Home Ångest/rädsla/oro Så påverkas du av rädsla

Så påverkas du av rädsla

by Charlotta

Rädsla har blivit vårt tids spöke under sängen eller monster i garderoben, eller rent av vår tids digerdöd och lieman. Rädslan har blivit en egen entitet som styr våra liv. Vi är inte längre rädda för något specifikt utan vi är i grunden rädda och letar efter saker att applicera den rädslan på för att kunna få uttryck för den.

Rädslan känns om en lösning, en kanal för att bli av med det som känns obehagligt i kroppen och som gör att tankarna snurrar i huvudet. Men rädslan luras, för den är inte en lösning utan en väg in till en mörk och dyster tillvaro som ständigt sluter sig närmre dig.

Rädsla är din största motståndare, alla kategorier, den största risken i ditt liv är rädsla. Rädsla tar ifrån dig det du allra helst vill ha, den dödar dina drömmar, din tro och ditt hopp. Rädsla utarmar dina relationer, berövar dig på dina chanser och gör dig sjuk i både kropp och själ.

Rädsla förlamar dig och gör det omöjligt för dig att agera, den hindrar dig från att göra saker som du vet att du kan, vet att du skulle kunna, om inte rädslan stod i vägen. Rädsla gör dig bitter och gammal i förtid, och rädsla tömmer ditt hjärta på ljus, tillförsikt och kärlek, och fyller det med mörker, ånger och bitterhet.

Rädsla är din främsta fiende, den som verkligen kan skada dig och göra dig så illa att ditt liv förstörs för alltid. Alla andra fiender bleknar i jämförelse med den hänsynslösa, diktatoriska rädslan. Hotet kommer inte utifrån, hotet kommer inifrån. Det är inte det som händer utanför dig som har störst betydelse för hur ditt liv utvecklas, utan det är det som händer på insidan.

Är rädslan din härskare? Är det rädslan som dikterar vad du får och inte får göra, vad du kan och vad du inte kan, vad som är möjligt och vad som är omöjligt? Är det rädslans röst som du lyder under, som formulerar varje tanke du tänker, varje beslut du fattar och varje steg du tar, eller inte tar?

Det mest skrämmande med rädslan är inte vad den står för utan det är rädslan i sig själv. Det allra mest fasansfulla och förintande är själva rädslan, och att vara rädd blir en självuppfyllande profetia, för rädslan finns alltid där och försäkrar dig om att det finns anledning att vara rädd.

Man kan alltid lita på rädslan för den sviker aldrig, den är alltid beredd att förstöra varje chans, varje möjlighet, varje dag av hårt arbete och varje stund av medgång med sina olycksbådande förutsägelser om hur riskfyllt, farligt och meningslöst allt är.

Om du inte tar kontroll över rädslan, får den att böja sig för din vilja istället för tvärtom, tar ifrån rädslan all makt och disciplinerar den till att lyda dig, så kommer rädslan att använda dig för sina egna syften.

Den kommer att begränsa dig, förminska dig, köra över dig och håna dig, och i processen kommer den att beröva dig på allt det som är värt något, och allt det du drömmer om och har kapacitet till.

Bestäm dig nu för att rädslan har fel, att det den påstår är farligt i själva verket är ofarlig, bestäm dig nu för att avsätta rädslan som regent och bestäm dig för att från och med nu är makten din och rädslan dömd att lyda dig.

/Charlotta

2 comments

Lindus 17 februari, 2017 - 17:07

Tack! Jag märker hur rädslan väller fram när jag är mer sårbar, om jag tex har sovit dåligt (som idag). Det är nästan så att jag kan röra vid den, så uppenbar är den idag. Så tack för påminnelsen om vem som faktiskt har makten i mitt liv.

Charlotta 17 februari, 2017 - 18:47

Så bra att du är medveten om dina triggers och hur du reagerar. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI