Home Ekonomi Årets fattigaste helg, behöver det vara så?

Årets fattigaste helg, behöver det vara så?

by Charlotta

Nu är den här, det som kallas årets fattigaste helg. Den helg då väldigt många svenskar inte bara har dåligt med pengar för att det är helgen innan lön, utan också lider av sviterna efter en kanske alltför kostsam julhandel, julhelg och julrea.

Förmodligen funderas det en hel del om att till nästa jul dra ner på handlandet, och kanske att redan nu försöka att generellt dra ner på utgifter och onödiga kostnader, men var början man? Man måste ju äta, och livet ska ju levas så man kan njuta av det, annars är det ingen vits.

En fråga som kan vara värd att ställa sig är hur mycket av de egna konsumtionsvanororna som man faktiskt har tänkt igenom och medvetet valt, och hur mycket av dem som man ärvt från sin uppväxt och sina föräldrar. Att man kopierat sina föräldrar behöver inte vara något dåligt, men kanske skulle man välja annorlunda om man gjorde ett eget, aktivt val.

Och även om man kommer fram till att de mönster man ärvt av föräldrarna faktiskt är ganska dåliga, så behöver inte det betyda att föräldrarna gjorde dåliga val, men de levde i en annan tid och under andra förutsättningar, och det som fungerade då fungerar inte nödvändigtvis lika bra idag.

Många av de mönster och vanor jag har fått med mig från mina föräldrar är tveklöst till min fördel, inte minst när det gäller ekonomi och konsumtion så är de mönster jag fostrats in i till stor nytta för mig. Men där finns också mönster som jag på senare år har omvärderat och därefter brutit. Onkel Tom skriver mycket intressant om detta och hans egna erfarenheter på området.

Att bli medveten om sina möster är precis lika viktigt när det gäller den egna ekonomin som den egna utvecklingen, och ibland sammanfaller till och med dessa båda områden. För många har konsumtion blivit ett sätt att dölja känslor och känslomässiga problem, minnen och erfarenheter som skulle behöva få komma fram i ljuset och hanteras, göms istället bakom en ridå av ständiga inköp.

Ett första steg i att se över vart pengarna tar vägen och hur mycket du egentligen behöver spendera, kan alltså vara att dels se över dina konsumtionsmönster och ifrågasätta om det finns andra sätt som skulle fungera bättre i den livssituation du befinner dig i dag, och dels att fråga dig själv om du handlar för att du behöver sakerna eller bara för att det känns bättre i stunden.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI