkert till hjälp för många i liknande situationer. Mitt bästa råd är att ge dig själv tid och att lyssna på rådet om att gå på känsla. När mina föräldrar dog tog det mig nästan ett år att bara sluta gråta och ett par till att på allvar börja tro på att livet någon gång i framtiden skulle kunna bli bra igen. Och då var jag ändå inställd på att mina föräldrar skulle dö under min livstid, de förväntningarna har man ju i allmänhet inte när det gäller ens barn.

Det är naturligt att önska och hoppas att smärtan ska ta slut fort och man ska börja känna sig som sig själv igen, men i verkligheten är varje sorgeprocess också en livsförändring och en utvecklingsperiod som gör att livet aldrig mer blir som det varit och att man själv aldrig blir den man var innan. Det man behöver komma underfund med och landa i är att det mot alla odds inte behöver betyda att allting blir sämre och att det rent av kan göra att man själv blir en bättre människa. Plus att vi egentligen aldrig kan förlora någon och att känslan av förlust är en del av egots fokus på separation, en separation som inte existerar utan bara är en illusion.

Har du börjat med A course in Miracles än? Om inte så tycker jag du ska göra det, jag tror att den kommer att hjälpa dig. ❤️ Kram!
/C

Annica 31 mars, 2019 - 18:12

Varmt tack för ditt svar❤️❤️❤️
Du ger mig en trygghet i att det tar tid.Det hjälper mig på något sätt.Att det får ta den tid det tar.
Jag har fått hem boken nu.Den ligger på mitt nattduksbord.
Har tänkt att jag ska börja men sorgen tar ut sin rätt.Jag tampas ju med min utmattning parallellt med sorgen
så jag känner mig ofta för utmattad.
Tack för att du frågar. Ska försöka komma igång med första lektionen i morgon.
Kram
❤️❤️❤️

Charlotta 31 mars, 2019 - 18:26

Jag känner ett oerhört stöd från de dagliga videorna när det gäller genomförandet av kursen, de kanaliserade kommentarerna gör stor skillnad för mig. Känns boken mastig rekommenderar jag dig att fokusera på videomaterialet och bara ha boken som stöd. ❤️
/C

Annica 31 mars, 2019 - 18:56

❤❤❤

Josefine 24 april, 2019 - 21:24

Hej Charlotta,

Jag har fått mycket hjälp av dig ge om dina videos samt blogginlägg. Tack! Jag har märkt ett samband med oro, ältande och ångest i samband med äl och menstruation. Jag har lite frågor om progesteronkräm som jag läst en del om. Kan man ta krämen även om man inte har gjort ett test att symtomen beror på östrogendominans? Kan man ta skada av att prova för att se om krämen hjälper? Har du tips på något särskilt märke? Kan jag använda krämen i kombination med kosttillskottet 5htp? 🙂 Har du några fler tips angående detta tar jag tacksamt emot dem.

Allt gott/ Josefine

Charlotta 25 april, 2019 - 09:58

Hej Josefein, välkommen hit! Det bästa är naturligtvis att testa sina hormoner (östradiol och progesteron) på t ex Werlabs eller liknande för att säkert veta om man är östrogendominant, men med tanke på dels att östrogendominans är väldigt vanligt och dels att symptomen i många fall är väldigt tydliga så är det inte alltid nödvändigt med ett test. Kan man bocka av flera tydliga symptom på östrogendominans kan man mycket väl prova progesteronkräm och se om det hjälper. Här är en lista på de vanligaste symptomen på östrogendominans:

▪ migrän, huvudvärk
▪ benskörhet
▪ missfall
▪ depression
▪ sömnproblem
▪ irritation
▪ infertillitetsproblem
▪ spottings, mellanblödningar
▪ ingen eller sällan ägglossning (här kan man behöva BÅDE progesteron och östrogen)
▪ restless leg, myrkrypningar
▪ förstorad prostata
▪ värmesvallningar, svettas mycket
▪ svåra klimakteriebesvär
▪ allergier
▪ PMS
▪ lågt blodsocker
▪ minskad sexlust
▪ övervikt
▪ hjärt- och kärlsjukdomar
▪ åldras i förtid (bland annat rynkor)
▪ trötthet
▪ håravfall
▪ gallstensproblem
▪ ökad benägenhet för blodproppar
▪ fokuseringssvårigheter
▪ minnesförlust
▪ kvarhållande av vätska i kroppen
▪ dysfunktion av sköldkörteln
▪ livmodercancer
▪ kort lutealfas
▪ endometrios
▪ torr hud

Om man är östrogendominans kommer det att lindra eller helt eliminera symptomen att tillföra progesteronkräm men det är inte säkert att det löser grundproblemet. Frågan är varför du blev östrogendominant från första början, vanliga orsaker är användande av hormonbaserade p-medel och långvarig stress men det kan finnas andra orsaker. För att kommer i hormonell balans igen behöver man ta reda på orsaken och läka ut den, men progesteronkräm kan vara en god hjälp på vägen.

Det är inte skadligt att prova progesteronkräm men man bör iaktta viss försikthet, det är hormoner man jobbar med och de är väldigt potenta. Att prova smörja ett par cykler och se vad som händer gör ingen skada men märker man ingen positiv förändring bör man avbryta och ta reda på vad som egentligen händer i kroppen och vad problemen är.

Personligen tycker jag bäst om ProgesterAll, men det är individuellt vilken man föredrar. Behöver man högre dos är Matriarch 100 ett bra alternativ eftersom den är starkare och därför behöver man ta mindre kräm, det är Sylvia på hormoni.se som tagit fram den. Hon skriver också mycket bra och informativt om hormoner på hormoni.se och jag rekommenderar verkligen att läsa där. Sylvia är kanske den person i Sverige som kan mest på området.

Det går bra att kombinera 5-HTP och progesteronkräm, men som sagt bör du fundera över vad som orsakar problemen och gör så att kroppen behöver den här hjälpen. I längden är det mycket bättre att hjälpa kroppen att läka och klara sig själv än att behöva tillföra kroppsegna ämnen utifrån.

En vanlig orsak till infertilitet och tidiga missfall är just östrogendominans, försöker man bli gravid och har lågt med progesteron är det därför extra viktigt att smörja med progesteronkräm och att fortsätta smörja när man blivit gravid. Inte förrän kring vecka 12 tillverkar kroppen själv så mycket extra progesteron att det är riskfritt att sluta smörja.

Lycka till!
/C

Josefine 25 april, 2019 - 10:43

Tusen tack snälla Charlotte! Vilket himla bra och värdefullt svar! Jag är så tacksam! 🙏🌸❤️

Kram Josefine

Charlotta 25 april, 2019 - 11:15

Väl bekomme! 😘
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI