Home Ångest/rädsla/oro Den här låten reducerar ångest med 65%

Den här låten reducerar ångest med 65%

by Charlotta

Generation Y, de som föddes på 80- och 90-talen, sägs ibland tillhöra desperationens generation. De är den första generationen som vuxit upp med datorer och mobiltelefoner som något självklart. De tillhör också den curlade generationen och de som gått i den nya mål- och resultatfokuserade skolan.

Inte minst har de oändligt med valmöjligheter och många lever med en ständig känsla av att inte veta vad de ska välja eller av att ha valt fel. Att ha valmöjligheter borde vara något positivt, men livet blir på många sätt enklare när det inte finns några val, när besluten fattas åt en och man bara måste acceptera.

Det finns naturligtvis många fler orsaker till ångest, men den generella uppfattningen bland psykologer är att detta är starkt bidragande orsaker till att ångest är speciellt vanligt just bland generation Y.

Låten det handlar om är ”Weightless” av Marconi Union. Det är brittiska forskare som i ett försök att ta reda på vilken sorts musik som är mest avslappnande råkade hitta en specifik låt som reducerar generell ångest med hela 65% och som ökar avslappningen med 35%.

Det är inga dåliga siffror för något som finns tillgängligt kostnadsfritt på YouTube och som dessutom varken orsakar biverkningar eller beroende. Effekten visade sig vara så påtaglig att en del av testpersonerna blev sömniga av att lyssna på den, vilket ledde till en rekommendation att inte lyssna på den medan man kör bil eller gör något annat som kräver uppmärksamhet.

Låten är framtagen tillsammans med musikterapeuter just för att ha avslappnande effekt, och man har lagt stor vikt vid att hitta och kombinera rätt harmonier, rytm och basgångar. Den fysiologiska effekten blir att puls och blodtryck sänks, såväl som stresshormonet kortisol. 

Lyssna gärna och berätta vad du tycker, men om du sitter i bilen eller på ett jobb som kräver att du är pigg och alert så kanske du ska vänta tills du kommit fram eller slutat för dagen.

/Charlotta

2 comments

Katarina 26 april, 2017 - 22:22

Jag använder låten för att komma ner i varv när stressen blir för stor. Kan också använda den före en viktigt uppgift ska utföras. Den gör mig alltid lugn o harmonisk.

Charlotta 26 april, 2017 - 22:30

Välkommen hit Katarina! Roligt att höra om dina erfarenehter av låten, tack för att du delar med dig.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI