Home Ensamhet Ensamhetens paradox

Ensamhetens paradox

by Charlotta

För att slippa behöva känna sig ensam måste man lära sig att trivas med att vara ensam. Det är en av de intressanta och väldigt kloka saker som Sherry Turkle säger i sitt Ted Talk.

Hon pratar om hur modern teknik som smartphones, vars egentligen syfte är att förenkla och vara till hjälp, istället gör människor mer isolerade och, paradoxalt nog, samtidigt mer rädda för ensamheten.

Hur alltfler föredrar att kommunicera via sms, tweets eller inlägg istället för att ha ett riktigt samtal med någon. För öga mot öga blottar man sig, där finns ingen möjlighet att redigera sig själv, att försköna och förbättra, eller att ångra och radera det som blev mindre bra, och det skrämmer.

Så efter hand kommer människor längre och längre ifrån varandra och blir samtidigt mer och mer beroende av den snabba bekräftelse och sällskaps-fix som tekniken erbjuder, men ändå mer och mer svältfödda på verklig gemenskap.

Parallellt så blir rädslan för ensamheten större och större och diverse skärmar tar mer och mer rollen som livlina för att slippa uppleva ensamheten, för att slippa spendera tid med sig själv och sina egna tankar.

Så istället för att använda ensamheten till att reflektera, lära sig hur man umgås med sig själv och därmed också hur man umgås med andra, så sträcker man sig efter telefonen och läser en FB-post eller skickar ett sms. Samtidigt som den fruktade ensamheten breder ut sig allt mer.

Se gärna Sherry Turkle’s TED Talk i sin helhet här.

/Charlotta

DSC03120

2 comments

Ann 19 december, 2015 - 18:40

Hej, jag vill tala om att en bloggare stulit en text av dig och publicerat den som sin egen här: http://nouw.com/annorlundamamma/ensamhet-21857592 Denna person har en lång karriär bakom sig av stulna inlägg och jag har fått bloggar nedlagda för henne på löpande band på grund av hennes stölder. Kontakta gärna Nouw och berätta att du blivit bestulen så att hon stoppas i sin framfart. mvh
Ann

Charlotta 19 december, 2015 - 19:11

Hej Ann, välkommen hit och tack för att du är uppmärksam och påtalar sånt som du upplever som fel. Det är självklart inte rätt att ta någon annans text och publicera den som sin egen, och det gäller även mina texter. Just i det här fallet så kan jag dock inte se att texten om ensamhet är identisk med något jag skrivit. Kanske att hon hämtat inspiration från något av mina inlägg, men vad jag kan se är det inte direkt kopierat, rätta mig gärna om jag har fel.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI