Home Ångest/rädsla/oro Rädsla är inte alltid av ondo

Rädsla är inte alltid av ondo

by Charlotta

Jag vet inte hur många inlägg jag skrivit om att man inte ska låta rädslan styra, men jag vet att det är många. Jag har till exempel beskrivit hur rädsla begränsar livet och hur rädslan skriker och intuitionen viskar, men det här inlägget handlar om en annan syn på rädsla.

En av de bloggar jag läser är Hanna Öhman som skriver om livet som förlossningsskadad, en sida av barnafödandet som det pratas väldigt lite om men vars resultat många kvinnor tvingas leva med och lida av för resten av livet.

Under julhelgen läste jag ett av Hannas blogginlägg som fick mig att börja fundera på att jag bara har skrivit om den ena sidan av rädsla och helt utelämnat den andra sidan, den som gör nytta, den rädslan som man har användning för och som man bör lyssna på.

För lika skadlig som den obefogade rädslan är för hälsan och välmåendet, lika viktig är den befogade rädslan, den rädsla som faktiskt har något att säga oss.

Den befogade rädslan är den som får dig att släppa på gasen när du inser att vägen är glashal, som får dig att vilja hålla dig i något när du ska titta utför stupet, och som får dig att lukta på matresterna som har stått lite för länge i kylen innan du bestämmer om du ska äta av dem.

Det är också den befogade rädslan som får oss att läsa på ordentligt om vad som gäller när vi ska göra något potentiellt riskfyllt för första gången, att ta reda på vilka alternativ som finns, vad de olika valen innebär, om det finns risker och hur man eventuellt kan minimera dem, vilka komplikationer man kan förvänta sig, osv.

Den sortens rädsla ska man inte bara försöka vifta bort och tysta ner, för den rädslan har en funktion att fylla, den finns där för att skydda oss mot sådant som kan skada oss. Därmed inte sagt att man ska avstå från att göra saker som rädslan varnar för, men däremot bör man sätta sig in i vad som gäller så man själv har ordentlig koll och inte råkar ut för några överraskningar.

Genom att själv vara insatt kan man också undvika att helt behöva förlita sig på någon annans omdöme, vet man vad som händer och vad som gäller så har man möjlighet att själv avgöra vad som verkar rimligt, vem som verkar trovärdig och vad som kan vara värt att påkalla uppmärksamhet om.

Det är denna funktion som är orsaken till att rädslan finns, den är ett verktyg för att öka vår chans att överleva. Det är när rädslan är obefogad som den utgör ett problem, när den är befogad är den en god hjälpare.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI