Home Ångest/rädsla/oro När tankarna spinner loss och inte går att få stopp på

När tankarna spinner loss och inte går att få stopp på

by Charlotta

Vad gör man när tankarna snurrar fortare än man orkar med, när oro och ånger spinner loss i huvudet och man inte står ut? Här får du ett enkelt och användbart verktyg för att ta dig ur tankekarusellen.

/Charlotta

13 comments

Jenny 6 augusti, 2016 - 11:28

Bra tips, tack för detta! Det ska jag testa!

Charlotta 6 augusti, 2016 - 13:00

Tack, berätta gärna hur det fungerar för dig.
/C

A 7 augusti, 2016 - 20:07

Synd att jag inte har läst här i sommar, mina tankar har varit på ett helt annat håll. Jag har varit berusad ända sedan strax före midsommar och inte mått bra – jag avskyr sommaren! Har handlat och dragit på mig tveksamma skulder, till slut så gick det inte ner någon mer alkohol i min kropp, och jag var tvungen att ”tigga” ihop till mat av min bror och hans sambo. Har bara varit nykter sedan den 6/8. Så här ser det ut varje sommar för mig och det beror på att jag är totalt isolerad, då blir sommaren olidlig. Visserligen är jag för gammal för att hålla på och fly på detta vis i min ålder, men tankarna på ännu en ensam sommar gör att jag gör allt för att försvinna från jordens yta. Ja, så här drar tankarna iväg med mig ända sedan jag var runt 20-25. Olidligt, förnedrande, dålig självrespekt, tappar all insikt jag har på sommaren. Usch! Tack och lov att det snart är höst, men hur ska jag gå tillväga kommande somrar om jag lever?

Charlotta 7 augusti, 2016 - 20:22

Välkommen tillbaka A! En tanke är att du skulle kunna ägna hösten, vintern och våren åt att skapa dig ett nytt liv, ett liv som du vill ha, så när sommaren kommer befinner du dig i en helt ny situation än vad du gjort tidigare.
/C

A 8 augusti, 2016 - 08:58

Tack för det. Att jag är välkommen tillbaka. Det är inte lätt att veta hur jag skapar mig ett nytt liv, när jag vet vad som händer inombords när sommaren är i antågande, speciellt som jag har levt på detta viset under så många år. För jag vet inte vad jag vill ha, kan du möjligen konkretisera det hela lite mer? Måste säga att denna sommar har varit den värsta någonsin, kan det möjligen vara kulmen på det ”sommarliv” jag levt hittills i 55 år?
Hälsningar A.

Charlotta 8 augusti, 2016 - 10:06

Ärligt talat så blir somrarna värre förmodligen för att du har blivit väldigt bra på det. Du har bestämt dig för att sommaren är den värsta tiden på året, att den är överjävlig och helt ogenomlidlig, och du har gjort det till en konst att förbereda dig och ladda upp för att den ska bli precis så avskyvärd. Du hade lika gärna kunnat bestämma dig för att vintern är värsta tiden, men nu har du valt sommaren som din tid att bryta ihop och frossa i självömkan, och för varje år blir du lite bättre på att göra det du gör och har tränat på så länge, nämligen att gräva ner dig i förtvivlan och hopplöshet just under sommaren. Du har en gång i tiden gjort vissa val och sedan har du hållit dig till dem, även om du inte trivs med det så är det välbekant och det ger dig en del saker som du känner dig bekväm med. Under vägs har du blivit expert på att leva just ditt liv, och hur eländigt du än kan tycka att det är ibland så är det i det livet du har din trygghet. Du kan när som helst, vilken dag eller timme som helst bestämma dig för att du vill göra nya val, välja andra saker som leder till en annan typ av liv. Det är inte komplicerat eller svårt, det är bara jobbigt till en början eftersom det innebär att du måste gå emot ditt invanda mönster, gå utanför din bemvämlighetszon och börja göra aktiva val istället för att bara följa i gamla hjulspår. Det allra första steget är dock att bli klar över hur du vill att ditt nya liv ska se ut, om du sopar bort allt det som är ditt liv idag och börjar om på en blank sida, hur skulle du då forma ditt liv för framtiden? Vilka av de delarna vill du förverkliga nu? Steg nummer två är att ta reda på varför du vill ha det du vill ha, vad är det med det som lockar, varför är du redo att ta det steget just nu? Vilken känsla skulle det ge dig att när du väl är där? Efter det är resten ett hantverk som bara ska göras.
/C

A 8 augusti, 2016 - 16:27

Jag kan hålla med dig om dina sista ord, att bli klar över hur jag vill att mitt nya liv ska se ut. Och vad jag kan göra för att uppnå det, väl värt att tänka på nu under kommande höst och vinter. Men jag håller inte med dig alls beträffande att jag har valt sommaren, den har valt mig. Känner fler människor som tycker att just sommaren är en avskyvärd årstid, det gick bättre förra året (kanske beroende på vädret). Jag tror också att just den här sommaren, var ett klimax som nådde sitt slut för så här har jag aldrig beteet mig tidigare somrar, där alkoholen flödar utan gräns och pengarna har inget värde. Slöseri, ovarsamhet, offer, skuldbelägga mig själv. Jag tror att det innerst inne hos mig, så finns det en sida som ”njuter” av det här, som jag inte har kommit åt ännu och plockat fram. Sommaren finns precis som alla andra årstider, och den måste också få finnas även för mig. Jag ska fundera ut på vad det kan vara som jag ”njuter” av i denna självbestraffning. Tack för dit svar. Hälsningar A. (Jag tror mig veta litegrann, och det är att jag lever utanför boxen och unnar inte andra människor att njuta av den här årstiden, istället vänder jag ilskan mot mig själv). Det finns en sida som jag inte har utforskat ännu, den heter aldrigensam.se kanske kan vara något, vad vet jag. Men en sak är säker jag ska inte förstöra för mig själv bara för att andra (flertalet) mår bra den här årstiden.

Charlotta 8 augusti, 2016 - 16:44

Man pratar om sex mänskliga behov: säkerhet/visshet, variation, betydelsefull, kärlek/samhörighet, utveckling och bidrag. De fyra första är knutna till personligheten och de två sista till själen. Allt vi gör motiveras av något av de här behoven, om det man gör bockar av tre eller fler av de första fyra behoven så uppfyller aktiviteten alla kriterier för att bli ett beroende. Jag kan tänka mig att den typ av sommar som du har haft i år bockar av alla fyra behoven, du har vetat vad du hade att vänta dig, samtidigt har det varit en variation från det vanlig, du har känt dig betydelsefull när du strött pengar omkring dig och kanske bjudit andra och därigenom fått känna samhörighet och kanske till och med kärlek. Så på det viset har det varit en fantastisk sommar, problemet är bara att du fått dina belöningar genom ett destruktivt beteende istället för ett konstruktivt. Hemligheten ligger i de två själsliga behoven, för att känna tillfredsställelse och lycka behöver även de behoven tillgodoses, du behöver känna att du utvecklas och växer som människa men också att du på något sätt bidrar, till samhället, världen eller andra människors välmående.
/C

A 8 augusti, 2016 - 16:39

Jag är en person som i regel blir väldigt duktig på det jag vill bli ”duktig” på = Självdestruktivitet eftersom jag aldrig har lyckats att bli duktig eller bra rent konstruktivt. Med en supande far, så ärvde jag hans livsmönster. Även om det finns andra saker som jag är bra på, så räcker det liksom inte. Förstår du hur jag menar ?

Charlotta 8 augusti, 2016 - 16:49

Jag förstår hur du menar. Jag tror absolut att du påverkats av din far, men jag tror också att du har förmåga att låta det sluta påverka dig och välja något annat. Alla de där skeletten i garderoben som du tror du måste leva med och som styr ditt liv kan du i själva verket städa bort en gång för alla. Eller ännu bättre, riv ut hela garderoben och sätt in ett fönster där istället så du får in nytt ljus i ditt liv. Kanske det blir en målarhörna istället för en garderob med dammiga gamla skelett. 😉
/C

A 8 augusti, 2016 - 16:43

Att sopa bort det gamla och tänka nytt, var de bästa orden jag hört. Tack för dem!

Charlotta 8 augusti, 2016 - 16:45

🙂 Använd dem väl, och ofta! 😉
/C

A 9 augusti, 2016 - 12:41

Jag har absolut inte umgåtts med andra och givit dem pengar, jag har levt i min ”vanliga” värld även om jag varit berusad. Vad jag däremot har gjort är dumma och korkade affärer och låtit mig övertalas av hemska försäljare, vilket jag vanligtvis inte gör. Och NEJ, det har INTE varit någon härlig sommar! Feltolkning från din sida, men det är ingenting jag fäster någon större vikt vid. Jag är mycket väl medveten om att nu måste jag göra en förändring, om jag vill låta livet fortsätta och bli bättre för min egen del. Tack så mycket.

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI