Home Ensamhet Vad är ensamhet?

Vad är ensamhet?

by Charlotta

Om jag tänker tillbaks så har några av de mest ensamma stunderna i mitt liv varit tillsammans med andra människor. Det finns ingen ensamhet som är så påtaglig och så plågsam som den man kan uppleva i sällskap av någon annan. Den rent fysiska ensamheten som uppträder när man är för sig själv är ingenting i jämförelse. Tvärtom kan det vara en ren fröjd och lättnad att vara för sig själv om alternativet är sällskap där man inte känner sig hemma, inte känner sig förstådd, uppskattad, respekterad eller ens välkommen.

Så varför är då så väldigt många människor rädda för ensamheten som förknippas med att vara för sig själv? Varför väljer så många sällskap som får dem att må dåligt framför tid för sig själv? Jag gissar att en stor anledning är något så enkelt som att man är ovan vid att vara själv. Har man kanske vuxit upp i en stor familj, är van vid att vara del av ett kompisgäng, att ha skola, jobb och fritidsaktiviteter och ständigt ha andra människor omkring sig så blir tid för sig själv något okänt och skrämmande. Vad skulle man göra med all tid om man inte har någon att prata med?

En annan orsak kan vara att man utgår från hur jobbigt det är att känna sig ensam tillsammans med andra människor och utgår då från att det måste vara ännu värre att ensam för sig själv, men det är det inte. Jag skulle vilja påstå att den värsta form av ensamhet är den man upplever tillsammans med andra.

Att vara för sig själv är inte bara ensamhet utan det är framför allt frihet, men är man ovan kan det ta lite tid innan man inser allt man faktiskt kan göra med den friheten.

/Charlotta

2 comments

Tina 22 april, 2015 - 08:14

Jag har upplevt den där känslan som du skriver om och håller fullständigt med, mer ensam än så kan man nog inte känna sig! Man inser i den stunden hur viktigt det är att man har en bra relation till sig själv. Jag jobbar hela tiden på detta och vill känna mig trygg i livet utan att förlita mig på någon annan.

Coachen 22 april, 2015 - 09:41

Kloka ord, tack för att du delar med dig av dina tankar Tina.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI