Home Ensamhet Att vara ensam eller att känna sig ensam

Att vara ensam eller att känna sig ensam

by Charlotta

Att vara ensam är inte detsamma som att känna sig ensam och tvärtom, att känna sig ensam betyder inte tvunget att man inte har något sällskap. Engelskan är fiffigare där eftersom de har olika ord för det ”alone” och ”lonely” eller ”lonesome”, men i svenskan får vi nöja oss med ett och samma ord och det ger utrymme för lite egna tankar i ämnet.

Att vara ensam är en tillfällig upplevelse som ger utrymme för att känna, tänka, analysera och fundera i din egen takt över saker som du upplevt och som kan göra dig klokare och tryggare om du tillåter det. Genom att tillåta och lära sig uppskatta ensamhet kan du undvika att upprepa misstag du gjort, förstå hur saker du sagt kan ha sårat andra eller varför andras agerande har sårat dig. Allt detta är personlig utveckling och kan bara ske om det finns tid, utrymme och stillhet – alltså ensamhet.

Artt vara ensam är sällan något påtvingat utan du kan välja att bryta ensamheten när du vill. Ibland krävs det en lite större ansträngning för att bryta ensamhet och ibland nästan ingen ansträngning alls. Ibland räcker det med att gå utanför dörren för att inte längre vara ensam, ibland kanske man behöver lyfta luren och bjuda hem någon, eller varför inte knacka på hos grannen och föreslå en fika eller en promenad? Många som upplever ensamhet utgår från att den är påtvingad och att de är oförmögna att ta sig ur den, men oftast är det mycket lättare än man tror.

Och det leder oss till att känna sig ensam, vilket är något helt annat än att vara ensam. Känslan av ensamhet har inget att göra om man har sällskap eller inte, utan det är en känsla som kommer inifrån och som kan existera i sällskap av andra lika gärna som när man är själv. Hos vissa människor är ensamhetskänslor i stort sett obefintliga medan de hos andra är så påträngande att livet blir nästan olidligt, och däremellan finns alla olika varianter. Till stor del är ensamhetskänslor något som du kan träna dig i att hantera och lära dig leva med om du vågar utsätta sig för dem. Desto mer du våga utforska dem och känna in dem desto mindre påträngande blir de.

De flesta av oss är vana vid att det ska hända saker hela tiden, olika aktiviteter med olika människor, familj, släkt, vänner, sport, fritidsaktiviteter osv i ett rasande tempo. Även när vi bara tar det lugnt och slappar eller tar en fika så ska vi göra det tillsammans med någon. Att ständigt ha något på gång tillsammans med någon annan har blivit mallen för hur livet ska se ut och allting annat är fel och skapar nervositet och olustkänslor.

Men om du hela tiden är på väg någonstans, från ett sällskap till ett annat, från en aktivitet till en annan eller från en relation till nästa så har du aldrig tid att uppleva och bli vän med dina egna känslor eller att lära dig av de erfarenheter du gör. Att ständigt vara i farten och ha folk omkring dig är ett utmärkt sätt att slippa tänka och därmed att undvika att utvecklas och växa.

Så om du upplever ensamhet så kanske det inte alls beror på att du är fysiskt ensam utan istället på att du ännu inte bestämt hur du ska utnyttja din tid på bästa sätt.

/Charlotta

2 comments

Louice 24 september, 2017 - 16:43

Glad att jag överraskades med att hitta detta äldre inlägg, och blev påmind… Aktuellt och klokt såväl 2015 som 2017// Tack🌸🍃🦋

Charlotta 24 september, 2017 - 18:33

Roligt att du hittade något användbart i arkivet. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI