Home Ångest/rädsla/oro Ångest påverkar din bild av verkligheten

Ångest påverkar din bild av verkligheten

by Charlotta

Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård, djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban, snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken. Endast ångesten är vaken.

Jag tog mig lite friheter med Viktor Rydbergs klassiska juldikt, men med tanke på hur vanligt ångest numera är, så tror jag att det är många som kan relatera till känslan.

Ångest definieras som att vara väldigt rädd utan att det finns något relevant att vara rädd för. Lite förenklat kan man säga att ångest är den rädsla och det adrenalinpåslag som stenåldersvarianten av dig skulle använt för att kunna springa från den sabeltandade tigern, men eftersom de flesta av oss inte har något farligt djur att springa ifrån,så får vi aldrig riktigt utlopp för rädslan utan den samlas på hög och omvandlas till ångest.

När man befinner sig i ångest handlar livet om överlevnad. Studier har visat att personer som lider av generell ångest upplever även helt ofarliga situationer, personer och händelser som hotfulla. Detta leder till att hela världen betraktas genom att rädslofilter, som i sin tur förstärker ångesten.

Det går inte att komma ifrån att det finns massor med saker i världen som man kan oroa sig för, men det allra mesta av det är bortom den egna kontrollen och därmed inget man kan ändra på, hur mycket man än oroar sig, eller hur stark rädslan än är.

I en studie där både personer med och utan ångest ingick visade det sig att personer med ångest hela tiden är på högspänn och läser av sin omgivning på ett felaktigt sätt för att de inte vågar lita på sina sinnen.

Medan personerna utan ångest väntade lugnt på att deras sinnen skulle tala om för dem när det var dags att agera, så agerade personerna med ångest ”i förebyggande syfte” eller för att vara ”på den säkra sidan”.

Ett sätt att komma bort från ångesten kan vara att börja träna sig själv i att inte se världen i svart eller vitt, gott eller ont, bra eller dåligt, säkert eller farligt, vi mot dem. Även om det finns ondska och hemskheter i världen så är sällan något hundraprocentigt gott eller hundraprocentigt ont, inte är helt säkert eller garanterat jättefarligt.

/Charlotta

 

4 comments

A 5 december, 2016 - 07:19

Ångest har alla människor mer eller mindre av, och skulle vi inte ha någon ångest alls då är vi sjuka. Ångest är en förutsättning för skapande, sedan finns det förlamande ångesttillstånd som är sjukliga och hämmande. Tvärsemot vad många tror så kan ångest faktiskt vara en tillgång också. Man ska inte nedvärdera den om den inte begränsar livet. Så, det finns många olika ångesttillstånd, och det går inte att generalisera begreppet ångest.

Charlotta 5 december, 2016 - 09:40

Tack för dina tankar A, men jag håller inte riktigt med dig. 😉
/C

A 7 december, 2016 - 07:44

Man kan inte hålla med om allt, men kanske lite 😉

Charlotta 7 december, 2016 - 09:26

Mm, kanske. 😉
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI