Home Barn och familj Vuxna behöver finnas till för barn och unga

Vuxna behöver finnas till för barn och unga

by Charlotta

Den populära, unga artisten Zara Larsson har nyligen uttalat sig om sin syn på vuxna, hon säger att hon ser dem som ”barn med lite rynkor”. Initialt kan det te sig som ett lustigt och väldigt oskyldigt uttalande, och kanske får det även en del vuxna att dra på smilbanden och känna sig fortsatt unga och fräscha. Men vid närmre eftertanke så signalerar de orden, hur oskyldigt avsedda de än må vara, att något är allvarligt fel i samhället.

Om en ung människa upplever att den huvudsakliga skillnaden mellan barn och vuxna är ett gäng rynkor så har vuxenvärlden misslyckats kapitalt med sitt uppdrag. Visst kan man hävda att detta bara är ung persons åsikt, men då tror jag att man sticker huvudet i sanden och gör det bekvämt lätt för sig. Det är troligare att det som Zara Larsson ger uttryck för är en generell upplevelse bland unga.

Faktum är att den uppfattningen skulle förklara mycket av det vi ser omkring oss idag, mängder av unga människor som på olika sätt mår dåligt och känner sig vilsna, och som får utlopp för sin frustration på mer eller mindre ohälsosamma och våldsamma sätt. Kan det vara så att detta har sin förklaring i att vuxenvärlden i många avseenden har abdikerat och lämnat barn och ungdomar att klara sig själv och göra det bästa av situationen utifrån sina egna tankar? Ja, så kan det mycket väl vara.

Vi lever i ett samhälle det är fint att vara ung och fult att vara gammal, där vuxna strävar efter att verka så unga som möjligt så länge som möjligt för att inte riskera att uppfattas som gammal och ointressant. Värdet ligger i ungdomen och ju äldre man blir desto mer värdelös blir man. I sin strävan efter evig ungdomlighet och sin iver att vara kul och kompis med barnen så anammar vuxenvärlden karaktärsdrag som är typiskt ungdomliga, som att hoppas att problem ska lösa sig av sig själv, att undvika ansvar och att leva för stunden.

På det viset missar vuxenvärlden sin viktigaste uppgift, att vara en god förebild för barn och unga, baserat på sin egen kunskap och erfarenhet. I praktiken innebär det att man som vuxen ska visa gott omdöme, agera som moralisk måttstock, att vara den som upprättar regler och ser till att de följs, att vara guide och handledare i de ungas personliga utveckling och att fungera som känslomässigt stöd, bara för att nämna några.

Rynkorna finns där förvisso, men dess rätta tolkning borde vara att de är ett tecken på kunskap, erfarenhet och gott omdöme, och därmed en källa till kunskap, hjälp och trygghet, och inte bara ett sätt att skilja vuxna från barn. Barn och ungdomar behöver riktiga vuxna, människor som vågar vara vuxna med allt vad det innebär av att vara tråkig och säga nej, men också med allt vad det innebär av gott omdöme och stöd. Det räcker inte att vilja väl man måste också göra rätt, även när det är svårt.

/Charlotta

2 comments

Lisbeth 17 december, 2017 - 13:55

Otroligt klokt och förnuftigt resonerat! Barn behöver vuxna förebilder och vägledning.
Tyvärr är det många vuxna som själva inte fått den vägleningen i sin egen barndom och fortsätter att vara som barn och blir mer och mer hjälplösa. De vuxna är i varierande grad en produkt av sin tidsanda.
Då måste man börja vårda och ta hand om det sårade barnet innom sig själv, börja inse allvaret, söka vägledning och bli vuxen.
Jag tror att det är viktigt att mogna människor delar med sig av sin erfarehet till både små barn och vuxna barn.
Tack för dina oerhört viktiga ord!

Charlotta 17 december, 2017 - 16:01

Tack för att du läser!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI