Home Coaching Allt är inte rosa moln inom personlig utveckling

Allt är inte rosa moln inom personlig utveckling

by Charlotta

Den här bloggen handlar om coaching och personlig utveckling. Det är ett område som har i stort sett lika många inriktningar och metoder som det finns utövare. I media har det på senare tid pratats en del om faran med personlig utveckling, och några av de saker som tagits upp är att det kan leda till att man fokuserar för mycket på sig själv, att man blir blind för verklligheten, att man mår ännu sämre för att man känner att man inte klarar av att se positivt på livet hela tiden, och att psykiskt sjuka riskerar att bli ännu sämre.

Först och främst vill jag betona att coaching och personlig utveckling alltid förutsätter att klienten är psykiskt frisk. Lider man av en psykiskt sjukdom så är det inte coaching och personlig utveckling man i första hand behöver utan psykisk vård. Så jag håller helt med om att det är olämpligt att coacha någon som är psykiskt sjuk och detta är också något som alla seriösa coacher är väldigt medvetna om och följer strikt.

Det som har beskrivits och kritiserats har varit en form av coaching och personlig utveckling som jag personligen inte känner igen mig i. Jag vill tro att det jag erbjuder är mer mångfacetterat än så och även att det har mer djup, och jag hoppas att ni läsare inte känner er inknuffade i en speciell mall som alla måste passa in i.

Samtidigt betvivlar jag inte att det finns aktörer inom coaching och personlig utveckling som inte alltid har sina klienters bästa intresse för ögonen och som inte heller är helt seriösa. Man ska komma ihåg att coach inte är en skyddad titel som kräver någon speciell utbildning eller erfarenhet utan vem som helst får kalla sig coach. Så det är en god idé att titta bakom fasaden för att ta reda på mer om personen i fråga innan man bestämmer sig för att börja lyssna på eller ta råd från någon.

Viljan att växa och utvecklas är något fint och väldigt positivt som vi ska vårda och uppmuntra, men ibland är det bra att ta ett steg bakåt för att mer objektivt betrakta de val man gör och om det kanske finns andra vägar som egentligen är bättre. Här är en bra sammanställning på Tio misstag inom personlig utveckling som är vanligt att man förr eller senare gör sig skyldig till och som därför kan vara bra att ha koll på.

/Charlotta

4 comments

StB 17 oktober, 2015 - 08:48

Hejsan, jag bor I utlandet och följer inte med I svensk media. Skulle du kunna länka till några av de diskussioner du syftar på?

Charlotta 17 oktober, 2015 - 10:49

Det jag syftar på är debattprogram och nyhetsinslag på TV. Om jag minns rätt så var på det SVT, så kanske att något finns kvar på SVT Play om du letar där.
/C

Lindus 19 oktober, 2015 - 14:54

Tack för det här inlägget! 🙂

Charlotta 19 oktober, 2015 - 15:14

Väl bekomme! 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI