Home Coaching När gör coaching bäst nytta?

När gör coaching bäst nytta?

by Charlotta

Även om coaching nu har funnits ganska länge, så är begreppet fortfarande något som många upplever som diffust och otydligt. Vad är egentligen coaching? Vilken sorts hjälp kan du få av en coach? Vad kan du förvänta sig för typ av resultat och hur lång tid tar det att nå de resultaten?

Begreppet coach är hämtat direkt från idrottsvärlden och betydelsen är i stort sett densamma som där, en coach är en person som stöttar och vägleder dig till att plocka fram de sidor och kvaliteter i dig som du behöver för att nå dina mål eller lösa dina problem. Coachen finns hela tiden där för att hjälpa dig, men det är du själv som måste göra jobbet.

En coach kan komma med direkta lösningsförslag, men lika ofta jobbar du och coachen tillsammans fram hur du ska gå vidare, vad som behöver göras samt hur och när du ska göra det.

Det här är en stor skillnad om man jämför med psykologer och terapeuter som vanligtvis berättar för dig vad som är rätt och fel, och vad du måste göra, så gör sällan en coach. En annan skillnad är att coaching huvudsakligen är framåtriktad, du och coachen hjälps åt att ta reda på exakt hur din nuvarande situationen ser ut för att kunna bestämma vägen dit där du vill vara.

I coaching utgår man från att du har stor kunskap om dig själv och din situation, och dessutom fullständig kapacitet att genomföra de förändringar som krävs. Det som behövs från coachen är att du får hjälp med att förstå, sortera och paketera om all den information, de mönster och händelser som många gånger upplevs som förvirrande och överväldigande.

Coaching är egentligen inget annat än avancerad, långsiktig problemlösning, som syftar till att hjälpa dig att genomföra förändringar som gör livet bättre. Det kan vara invändiga förändringar såväl som utvändiga, själsliga såväl som fysiska, när det gäller inom vilka områden du kan ta hjälp av coaching finns inga begränsningar.

För att få bäst resultat av coaching så bör du veta vad du vill uppnå, du bör ha ett mål eller ha identifierat ett problem, och du bör vara inställd på att det är en process att ta sig dit. Desto större förändring du vill göra, desto länge tid och mer coaching.

Vill du göra personliga förändringar som till exempel att bygga upp din självkänsla, förändra vanor och mönster eller bli av med rädslor bör du överväga regelbunden coaching i flera månader. Minst. Samma sak om du vill göra en karriärförändring, livsstilsförändring, hälsoförändring eller andra bestående förändringar.

Visst kan jag som coach plantera en hel hög med nya tankar och idéer i dig på bara en timmes samtal, men oftast så blir det då inte mer än just det, en hög med oanvända idéer. Vill du ha bestående förändring så behövs ett längre samarbete där du och jag samtalar regelbundet och tillsammans planerar, genomför, följer upp och befäster alla olika steg och moment i din förändringsprocess.

Jag vet att många har svårt att rättfärdiga att lägga pengar på sin egen personliga utveckling, och jag brukar alltid jämföra kostnaderna för coaching med de belopp som många, utan att blinka, lägger på sin utsida.

Lägger man ihop utgifter för kläder, skor, hår, hud, naglar, smink, dofter, behandlingar osv. så blir det oftast ganska ansenliga summor. Om man därtill lägger lunch och fika på stan, helger på krogen, nöjen, tidningar och kanske spel, så är man snart uppe i betydligt högre belopp än vad coaching kostar.

Och det intressanta är att många gånger så köper man alla de här ”utsides-grejorna” för att det är något på insidan som inte känns bra, något som man skulle vilja ta tag i men inte vågar eller vet riktigt hur.

Så hur bra vore det inte då om man istället för att lägga en massa pengar på utvändiga quick-fix som bara varar en kort stund, gick direkt till pudelns kärna och fixade den där skavande känslan en gång för alla?

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI