Home Ångest/rädsla/oro Detta gör rädsla med dig och ditt liv

Detta gör rädsla med dig och ditt liv

by Charlotta

Rädsla är din största motståndare, alla kategorier. Den största risken i ditt liv är rädsla. Rädsla tar ifrån dig det du allra helst vill ha, den dödar dina drömmar, din tro och ditt hopp. Rädsla utarmar dina relationer, berövar dig på dina chanser och gör dig sjuk i både kropp och själ.

Rädsla förlamar dig och gör det omöjligt för dig att agera, den hindrar dig från att göra saker som du vet att du kan, vet att du skulle kunna, om inte rädslan stod i vägen. Rädsla gör dig bitter och gammal i förtid, och rädsla tömmer ditt hjärta på ljus, tillförsikt och kärlek och fyller det med mörker, ånger och bitterhet.

Rädsla är din främsta fiende, den som verkligen kan skada dig och göra dig så illa att ditt liv förstörs för alltid. Alla andra fiender bleknar i jämförelse med den hänsynslösa, diktatoriska rädslan. Hotet kommer inte utifrån, hotet kommer inifrån. Det är inte det som händer utanför dig som har störst betydelse för hur ditt liv utvecklas, utan det är det som händer på insidan.

Är rädslan din härskare? Är det rädslan som dikterar vad du får och inte får göra, vad du kan och vad du inte kan, vad som är möjligt och vad som är omöjligt? Är det rädslans röst som du lyder under, som formulerar varje tanke du tänker, varje beslut du fattar och varje steg du tar, eller inte tar?

Det mest skrämmande med rädslan är inte vad den står för utan det är rädslan i sig själv. Det allra mest fasansfulla och förintande är själva rädslan, och att vara rädd blir en självuppfyllande profetia, för rädslan finns alltid där och försäkrar dig om att det finns anledning att vara rädd. Man kan alltid lita på rädslan för den sviker aldrig, den är alltid beredd att förstöra varje chans, varje möjlighet, varje dag av hårt arbete och varje stund av medgång med sina olycksbådande förutsägelser om hur riskfyllt, farligt och meningslöst allt är.

Om du inte tar kontroll över rädslan, får den att böja sig för din vilja istället för tvärtom, tar ifrån rädslan all makt och disciplinerar den till att lyda dig, så kommer rädslan att använda dig för sina egna syften. Den kommer att begränsa dig, förminska dig, köra över dig och håna dig, och i processen kommer den att beröva dig på allt det som är värt något och allt det du drömmer om och har kapacitet till.

Bestäm dig för att rädslan har fel, att det den påstår är farligt i själva verket är ofarlig, bestäm dig för att avsätta rädslan som regent och bestäm dig för att från och med nu är makten din och rädslan kan dra åt skogen.

/Charlotta

15 comments

J 21 februari, 2016 - 06:41

Åh, jag är rädd att inte komma över mannen som lämnade mig..att inte sluta hoppas eftersom han sa att det inte hade med mig att göra egentligen.
Jag trodde han var den jag skulle va med och är rädd att aldrig träffa någon som jag känner det samma för. Fy vad sårad och ledsen jag känner mig 🙁
Jag vet inte om jag ska låta det va och gå vidare, eller prata med honom och försöka få svar eller se om det finns nån chans ändå..
Jag har aldrig träffat någon som han och vi kom verkligen nära varandra, jag började känna mig trygg med honom och så gör han så.

Charlotta 21 februari, 2016 - 10:15

Tack för att du delar J. Tänk på att aldrig lägga din trygghet i händera på någon annan, det gör dig oerhört sårbar. Din trygghet ska du alltid äga själv, om det är du som gör dig själv trygg och som ger dig själv det du behöver så kan du välja partner utifrån kärlek och samhörighet och inte utifrån behov, och då blir livet så mycket enklare och relationen så mycket bättre.
/C

A. 21 februari, 2016 - 14:56

Förbannat bra! För det är precis så det är, rädslor styr oss mycket. Det var alldeles utomordentligt att du tog upp det här ämnet, för jag inser att det är just rädslan som har styrt mitt liv i så många år, utan att jag har kunnat sätta fingret på vad det är för känsla. Inser nu att det är rädslan som hindrat mig, att leva och våga hitta nya vägar i livet. Uppriktigt arg blir jag när jag inser det, jag har formligen kastat bort livet pga rädsla. Vad är det som är så farligt att leva egentligen? Måste läsa mer om rädsla tror jag, för den är min största fiende.

Charlotta 21 februari, 2016 - 15:21

Tack A, det gör mig glad att höra att du nått en insikt som för dig framåt. Jag misstänkte faktiskt att det här inlägget kunde vara något för dig. 🙂
/C

A. 21 februari, 2016 - 17:21

Ja, det är det. Vi har så många olika känslor när vi mår dåligt och det kan vara svårt att veta VILKEN känsla det är, som gör eller styr mig åt fel håll, eller så att jag fastnar i det tillståndet. Behöver inte enbart vara rädslan som styr mig, men jag är ganska säker på att den är starkast när det gäller att bromsa mig från att förändra saker och beteenden som jag lever med. Jag ska försöka leta reda på någon litteratur om rädsla. Har du något förslag? Tack för det här inlägget, det fick upp mina ögon och sinnen! 🙂

Charlotta 21 februari, 2016 - 17:45
A. 21 februari, 2016 - 20:23

Tack! Den andra av de här två väljer jag, dels för att den är på svenska, men också titeln tilltalar mig. Ska köpa den!

S 19 november, 2016 - 13:58

Tack för boktipsen!

Charlotta 19 november, 2016 - 17:35

Väl bekomme, och välkommen hit! 🙂
/C

Ahmed 22 november, 2018 - 01:10

Jag är rädd för att bli mördad

Charlotta 22 november, 2018 - 09:23

Hej Ahmed, välkommen hit! Det är en väldigt konkret rädsla du har, frågan är hur stort hotet är i verkligheten. Hur sannolikt är det att det faktiskt skulle hända, rör du dig i kretsar där det händer att människor dödar varandra? Eller är det så att rädslan egentligen är obefogad och det är själva rädslan och inte hotet som är problemet?
/C

Razgar Mostafa 20 december, 2018 - 19:58

Hej Charlotta!
vad trevligt att läsa och lyssna på du skriver och säger.
Jag får stark ångest pga rädsla som brukar stanna länge. Det mina negativa tankar som sätter igång det hela.
Jag är medveten att det är farligt att låta rädslan ta över makten. Men snälla, kan du ge några råd, verktyg eller sätt att arbeta mot rädslan?

Hälsningar

Alan

Charlotta 20 december, 2018 - 21:29

Hej Alan, välkommen hit! Rädsla fungerar lite olika beroende på om det är en realistisk eller orealistisk rädsla, dvs om det är något som faktiskt kan hända och som du kan göra något åt, eller om det är något som endast existerar i ditt huvud. Om man t ex är rädd för att bli smittad av sjukdom kan man vara noga med att tvätta händerna och bygga upp sitt immunförsvar för att minska risken för att bli sjuk, men om man är rädd för att världen ska gå under finns det inte mycket man konkret kan göra för att det inte ska hända. Det första man ska göra är alltså att fundera igenom om det finns något man praktiskt kan göra för att skaffa sig bättre kontroll över det man är rädd för, samtidigt betyder inte det att man ska undvika det man är rädd för. Att undvika innebär att ge rädslan större plats och det ska man vara mycket försiktig med, istället bör man träna sig på att utmana rädslan och utsätta sig för det i lagom doser för att på sikt minska rädslan. Utöver det kan man jobba mycket med tankarna, att ta sig ur gamla tankespår och träna in nya, bättre tankar. Jag länkar till några gamla inlägg om detta som jag tror du kan ha glädje av.
Rädslan kan vara en god vägledare
Ta kontroll över din egen inre trygghet
Tankekontroll från grunden
/C

Kåå Ess 20 februari, 2021 - 15:14

Tack för de klockrena du skriver
Kom idag på att de är fem bokstäver som totalt dominerar mitt liv
R , Ä , D , S , L och A
Googlade å fick upp de här , nu förstår jag först efter flera år hur rädslan har tagit totalkontrollen över en annars gladlynt o humoristisk person , nästan förstört mig och min relation m.m
Ett är säkert nu f…n ska rädslan bekämpad

Charlotta 20 februari, 2021 - 15:17

Välkommen hit Kåå Ess! Att bli medveten om problemet är första segern, sedan är det ett steg i taget i rätt riktning som gäller.♥️
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI