Home Ensamhet Ensamhet är en naturlig känsla

Ensamhet är en naturlig känsla

by Charlotta

Det ligger i ensamhetens natur att man inte bara upplever att man är ensam, men att man också känner det som om man är ensam om sin ensamhet, att alla andra har någon, att de känner samhörighet och tillhörighet och är del av en åtråvärd gemenskap.

Känslan av att vara ensam om sin ensamhet gör att känslan blir ännu svårare att hantera eftersom det signalerar att något är fel, att man är annorlunda. För om alla andra upplever samhörighet och bara jag känner mig ensam så måste det betyda att det är något fel på mig.

I själva verket så är ensamhet en helt naturlig känsla som massor med människor upplever helt oberoende av om de i praktiken är ensamma eller inte. Den mest ensamma upplevelsen behöver inte vara den när man är för sig själv, det kan precis lika gärna vara när man har fullt med människor omkring sig.

Känslor av ensamhet har ofta mer att göra med en själslig ensamhet än en fysisk ensamhet. Visst kan man känna sig ensam rent fysiskt också, men den känslan är relativt lätt att råda bor på, det är den andra ensamheten, den som kommer från att själen känner sig ensam, som är den som är svårare att hantera.

Själens ensamhet tror jag kommer av att vi alla i grunden hör ihop och har samma energimässiga ursprung, som att separera en vattendroppe från ett vattenfall. Droppen är van vid tryggheten av den stora vattenmassan och när den för en kort stund skiljs från strömmen av vatten som rusar fram så är den ensam, trots att resten av flödet bara är ett stänk bort och trots att droppen snart ska förenas med sitt ursprung igen. Men de sekunder som den hänger som en droppe i luften är den ensam, och istället för att njuta av utsikten så oroar den sig för ensamheten och hur länge den ska vara.

Så, som den vattendroppen, tror jag ett människoliv är. En kort sekund av åtskillnad i evighetens gemensamma energiflöde. Inte alla känner av ensamheten, men för dem som gör det så kan den känslan vara nog så plågsam. Vi upplever en separation från det som är mest naturligt för oss, från känslan av att höra ihop med alla andra, att vara ständigt nära, i direkt kontakt.

Om du är en av dem som upplever själslig ensamhet och av den anledningen känner dig olycklig och som om det är något fel på dig, så prova att se dig själv som droppen i vattenfallet, och se på alla människor omkring dig som andra droppar.

Ni hör egentligen ihop, ni är olika delar av samma helhet som bara för tillfället är åtskilda. Alla ensamma men egentligen ingen ensam, utan alla tillsammans.

/Charlotta

 

Powered by Calculate Your BMI