Home Barn och familj Undvik bråk under helgerna

Undvik bråk under helgerna

by Charlotta

Det är en sak att vara en lugn, stabil och harmoniska person i sn egen vardag, där man har haft möjlighet att planera livet ungefär så som man vill ha det och som man lärt sig fungerar. Där man omger sig med människor som man vet att man trivs med och vars värderingar och åsikter man till största del delar.

Även då kan det emellanåt vara en utmaning att hålla kontroll på humöret, speciellt om man kanske har sovit dåligt, om man har ont eller mår dåligt, eller om livets påfrestningar bara har staplats lite för högt för att kunna hanteras på ett bra sätt, som det ofta gör i juletid.

Men det är en helt annan sak att försöka uppnå lugn och harmoni när man träffas hela familjen eller släkten för att fira julen tillsammans. Det som borde vara trivsamt julmys förvandlas på ett ögonblick till ett relationsdrama som skulle få en Lars Norén-pjäs att kännas som Disney.

Även med de bästa intentioner om att ”i år ska det bli annorlunda” så tar det inte lång stund innan alla faller tillbaka i gamla mönster och allt vad personlig mognad och utveckling heter försvinner spårlöst. Det är egentligen inget konstigt och något som händer alla, de mönster vi har med oss från uppväxten har satt djupa spår, på gott och ont, och när miljöer och människor triggar igång de minnena så triggas även känslor och beteenden som hör dit.

Men det finns något man kan göra för att undvika att dras med, några små knep som underlättar att agera medvetet istället för att bara reagera på det som händer. Med hjälp av dessa enkla knep så kanske det gemensamma julfirandet kan bli lite mindre dramatiskt och lite mer stämningsfullt i år.

  1. Ofta är det full rulle ända in i sista minuten och man kommer fram med andan i halsen och nerverna utanpå. Sätt av fem minuter innan gästerna kommer, eller i bilen eller på tåget på väg till julfirandet, och slut ögonen och andas lugnt och djupt. Föreställ dig att all den stressiga energi som du har i kroppen smälter bort och rinner av dig och kvar blir bara ett lugn. Föreställ dig också hur du skickar tillbaka all energi som inte är din egen till de människor den tillhör, och hur du kallar tillbaka din egen energi som kan ha fastnat hos andra människor. Föreställ dig hur all din energi nu är på plats där den ska vara och hur det gör dig lugn och harmonisk.
  2. När det händer något som är på väg att dra igång dramat och du öppnar munnen för att svara tillbaka till någon som sa något onödigt dumt, så tänk ”Dubbelt andetag”, och gör just det, ta ett extra andetag innan du svarar. Och medan du tar det extra andetaget så tänker du på vad du kan säga för att varva ner situationen istället för att hälla bensing på elden, vad du kan säga som känns bra för er båda i stunden och som du kan vara stolt över när du tänker tillbaka på det imorgon.
  3. Om allt annat fallerar, ta en promenad och rensa tankarna och energierna igen enligt punkt 1.

Det är lätt att tänka att det inte spelar någon roll hur man själv agerar om alla andra ändå gör som de brukar, men allas bidrag spelar roll och det kan vara just dina lugna och positiva tankar som får vågen att tippa över åt andra hållet i år. Eller som får någon att inspireras till att följa ditt exempel, om inte detta året så kanske till nästa år. Det är aldrig bortkastat att föregå med gott exempel och att med sitt eget agerande inspirera andra att själv göra förändringar i sitt agerande. Även om det inte märks med detsamma så sker det alltid en påverkan.

/Charlotta

4 comments

vilsen 19 december, 2015 - 12:10

Julen har i många år varit ångestfylld för mig och min familj trots att det har varit fritt från fylla, bråk, brist på pengar och andra bekymmer som många har. Jag vet inte var ångesten kommer ifrån, kanske för att julen har så höga krav och förväntningar och man ska samlas så många men så blir det bara familjen så släkt bor långt iväg. Det blir aldrig den där julen man ser på tv.
I år är ingen undantag, det kommer bli en tung jul. Hösten har varit kantad av ångest och sömnlösa nätter efter en uppslitande relation som pågår än. Dessutom ett tungt nederlag på jobbet nu precis innan julhelgen för flera av familjemedlemmarna.

Egentligen har jag en konkret fråga, hur ska jag tackla känslan av att jag sprider min egen ångest till familjen? Vi är tighta i familjen och stöttar varandra men jag tycker det är otroligt jobbigt att på grund av mig så har hela familjen fått ha en tuff höst. På grund av mina misstag så måste familjen stötta o ta hand om mig, trots att mycket är mitt eget fel. Jag vill inte att mina föräldrar ska vara sömnlösa på grund av min livskris. Jag vill inte att någon ska tassa på tå kring mig men samtidigt kan jag inte dölja min känsla av nedstämdhet, jag orkar inte fejka samtidigt som jag hela tiden tänker ” ta dig i kragen, tyck inte så himla synd om dig själv. Det som händer är i mångt och mycket ditt eget fel”. För det vet jag att det är. Ändå så svårt att ta av offerkoftan och blicka framåt och försöka skapa en god stämning. Några tips och råd kring hur jag ska tänka generellt och kring att jag är rädd för att jag förstör julen?

Charlotta 19 december, 2015 - 12:31

Jag tror du ska försöka fokusera på att ändra ditt sätt att se på din egen situation istället för att försöka undvika att tynga familjen med hur du känner. Om du bara försöker dölja det så innebär det att du måste klistra på en fasad och det blir man inte glad av. Det gör mycket mer nytta både för dig själv och för familjen att du hittar verkliga ljuspunkter i ditt liv och fokuserar på dem.

En bra början är att acceptera att det som händer just nu inte representerar dig eller hela ditt liv, när du ser tillbaka på den här tiden om tio år så kommer du att minnas det som en kort svacka som du inte riktigt minns vad den handlade om. Se det så redan nu, det här är bara en svacka, en period som du behöver gå igenom för att kunna komma vidare. Lyft blicken och se på allt som du skulle kunna göra. Det betyder inte att du måste göra dem, men var uppmärksam på alla möjligheter som faktiskt finns, vad du skulle kunna göra annrolunda, vad du skulle kunna prova, vad som vore kul att ha provat på i livet. Leta efter det som känns spännande och inspirerande och bry dig inte om om det är svårt eller orealistiskt eller kräver saker som du inte vågar, bara lek med tankarna. Att öppna upp för nya tankar som leder framåt istället för att vara fast i något som känns omöjligt har en positiv inverkan på hur du mår och det är första steget mot att så småningom skapa ett bättre liv.

ALla gör misstag och det är genom dem vi lär oss och utevcklas. Fokusera inte på misstagen utan på vad du vill göra framöver, har du en dröm eller långsiktig plan så tänk på den, på vad du kan göra för att närma dig den ett litet steg i taget. Du är inte fast där du är, du har bara stannat och pausat på vägen för att fundera ut vart du ska gå härnäst. Ett bakslag är inte ett misslyckande, ett bakslag kan vara första steget på en nystart. Tänk om det som hänt under hösten var precis det som behövdes för att du skulle tänkta ”Nej, nu jäklar får det hända något annat här. Nu är det dags att jag tar tag i det jag alltid velat göra.”

Ett sätt att tänka kan vara att allting som känns dåligt är livets sätt att försöka styra dig i en annan riktning, ett sätt att tala om att du inte hittat rätt än utan att du ska fortsätta framåt och leta efter det som gör dig lycklig. Känns livet dåligt så är det Universums sätt att säga att du inte ska stanna här, för det är inte här du ska vara, utan du ska vidare, det finns bättre saker som väntar på dig. Fokusera på tanken att du är på väg någonstans, och du håller på att klura ut vart du ska, men du vet att det kommer att bli bra i slutänden, du är bara inte där än.
/C

Fenix 19 december, 2015 - 19:47

Kanske inte hör hit riktigt men ändå en viktig fråga kring jul.
Julgrogg eller inte julgrogg
När man (jag) berättar att jag tänkte ta en vit jul så blir folk provocerade.
Varför är det provocerande ? Förstår inte att människor (vissa) går i taket för det..Var och en får väl göra som den vill utan att man ska provocera. Känner att det är både skönt och härligt att vara utan.
Sedan får alla gör som de vill givetvis. Att avstå är i allafall ett sätt att få vakna nykter och att avstå bråk.
Blir era vänner / familjer provocerade ?

Charlotta 19 december, 2015 - 20:11

Tråkigt att höra men tyvärr inte förvånande. Här är det absolut ingen som blir provocerad och dessutom dricks det väldigt sparsamt till jul och inte av alla, en snaps till sillen och kanske något till kaffet men inte så att det märks på någon. Det är synd att alkohol ska vara så intimt förknippat med förmågan att ha trevligt.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI