Home Ångest/rädsla/oro Tankarna som fiender

Tankarna som fiender

by Charlotta

Vad gör man när de tankar som rör sig i ens eget huvud är det absolut sämsta sällskap man kan ha. När tankarna är en samling ligister och marodörer vars främsta mål är att förstöra allt som har minsta lilla chans att bli något bra, när de består av mobbare och mördare som dag efter dag bryter ner dig på alla tänkbara sätt och inte är nöjda förrän du är död?

Låt mig börja med att fråga vad du skulle ha gjort om det inte var i ditt eget huvud det såg ut så utan i kvarteret där du bor. Om ditt bostadsområde var fullt med människor som förstörde, mobbade och hotade med att döda dig, vad hade du gjort? Hade du gått ut ensam en sen kväll eller natt för att försöka reda ut problemen på egen hand?

Jag tror inte det, jag tror att du hade tyckt att det var alldeles för obehagligt och farligt att försöka hantera det själv och att du hade insett att chanserna att lyckas var alldeles för små för att det skulle vara värt det. Istället tror jag att du hade tagit hjälp av någon som har mer erfarenhet och är bättre rustad för att hantera den sortens problem.

Precis på samma sätt är det när tankarna är hotfulla och skrämmande. Lite bus i tankarna kan man hantera på egen hand om man har bra verktyg och metoder att ta till, men om buset tar över alltför mycket, så mycket att det börjar bli riktigt obehagligt och farligt, då är det enda rätta att ta hjälp av någon som har de resurser som krävs.

Det som kan vara svårt när man tar hjälp är att det inte är säkert att man hittar rätt hjälp med en gång, och att det då kan vara lätt att ge upp och tro att det inte finns någon hjälp att få. Men så är det inte alls, det finns många olika sorters hjälp och olika former passar olika människor. Hittar man inte rätt vid första försöket så ska man absolut fortsätta leta och prova något annat.

Ännu bättre än att leta själv är att ta hjälp av någon att leta upp den hjälp som passar dig bäst. Lever man med regelrätta gängbråk i huvudet är det inte alltid så lätt att tänka klart, inte minst när det kommer till vad som är bäst för en själv så kan det vara lätt att låta sig övertalas av de onda krafterna i tankarna som vill en illa. Att i det läget ta hjälp av någon som äger sina egna tankar och kan fatta rationella beslut för ditt bästa kan vara skillnaden mellan att hitta rätt hjälp och att inte orka fortsätta leta.

De självklara ställena att be om hjälp är allmänläkare, psykolog och psykiatrin, men möjligheterna tar inte slut där. Man ska inte underskatta vilka effekter näringsobalanser och förgiftningstillstånd kan ha på den psykiska hälsan, så att ta hjälp av en näringsterapeut kan definitivt vara ett klokt steg att ta. Även andra alternativterapier som till exempel homeopati och frekvensterapi kan ha mycket god effekt om man hittar en skicklig terapeut. Och det finns mycket mer som är värt att prova.

Lever man med tankar som uppför sig som ligister och rivaliserande gäng så är inte lösningen att döda sig själv, lösningen är att döda de onda tankarna. Det är inte du som är problemet, du är bara skådeplatsen för tankarnas krig. Målet är att avsluta kriget så att du kan få lugn och ro och börja leva så som du vill leva, och möjligheterna för det är goda om du bara söker upp den hjälp som behövs. Att få slut på gängstrider är inte ett enmansjobb.

/Charlotta

8 comments

T 25 juli, 2017 - 15:29

Hej Charlotta!
I skrivande stund känns det som om jag befinner mig i ett stort svart hål. Jag brukar vara den som alltid reser mig och hittar ny mark att stå på men den här gången känns det annorlunda. Inom mig har jag på sistone observerat en djupt liggande sorg över hur livet behandlat mig. Trots att jag visat mig stark gång på gång på gång känns det som om livet ständigt vill läxa upp mig och göra mig illa. De senaste 5 åren har det ena bekymret/oron/ångesten avlöst det andra med b la två svåra förluster, men också en hel del annat. Det känns aldrig lugnt i mitt liv. Jag längtar efter en paus då jag får chans till återhämtning, då allt bara är bra för en stund. Den tiden tycks aldrig komma.
Jag har kämpat större delen av mitt liv men alltid haft hopp om att det någon gång ska lugna ner sig och bli bra. De senaste åren har jag önskat att åtminstone ett par månader ska kunna passera då jag får känna mig trygg och lycklig i livet. Men det kommer aldrig till det och kanske är det så alla har det? Ett ständigt kämpande i livet? Eller är det jag som ständigt drar till mig nya problem pga min låga energi. Kanske har det blivit som en ond cirkel? Det man sänder ut får man tillbaka?
Jag vet inte vad det är för poäng med att leva ett liv i ständig otrygghet. En del av det jag gått igenom kan jag se har utvecklat mig som person men andra saker har enbart gjort mig sämre. Värst är känslan av att livet vill mig illa och att det är min lott och att det alltid kommer förbli så.
Hoppas på återkoppling från dig!
Tack på förhand!
T

Charlotta 25 juli, 2017 - 18:49

Hej T! Om det är till någon tröst så kan jag säga att känner igen exakt den känsla du beskriver, där var jag för några år sedan och det var inget trevligt ställe att befinna sig på. Vändningen för mig blev när jag hittade attraktionslagen och insåg att hela min tillvaro utgick från en känsla av brist och orättvisa och att jag därför drog till mig ännu mer av precis det jag inte ville ha. Jag ska erkänna att det var en rejäl kraftansträning och ett viljeprov att lyckas vända min inställning, som vid den tidpunkten var så fast förankrad i mitt liv att jag inte såg någon annan möjlighet, men jag såg det som enda utvägen eftersom jag inte kunde fortsätta så som det var. Under den perioden började jag lyssna till Abraham Hicks på YouTube flera gånger per dag för att få stöd i den process jag påbörjade, och efter några månader upplevde jag hur jag för egen maskin började tänka annorlunda.

Det är en gradvis förändring som sker eftersom man redan har hunnit dra till sig en del med det gamla tanesättet som står på vänt för att hända, så det går inte över en natt. Men lite i taget vänder livet och de dåliga sakerna blir färre och färre medan de bra sakerna blir fler och fler. Idag är min livsupplevelse diametralt motsatt den jag hade då, nu känner jag varje dag och stund att livet är min bundsförvant och jobbar med mig för min utveckling och för mitt bästa, och jag känner ständig tacksamhet och tillit till allt som är och glädje inför framtiden. För några år sedan trodde jag inte ens att det var möjligt att känna så här. Du är alltså på helt rätt spår när du tänker att din upplevelse har blivit en ond cirkel, och hur svårt det än känns så måste du se till att bryta den. Det spelar ingen roll om tankarna och känslorna du väljer istället känns fejkade till en början, det är helt normalt eftersom det är ovant. Bara börja led in tankarna på andra spår, och börja agera utifrån dina nya tankar, så kommer känslorna så småningom att följa efter. ❤
/C

T 25 juli, 2017 - 19:39

Tack snälla för din återkoppling!

H 26 juli, 2017 - 12:20

Hej Charlotta, så skönt det är med sommar fast jag ändå inte gör så speciellt mycket under min ledighet. 🙂 Men jag tänkte finns det någon motsvarighet på svenska till Abraham Hicks? Tänkte jag skulle passa på att lyssna och visst förstår jag engelska men på vårat eget språk har jag lättast att koncentrera mig. Vi killar /män kan endast klara av en sak samtidigt säger ju en del och det stämmer nog in på mig 🙂

Charlotta 26 juli, 2017 - 13:50

Hej H! Tyvärr känner jag inte till någon som kanaliserar om attraktionslagen på svenska. Däremot finns i alla fall en av Hicks böcker översatt till svenska. Om du förstår engelska så skulle jag annars säga att koncentrationen bara är en träningssak. Börja lyssna till ett par videos varje dag så är snart inte engelskan ett problem längre.
/C

H 26 juli, 2017 - 15:00

Ja jag får pröva det 🙂

Tina 1 augusti, 2017 - 22:50

Hej,
Hoppas jag är på rätt ställe och skriver detta. Undrar vilken B-vitamin du kan rekommendera, alltså med alla vitaminerna. Är utbränd och blir snabbt jättetrött. MVH T

Charlotta 1 augusti, 2017 - 22:54

Det finns flera som är bra, men två av mina favoriter är Holstic Mega B-komplex och Great Earth B-Complex 100.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI