Home Ekonomi Black Friday

Black Friday

by Charlotta

I morgon är det Black Friday, en av de senaste ”dag-importerna” som Sverige har gjort från USA. Den här gången handlar det om en rent kommersiell dag, en dag då människor trdtitionellt tar semester för att resa hem från Thanksgivinfirandet och därmed är lediga och har möjlighet att shoppa. Naturligtvis såg handeln en möjlighet i detta och gjorde det till årets största readag, som nu även vi i Sverige får ta del av.

Men hur har du det egentligen med shoppandet? Använder du allt du har i garderoben eller hänger det kanske kläder där med prislappen kvar? Har du högar med kläder som du bara använt en enda gång medan du fortsätter att lustfyllt göra räder i klädbutikerna och fyndar så ofta du får tillfälle?

Eller du kanske lägger dina pengar på inredning och byter möbler, lampor eller textilier i hemmet var eller varannan säsong, för man vill ju ha det fräscht och trevligt hemma och vem vill fredagsmysa i en sjaskig soffa?

Eller är det elektriska prylar som är din svaghet? Allt från den häftigaste kaffemaskinen med matchande brödrost och vattenkokare till musikanläggningar, TV-apparater, borrmaskiner och högtryckstvättar, allt sånt som är nödvändigt att ha för att leva ett bekvämt liv och hålla rent och i ordning omkring sig.

Listan kan göras lång på saker och områden där man kan dumpa obegränsade mängder med pengar medan man intalar sig att det är saker man behöver, som familjen behöver, som hemmet behöver, som man mår bra av och att shoppandet inte gör någon skada.

Om ditt bankkonto klarar av shoppandet utan att bli skämmande magert är en sak, men den mer intressanta frågan är vilket känslomässigt hål det är du försöker fylla med det du köper, och om du tycker att det fungerar?

Min gissning är att det inte fungerar, för hade det fungerat så hade du bara behövt shoppa en gång sedan hade det känslomässiga hålet varit fyllt, men om den onödiga shoppingen fortsätter och fortsätter så är det ett tecken på att tillfredsställelsen är högst tillfällig och att känslan av tomhet kommer tillbaka igen så fort shoppingen är över och grejorna har landat i hemmet.

Om du verkligen vill bli av med känslan av tomhet, eller det känslomässiga hålet som du bär omkring på så behöver du ta reda på var det kommer ifrån, och det hetaste tipset är att börja leta bland dina relationer. Både nuvarande relationer och tidigare relationer.

Att känna sig ensam i en relation, att uppleva att man inte blir sedd eller förstådd eller att inte kunna tillbringa så mycket tid med någon som man skulle önska, det kan gälla en partner men lika gärna en förälder, kan lämna ett hål i hjärtat.

Att bli lämnad kvar när någon försvinner, det kan vara barn som flyttar ut eller en nära vän som flyttar iväg eller blir upptagen med andra saker i livet och inte har tid på samma sätt som förut, kan lämna ett hål i hjärtat.

Det känslomässiga hålet kan också bestå av stress eller något i livet som är så jobbigt och svårt att man inte orkar hantera det fullt ut, något som man skulle behöva möta känslomässigt och jobba sig igenom men som man istället trycker undan och undviker så gott det går.

Om du verkligen vill ha den där tröjan eller den där matberedaren eller TV:n, och om du har råd med den, så köp den för all del.

Men om det du egentligen behöver är att din partner börjar lyssna mer på dig, att lappa ihop relationen med din pappa eller din syster igen, eller att tala om för din barndomsvän att era samtal är viktigare än allt annat för dig och att du saknar dem så du håller på att gå under, så kommer tröjan, matberedaren och TV:n inte att göra någon som helst nytta.

Så kanske ska du i så fall stoppa ner kreditkortet igen och ta upp telefonen istället.

/Charlotta

4 comments

Vilsen singel 24 november, 2016 - 11:33

Bra förslag att ta kontakt och uttrycka sin saknad, och förhoppningsvis är blir motparten glad och vill återuppta eller fördjupa relationen med den som hör av sig, men problemet är ju inte lika lätt att hantera när den man saknar inte finns längre eller inte längre vill ha någon kontakt med en.

Charlotta 24 november, 2016 - 13:28

Nej, det stämmer, men då är det inte heller fråga om ett pågående relationsproblem som behöver lösas, utan om en sorg som behöver läkas så att du kan lämna det bakom dig och börja leva i nuet.
/C

A 26 november, 2016 - 10:24

Jag säger bara USCH till dessa kommersiella jippon som vi har importerat hit från USA framförallt!
-Black Friday?
Nej, aldrig i livet! Jag har det jag behöver i form av prylar. Kanske att vi skulle behöva något liknande, vad beträffar mänskliga relationer istället ?

Charlotta 26 november, 2016 - 10:51

Bra idé, det skulle vi absolut behöva! Men eftersom det inte är lukrativt så kommer tyvärr ingen att driva och marknadsföra den sortens aktiviteter. Jag passerade det lokala köpcentrat igår vid 17.30-tiden, och det var bilkö ända ut på motorvägen. När shopping är den mest tillfredsställande aktivitet man har att tillgå så är det nog dags att börja se över vilka val man har gjort så här långt.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI