Home Ångest/rädsla/oro Social fobi kan vara tecken på högt IQ

Social fobi kan vara tecken på högt IQ

by Charlotta

Har du social fobi? I så fall är chansen stor att du också har högt IQ, är mer empatisk än människor i allmänhet och är extra lyhörd för faror och hot. Detta enligt en studie som finns publicerad på PubMed.

Än en gång visar det sig att något som i vårt moderna samhälle tolkas som en svaghet i själva verket handlar om något av en superkraft, problemet är bara att vi inte längre lever i en miljö där denna superkraft får komma till sin rätt. Förra gången jag skrev om en liknande superkraft så handlade det om HSP, highly sensitive persons.

Det studien visar är att människor med social fobi oftare är mer mottagliga för andra människors känslor och sinnesstämningar. I en folksamling kan en sådan person lätt bli överväldigad av den kakafoni av andras känslor som sköljer över vederbörande, och utan kunskap om att det inte är ens egna känslor utan andra människors energier som påverkar en så kan upplevelsen bli olidlig och direkt skrämmande.

En annan studie kopplar ihop social fobi med hög språklig intelligens och ytterligare en annan studie visar att personer med social fobi inte bara var snabbare än andra på att upptäcka hot och faror, utan också snabbare att agera utifrån hotet.

Att snabbt kunna upptäcka hot och att fokusera sin uppmärksamhet mot att avvärja hotet lär ha varit en mycket användbar egenskap medan mänskligheten fortfarande levde nära naturen, till och med avgörande för familjegruppens säkerhet. Personen med denna talang var sannolikt en högt värderad medlem i gruppen och någon som inge ville behöva vara utan.

Idag är det lätt att föreställa sig hur den förmågan istället slår över i en många gånger obefogad oro över allt som ständigt händer runt omkring oss i samhället.  De verkliga farorna är numer få men förmågan är fortfarande aktiv och letar efter potentiella hot även där det inte finns några.

Förståelsen för varför man reagerar som man gör och vetskapen om att det finns en bra anledning, att man inte bara är ”knäpp”, kan göra all skillnad. Här kan energirensning (sist i inlägget) vara ett bra verktyg att ta till för att bättre kunna hantera sociala sammanhang.

Ja, det är en superkraft, och ja, nuförtiden kan den vara mer en börda än en tillgång. Men förståelsen för var den har sitt ursprung gör det möjligt att se på sin sociala fobi med andra ögon och inte längre se den som ett handikapp utan som en talang och en förmåga som har sin plats i världen.

/Charlotta

 

4 comments

Hanna 29 april, 2016 - 15:59

Känner igen mig i detta. Får energi av att vara i skogen, det tar mycket energi att vara i folksamling eller bara åka till stan och handla. Helt slut efteråt. Men får ofta höra: – Såg du det, det gjorde inte jag. -Du lägger märke till så mycket detaljer.
Känner in och känner av så jag kan bli alldeles trött, på gott och ont. Man tar på sig saker och bär med dem fast man inte borde göra det. Även försöker reda upp mellan andra människor. Så dumt ;-). Hela livet har varit ganska turbulent, trodde det var utanför mig, men har kommit på att det är nog i mitt inre det varit kaos och rörigt.Känslomässigt rörigt och då har det även blivit rörigt utanför mig. P.g.a hur man tar åt sig, blandar ihop, reagerar annorlunda och ibland tvärtemot, fast man har rätt till sitt eget. Vilket också bidragit till att man känt sig åtskilligt annorlunda och ibland inte hemma, där man varit hemma.

Charlotta 29 april, 2016 - 16:05

Tack för at du delar med dig Hanna. Att bli medveten om hur man fungerar och vad man behöver för att må bra är första steget mot att fungera bättre och må bättre.
/C

A. 29 april, 2016 - 22:10

Det här blir jag bara glad över att läsa, att man som känslig människa med en social fobi som blivit bättre med åren visar på att jag har ett högt IQ och även EQ , har jag aldrig fått höra förut. Utan det har varit fel på mig, och jag har blivit betraktad som knäpp av omgivningen. En sak som stämmer väl in på mig, är mina goda språkkunskaper bland annat och min känsla att kunna känna av situationer som bekväma eller obekväma. Minns hur rädd jag var i tonåren, vilket sedan övergick i självmedicinering med alkohol som jag nu har varit fri ifrån i några år, även om jag tagit återfall. Där ser man. Hade jag vetat det här tidigare, så hade säkert mitt liv varit lättare. Men ingen idé att spekulera i det nu. Jag tror och hoppas att jag i alla fall har att jag har en viss karisma i min personlighet.

Charlotta 29 april, 2016 - 22:19

Bättre sent än aldrig. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI