Home Ångest/rädsla/oro Rädslan kan vara en god vägledare

Rädslan kan vara en god vägledare

by Charlotta

Finns det saker i vardagen som du låter bli att göra för att de är förknippade med obehag? Små saker som inte spelar så stor roll egentligen eller som du kan lösa på andra sätt utan att det gör något? Eller större saker som hade kunnat vara bra för dig men som du också klarar dig utan?

Kanske skulle du vilja reklamera en vara du köpt som var trasig, men du tycker det känns genant att gå tillbaka till affären och klaga så du låter bli? Kanske skulle du behöva kontakta någon myndighet men eftersom du har lite telefonskräck så struntar du i det?

Kanske påstår en kollega att något som gått snett på jobbet var ditt fel trots att det egentligen var kollegans fel och du säger inget för att inte riskera obehaget av att hamna i konflikt? Kanske skulle du vilja anmäla dig till en kurs men du tycker det är läskigt att gå själv, så du struntar i det?

Kanske annonseras ett intressant jobb ut på din arbetsplats, ett jobb som innebär mer ansvar och bättre lön och som du skulle vara perfekt för, men du är rädd för vad folk skulle tänka, så du låter bli att söka?

Det är okej att vara rädd, att tycka något känns obehagligt, att bli nervös, att känna sig obekväm eller att staka sig och bli svettig när man ska göra något. Det är okej att reagera precis så som du reagerar när du ska göra något som du inte är van vid eller bra på. Oavsett hur det känns så är det okej, men låt det inte bli en orsak till att låta bli.

För varje gång du gör något som känns så obekvämt att du helst hade velat låta bli så vänjer du dig lite och blir lite modigare, och det gör att det kommer att kännas lite mindre obekvämt nästa gång. Varje gång du vågar lite mer blir din värld lite större och dina möjligheter lite fler.

För att kunna vara modig så måste man första vara rädd, känner man inte innerst inne obehag för det som ska göras så är det inte heller möjligt att vara modig. Modig är bara den som är rädd men gör det ändå.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI