Home Charlotta När man blir besviken

När man blir besviken

by Charlotta

Besvikelse är en känsla som är intimt förknippad med förväntningar. Höga förväntningar innebär stor risk för att bli besviken, inga förväntningar innebär ingen risk för att bli besviken.

Det optimala borde alltså då vara att gå genom livet utan några förväntningar alls, inte förvänta sig att andra människor ska prestera något, finnas där för en, eller på annat sätt gör något som är bra för en själv.

Och inte heller förvänta sig att livet ska medföra något som är positivt för en själv, eller att man själv ska åstadkomma några bra saker. Kanske det allra bästa vore att göra precis tvärtom och bara förvänta sig hemska och dåliga saker, för då skulle man aldrig behöva bli beviken, utan kunde istället bli glatt överraskad när saker och ting inte blev så dåliga som man hade väntat sig?

Det är naturligtvis ett sätt att leva, men det låter inte precis roligt. Istället för att bli besviken någon gång ibland så skulle det innebära att man levde med negativa tankar och känslor precis hela tiden, och det kan omöjligt vara bättre.

Dessutom har vi den lilla detaljen som kallas attraktionslagen att ta hänsyn till, attraktionslagen ger oss mer av det vi redan upplever, så att vara inställd på negativa resultat och förvänta sig tråkiga saker, är bokstavligt talat att be om mer elände. Något man förmodligen vill undvika.

Det fanns en tid när jag var inne på spåret att inte förvänta mig något från någon för att slippa bli besviken, när jag istället utgick från att allt skulle gå åt he—te för att vara förberedd när det väl hände.

Den tiden gav mig några ”Jag visste det”, en del ”Vad var det jag sa!” men också förvånansvärt många tillfällen där jag tog ut en massa elände i förskott, elände som aldrig hände och som jag alltså gick och gruvade mig för och mådde dåligt över helt i onödan.

När den insikten till slut landade i mig så bestämde jag mig för att det som räknades var inte hur många besvikelser jag råkade ut för i livet utan hur många bra dagar jag hade emellan besvikelserna.

Jag bestämde mig för att det är bra mycket roligare att förvänta sig positiva saker och glädjas under tiden än att förvänta sig negativa saker och leva i känslomässig misär. Så jag började ta ut så mycket glädje jag kunde i förskott istället.

Visst finns risken att det roliga jag tar ut i förskott aldrig kommer att inträffa och att jag kommer att bli besviken, men då har jag i alla fall haft glädje av det medan jag väntade, så jag landar ändå på känslomässigt plus i slutänden.

/Charlotta

12 comments

A 1 februari, 2017 - 10:24

Den inställningen har jag också, att jag tar tillvara på de dagar som skänkt mig glädje. Och numera så tar jag inte ut något alls i förskott, gjorde det tidigare i livet och var rädd för att bli besviken. Nu tänker jag att det som sker och händer mig, det skall också ske, det finns en mening med det. Både på gott och ont. Att tänka att det jag förväntade mig inte blev som jag önskade, men ändå vara glad för att jag förväntade mig det i tanken och gladde mig åt det, är ett bra tankesätt. Tack för den insikten!

Charlotta 1 februari, 2017 - 11:56

Visst är det skönt när man verkligen känner att man utvecklar sitt tankesätt och lära sig hantera saker på ett bättre sätt. 🙂

A 1 februari, 2017 - 10:29

Bara att du och den här bloggen finns, är positivt 🙂

Charlotta 1 februari, 2017 - 11:57

Jag tackar så hjärtligt! 😀
/C

A 1 februari, 2017 - 10:32

Man kan väl säga att, om man enbart lever på besvikelser och tillkortakommanden – då blir man bitter!

Charlotta 1 februari, 2017 - 11:58

Ja, det är nog lätt hänt.
/C

S 2 februari, 2017 - 19:23

Det är med förväntningar är nåt jag själv slutat med för att gång på gång bli bara besviken men däremot när jag har inte förväntat mig nåt då jag har fått bara posetiva resultat. Exempel :kommer du ihåg Charlotta haromdagen jag skrev hur mycket jag saknar mitt ex och har så mycket skuldkänslor för mitt beteende mot honom och att jag har skrivt till honom utan resultat. Igår efter en månad skrev jag till honom bara alllmänt hej allt bra med dig ? vet du vad som hände ! Han svarade
Nu sitter jag här vad händer next ! Är det en god tecken eller jag analysera för mycket , varför han valde svara nu ? Vi gjorde slut i november och han har inte hörd av sig eller svarad på mina tidigare 3 sms .

Charlotta 2 februari, 2017 - 19:39

Det är alltid svårt och även lite farligt att försöka läsa in mer i andras kommunikation än vad de egentligen säger, men kanske kan det vara så att han tycker att nu har det gått så lång tid att ni kan ha viss kontakt som vänner utan att han behöver vara rädd för att du ska tro att det ska bli något mellan er igen? Med andra ord tror jag det är klokt att fortsätta ligga lågt med förväntningarna.
/C

S 2 februari, 2017 - 19:49

Absolut jag har inga förväntningar men jag vet inte vad bli nästa steg, ska jag vänta att han hör av sig eller ska jag ta modet och skriva nåt till honom , inte nu men typ om nån veckor eller vara nöjd med att han är inte längre arg eller hatar mig , för att det är det som jag mår mest dåligt över , för att tog slut på fel sätt , vi hann aldrig göra en avslut.

Charlotta 2 februari, 2017 - 19:53

Fråga dig själv vad du vill uppnå med att ta kontakt med honom, eller varför du funderar på om han kommer att höra av sig igen. Jag misstänker att det trots allt finns någon form av förväntan där, och när du blir klar över vad den handlar om så är det också lättare att avgöra hur du ska gå vidare, om du ska ta kontakt eller hålla avstånd tills vidare.
/C

S 2 februari, 2017 - 19:59

Tack bästa ❤

Charlotta 2 februari, 2017 - 20:03

Väl bekomme! 🙂 ❤️
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI