Home Charlotta Minnenas melodier

Minnenas melodier

by Charlotta

Musik är en kraft att räkna med. Man behöver inte vara musikalisk och själv kunna spela, sjunga eller dansa för att upskatta musik och för att musik ska spela en viktig roll i livet, det räcker bra med att kunna lyssna och ta till sig musik som man hör. Musik spelar på våra känslosträngar och bara genom att höra en viss låt kan man kastas tillbaka många år i tiden och återuppleva en känsla eller ett helt batteri med känslor som man upplevde första gången man hörde just den låten.

Personligen kan jag ofta datera händelser just med hjälp av musik, även om jag inte kan komma ihåg vilket årtal något hände, så kan jag ofta minnas vilka låtar jag brukade lyssna på i samband med händelsen och då är det också lätt att ta reda på vilket året var.

Hur många gånger har man inte varit med om att en låt börjar spelas på radion eller i en affär och plötsligt byter man sinnesstämning på ett ögonblick, börjar tänka på en person man inte tänkt på på evigheter eller blir sugen på en speciell maträtt, får lust att åka utomlands eller känner ett starkt behov av att göra förändringar i livet, att komma vidare och att upptäcka nya saker och nya människor.

Ibland kan man också råka ut för att bli väldigt berörd redan första gången man hör en låt, utan att ha några minnen att koppla den till så är det något i melodin, i texten, instrumenteringen eller arrangemanget som tilltalar och som går rakt in i hjärtat. Ofta sprider sig en lätt panik i sådana situationer, en panik av att ”Jag måste få veta vad det här är för låt, vem som gjort den och var jag kan få tag på den!”, som om den enda låten skulle kunna förändra världen bara man ha den i sin ägo.

Och ibland kan kanske musik faktiskt göra det, förändra världen alltså. I de flesta fall låter vi musiken påverka oss fritt och följer bara med i de olika svängarna. Ibland så vältrar vi oss avsiktligt i sentimental musik för att det känns som om våra trasiga känslor kräver medlidande av sorglig och melankolisk musik, men utöver det så är nog det mesta musiklyssnandet ganska slumpmässigt.

Samma favorit-CD snurrar varv efter varv på spelaren eller så får radion duga. Vad skulle hända om vi använde oss av musikens förmåga att påverka våra känslor lite mer strategiskt och genomtänkt? För att ge en bild av vad jag menar har jag inventerat min egen musikhistoria och analyserat vad olika låtar har för olika funktion och effekt på min sinnesstämning. Kanske kan du känna igen dig och hitta dina egna triggerlåtar som du sedan kan använda som ”medicin” när det behövs.

Ett varningens ord är på sin plats för mina unga läsare, det kommer att bli mycket 80-tal här! Jag vet inte om jag är representativ i det fallet, men det verkar som om den musik som sätter sig hårdast fast i minnet och som påverkar en mest är den man lyssnade till när man växte upp.

Först börjar vi med några säkra kort när det gäller att lyfta humöret. Oavsett vilket humör jag är på, om någon av dessa låtar spelas så drar jag på mungiporna, minns mina tonår, börjar gunga med och gör fåniga huvudrörelser i takt med musiken. Sitter jag i bilen så kommer jag garanterat att trumma på ratten med händerna och förmodligen trampa lite för hårt på gasen. Här har vi alltså mina MoodBoosters: Lessons in Love, Never can say goodbye, Love to hate you, Maria Magdalena och But not tonight.

Sedan kommer vi till de låtarna som får mig att vilja ta tag i mitt liv och göra något stort, betydelsefullt och alldeles fantastiskt med det. Det är de låtarna som får mig att lägga i överväxeln direkt från att ha stått och puttrat på tomgång, låtarna som får det att kännas som att allt är möjligt och inom räckhåll bara jag ger järnet och inte ger upp, och som påminner mig om att hela makten att förändra mitt liv ligger hos mig själv. Jag kallar dem för mina The-sky-is-the-limit-låtar: Destination unknown, Eye of the tiger, Playing with the boys, Don’t you forget about me och Life in a northern town.

Och så har vi de där låtarna som får temperaturen och självförtroendet att stiga samtidigt som lusten att leka, flörta och kanske till och med förföra ökar dramatiskt. Den här sortens musik kan vara både härlig och lite farlig beroende på omständigheterna och eventuellt alkoholintag så använd dem med försiktighet. Groovy-låtarna: Could it be right, Addicted to love, I want you, It’s no good och If I ain’t got you.

Det finns en kategori med hur många låtar som helst att välja bland och som kan sänka den bästa av dagar till att enbart bestå av krossade hjärtan, sorg, elände och självömkan. Detta är oftast smärtsamt vackra melodier med sorgliga och poetiska texter, framförda av suveränt skickliga sångare eller sångerskor och följaktligen förrädiskt känslosamma. De här låtarna är det bäst att lyssna på när man är på gott humör eller har trevligt sällskap, annars kan tårarna vara nära. Heartbreakers: Still got the blues, Purple rain, Nothing else mattersWithout you och Seperate lives.

Slutligen en riktigt härlig kategori som får det att rycka i benen och som uppmuntrar till glatt umgänge i goda vänners sällskap, eller en tur på dansgolvet med fullkomliga främlingar. Låtar som gör att möblerna där hemma får flytta på sig och ge plats åt ett dansgolv och som gör hunden till en fullt duglig danskavaljer i brist på annat, Danslåtar: Smooth, No sabes como duele, Cuando aparezca el amor, Long train running och Believe.

Det är lätt hänt att man väljer att lyssna på ledsna låtar när man är ledsen och glada låtar när man redan är glad och precis som förväntat förstärker musikvalet känslorna. Ibland så till den milda grad att man kan deppa ihop alldeles om musikvalet blir ”för bra”.

Det fina i kråksången är att musiken inte bara fungerar som en humörförstärkare utan precis lika bra som en humörändrare, vilket innebär att om du sätter på MoodBooster-låtar när du är nere så kommer du ganska snart att må bättre, eller Danslåtar när du är trött och orkeslös så piggnar du till och så vidare. Så låt musiken bli din medicin, snabbt, effektivt och helt utan negativa biverkningar.

/Charlotta

2 comments

Stefan 7 april, 2014 - 14:02

Dagens bästa inlägg! Härlig nostalgitripp dessutom : )

Coachen 7 april, 2014 - 18:26

Tack! Ja, visst är det ”goa” låtar som väcker en massa gamla minnen. 🙂

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI