Home Ekonomi Varför det inte går att köpa sig lycka

Varför det inte går att köpa sig lycka

by Charlotta

Vi lever i en tid som handlar mer om att spendera än om att spara. Vi köper saker och upplevelser som aldrig förr och försvarar oss med att ingen vet hur länge man får leva så det är bättre att ha roligt för pengarna medan man kan. Det ligger mycket sanning i det påståendet, men det visar ändå inte hela bilden av hur livet utvecklar sig för de flesta.

Att köpa saker eller upplevelser ger en kort tillfredsställelse för stunden, men desto mer man köper desto kortare blir stunden av tillfredsställelse, och till slut hamnar man i ett läge där man handlar nästan hela tiden och lyckoruset ändå är borta i samma stund som man dragit kortet genom kortläsaren. Det är inte så konstigt, för vi människor är konstruerade så att vi känner lycka och tillfredsställelse av saker vi blir och uppnår, inte av saker vi köper eller på annat sätt skaffar oss.

Samtidigt tar man en riska genom att leva ur hand-i-mun, det går bra så länge allting löper på som det är tänkt, men vad gör man när något oförutsätt händer? Om det handlar om en tandläkarräkning eller ett besök hos bilverkstaden kanske man kan lösa det med kredit, men om man blir sjukskriven i några månader eller om man blir arbetslös så hamnar man snabbt i ekonomisk knipa om man inte är föreberedd.

Att vara föreberedd för det oväntade innebär att ha byggt upp en ekonomisk buffert. En ekonomiska buffert är en typisk sak som är väldigt skönt att ha men inte så roligt att skaffa sig eftersom det innebär att man under en period antingen måste minska sina utgifter eller  öka sina inkomster så mycket att man kan lägga undan en slant varje månad.

Ett annat alternativ kan vara att sälja av en del saker man inte längre behöver för att få kickstart på bufferten. Oavsett hur man går till väga, så den dag bufferten finns på plats så är känslan av ekonomisk trygghet och handlingsutrymme väl värt slitet med att sätta undan pengarna.

Så hur stor ska en bra buffert vara? Det mest grundläggande behovet är självklart att kunna klara månadens utgifter utan att behöva låna pengar och använda krediter. En bra trygghetsbuffert kan vara sex månaders sammanlagda utgifter.

Det innebär att man tar alla sina kostnader per månad, inklusive dem som betalas årsvis eller halvårsvis utslagna per månad, och den summan gånger sex. Det är summan man på den ekonomiska bufferten som är lämplig att sätta av. Har man större krav på trygghet kan man naturligtvis ha en större buffert. Om man tycker det räcker med mindre trygghet så kanske man nöjer sig med två eller tre månader i buffert.

/Charlotta

2 comments

happycato 8 september, 2016 - 22:59

Det enda riktiga sättet där vi kan köpa oss lycka är när vi ger pengarna till andra! Forskning visar på att när vi ger så ökar lyckonivån! Även hos dem som egentligen har väldigt lite att ge! 🙂 Och inte sett bloggen innan, verkar mycket spännande, så ska börja följa den! 🙂

Charlotta 8 september, 2016 - 23:08

Hej Happycato, välkommen hit! Jag håller helt med dig om att snabbaste sättet att höja humöret på sig själv är att göra något för någon annan. Möjligen skulle jag inte kalla det att köpa något när man ger pengar till någon, men jag förstår vad du menar. Kul att du gillar vad du läser och vill hänga kvar. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI