Home Ångest/rädsla/oro Rädsla – ett populärt sätt att tjäna pengar

Rädsla – ett populärt sätt att tjäna pengar

by Charlotta

Det går nästan inte en vecka utan att media rapporterar om något hemskt som hotar våra liv, våra nära, vår livsstil eller vår framtid. Något skrämmande och svårgreppbart som är på väg, eller som redan finns runt omkring oss, kanske nära, kanske lite längre bort eller kanske alldeles utanför vår vår dörr. Något som bara väntar på att slå sina skoningslösa klor i oss och vända vår upp och ner på våra liv.

De blodtörstiga monstren som det varnas för med stora bokstäver kan bestå av allt från sjukdomar, smittor, krig och terrorism till mat, gifter, ekonomisk kris och våldsbrott. Ursprunget till hoten varierar men själva hotet fnns alltid där. Ständigt närvarande i våra liv, bara en tanke bort. Inte konstigt att så många mår så dåligt.

Man skulle kunna se det som att staten, företag och media är snälla och välmenande som informerar oss om vad som händer. Att de ser till vårt bästa och vill att vi ska ha en chans att förbereda oss. Men frågan är om det är till någon verklig hjälp att sprida ständig oro för saker som vi till stor del ändå inte kan påverka nämnvärt.

Och det som gör de återkommande varningarna ännu mer tveksamma är att de allt oftare åtföljs av någon som vill sälja en produkt eller tjänst för att skydda oss mot det som skrämmer. Fler prylar, fler försäkringar, fler vacciner, fler banktjänster, fler digitala skydd och fler mediciner. Kan det till och med vara så att man kan ana ett mönster?

Produkter och tjänster som är nya, oprövade, ofta dyra och allt som oftast med tveksamt innehåll. Människors rädsla och oro, och önskan att skydda sig och de sina från allt ont och hemskt har blivit en gigantisk global marknad. I marknadsföringen låter det som om de vill rädda oss men i själva verket vill de helst av allt tjäna pengar på oss.

Rädsla är en väldigt kraftfull känsla och därför tacksam att slå mynt av, men hela konceptet bygger på att vi låter oss skrämmas, att vi vecka efter vecka väljer att tro på den senaste skrämselpropagandan som basuneras ut och hoppa på de erbjudanden som av en händelse råkar följa veckorna därpå.

Lyfter man blicken något ser man att det mesta som media har skrämt oss med under de senaste årtiondena i själva verket aldrig kom att utgöra någon verklig fara för den stora allmänheten. Ibland kanske inte för någon.

Att leva är farligt, det går inte att komma ifrån. Det finns alltid en risk att något hemskt händer, och det kan inga förberedelser i världen ändra på. Att skydda sig mot de hot som är mest troliga, eller som skulle ha störst effekt om de inträffade, är naturligtvis klokt. Men att skydda sig mot allt är omöjligt.

Någonstans måste man dra gränsen och säga att det räcker. Det räcker med hot och varningar, det räcker med skrämmande löpsedlar och hemska teorier. Kanske det händer, kanske inte, situationen blir inte bättre av att jag släpper in oron i mitt liv och gör den en del av min vardag.

Att leva i ständig rädsla är inte att leva på riktigt. Hellre ta ut glädjen i förskott och ”i onödan” än att ta ut eländet i förskott helt i onödan.

/Charlotta

6 comments

carin 11 juli, 2016 - 20:20

Går helt ifrån ämnet här nu. Är på min första semesterdag och känner mig enorm rastlös ensam och uttråkad. Haft intensivt på jobbet innan jag gick på semester men jag vet inte hur jag ska koppla av nu. Lever ensam utan barn eller man. Är dränerad på energi och samtidigt rastlös. Har du några tips på hur man verkligen kopplar av och njuter? Jag känner mest att jag vill att det ska bli kväll så jag kan få gå och lägga mig och sova…

Charlotta 11 juli, 2016 - 20:36

Det du beskriver är ett vanligt tecken på början till utmattning, trots att man är hur trött som helst går det inte att koppla av. I det läget är det lätt att gå i fällan och börja tapetsera sovrummet eller städa ur garderoberna eller sätta igång med någon annan aktivitet för att stävja rastlösheten, men det man egentligen behöver är att tillåta sig att varva ner och verkligen vila. Jag har tre förslag till dig, det första är att du börjar meditera tjugo minuter på morgonen/förmiddagen och tjugo minuter på eftermiddagen. Det andra är att du börjar ta dagliga promenader, gärna i naturen, och det tredje är att du startar semestern med att läsa en riktigt bra bok, något som fängslar dig.
/C

Marie 12 juli, 2016 - 23:42

Tack för dina tips! Väldigt konkreta och enkela som är lätta att applicera. Har du tips på Någon bra bok? Gillar deckare, biografier och ”faktaböcker”. Och hjälp vad det är ångestframkallande och stressande och höra att det kan röra sig om utmattning. Första dagen på semestern vaknade jag av att jag grät i sömnen (drömde att jag va på jobbet och inte kunde reda ut mina arbetsuppgifter, vilket är stressande då mitt jobb handlar om liv och död och innebär stort ansvar) jag va stressad i drömmen och insåg att jag va tvungen att verkligen fokusera på mina uppgifter för attest skulle bli rätt. Jag började gråta i drömmen och vaknar av att jag snyftar så att kroppen liksom rytmiskt rycker till men inga tårar. Detta har hänt mig EN gång i livet för många år sen när jag drömde att en nära vän dog så det hör verkligen inte till vanan.

Charlotta 13 juli, 2016 - 09:09

Tack Marie, vad roligt att höra! Själv läser jag varken deckare eller biografier, så på den fronten kan jag tyvärr inte vara till någon hjälp. Det låter verkligen som stress, att det har varit alldeles för mycket en längre tid och att du behöver varva ner och koppla av. Jag tror inte att ur utmattad som det är nu, utan om du tar varningssignalerna på allvar nu så kan du vända trenden och slippa undan med blotta förskräckelsen. Men du ska nog inte låta det gå längre utan att tag tag i stressen och göra något åt den.
/C

Marie 12 juli, 2016 - 23:46

Otroligt svårt att inte distrahera sig med olika små semesterprojekt som du beskrev ovan. Tex i mitt fall att köpa nya möbler eller att skriva ihop en dejtingprofil och kasta mig ut i den världen. Finns inget svårare än att bara vara… Kryper innanför skinnet på mig.

Charlotta 13 juli, 2016 - 09:11

Och det är precis därför du är där du är. 😉 Du vet helt enkelt inte hur man gör för att vila. Se det som sommarens projekt, att lära dig hur du varvar ner och vilar, för att låta både kroppen och själen återhämta sig. Det kan vara det viktigaste projekt du någonsin tar dig an.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI