Home Gästinlägg Glödheta tokiga tankemoln

Glödheta tokiga tankemoln

by Charlotta

Idag bjuder jag på ett gästinlägg. Min goda vän Anne-Mari Kallatsa har satt sina tankar kring tankar på pränt för bloggens räkning, varmt tack för dina kloka ord Anne-Marie.

/Charlotta

”Vi ”stresstänker” så till den milda grad att vi inte ens hinner tänka på att vi tänker och utifrån tankarna som skapar någon form av känsla leder det till en inre reaktion och ibland till någon form av utåtagerande. Men att det är tanken vi skapat själva i vårt eget huvud, att det blott och enbart är tanken som styrt oss, det går oss ofta totalt förbi i vårt ”stresstänk”. Jag låter mig vilseledas!

Hade jag bara noterat tanken och stannat med det kanske jag hade låtit situationen vara, även skrattat till åt min galna tanke, studerat tanken men inte låtit mig styras till handling i vare sig känsla eller agerande.

Jag har bebott mitt huvud, och låtit mina tankar styra mitt liv, och även i tankarna styrt och ställt i andras liv. Vad sjutton har jag i andras liv att göra? Jag har tagit till mig deras problem som om de vore mina, medan de gladeligen fortsätter att leva sina liv så har jag oroat mig över det. Vilken galenskap!

Genom att diktera vårt liv i huvudet och sedan försöka kontrollera allt som händer så lever vi livet i en inbillningsvärld. Den finns inte, annat än innanför vårt pannben.

Jag ser numera på mina tankar som moln som dyker upp. Aha, där kom den galna tanken ja. Om den här tanken vore synlig – skulle jag skämmas över den då? Är jag i någon annans liv och rör runt? Att låtsas att mina tankar är synliga gör att jag släpper mina tankar illa kvickt. Mina tankar ska kunna ses av andra, då är de rena. Det blir så ohyggligt svårt att tänka illa om, nedvärdera, kritisera och vara i någon annans liv osv. om jag låtsas att den berörde skulle se det. Det gäller även tankar om mig själv. Jag släpper dem som om de vore av glödande kol!

Hur vände jag mitt tänk? Jag kom över boken ”Lev livet fullt ut” av Eckhart Tolle år 2012 och har läst om den nio gånger. Först var varje kapitel full av klokskap, för att vid omläsningarna bli varje stycke, varje rad och varje ord. Den är rätt djup så jag kunde inte ta till mig allt till en början utan vartefter jag förstod mera desto mera kunde jag förstå. År 2013 hittade jag boken ”Närhet och svek” av Ingalill Roos som gav mig en förståelse kring känslor. Och år 2015 fann jag Byron Katies bok ”Älska livet som det är” som är mycket lättare att ta till sig än Eckhart men den berör samma tema. Det finns många filmklipp med Byron att hitta på Youtube som är lätta att ta till sig om man är intresserad av att få till en förändring i sitt tänk. Hon gör det så enkelt. Sen kommer det svåra att vända sin egen skuta, men med träning och att vara medveten så kommer det för den som vill.

Våra tankar är gammal skåpmat till minst 90 % och de går igång per autopilot! Att börja tänka annorlunda är som att lära sig gå. Man snubblar, det är inte så lätt till en början, men det går att lära om. Vilken tur!

Jag brukar säga att detta med att tänka nytt är till en början som spår i snön, de blir till en skogsstig efter lite upprepning, blir till en väg, till en motorväg, till Autobahn. Den gamla skåpmaten av tankar hoppar direkt till Autobahn med en autopilot i ratten. Så blir det även med nya tankar medan den gamla skåpmaten av tankar återbildar sig till spår i snön för att sedan vara borta. Skönt va!

De allra flesta av våra tankar har vi redan tänkt – många miljoner gånger – så varför behjärna sig med gammal feltolkad skåpmat när man kan behjärta sig med livet som vi lever här och nu.

Genom att börja ta sig en titt på sina tankar, och helst inte ens ha dem, utan bara vara och uppleva det som sker här och nu. Det är befriande. Det är att börja leva och uppleva sitt liv på ett äkta vis. Det gör mig lugn, harmonisk och kärleksfull.

Det är en konst att bli observant, och lite roligt emellanåt. Jag kan stå och fixa till frukost t.ex. och planen är att ta och skala mitt ägg men helt plötsligt befinner jag mig på toaletten för att sminka mig. Den tanken var jag inte med på! Är du där, där du är, eller är du i tanken sysselsatt med annat? Jag var det inte i det här exemplet utan lät mig ledas av tanken ett kort ögonblick. De är luriga de där tankarna, även om de inte alltid är av ondo.

Hjärnan ska inte vara helt sysslolös förstås. Vi ska använda vår logik och vårt tänk när vi behöver planera och till att lösa problem som nödvändigt måste lösa. Då är det helt okej att bebo sitt huvud en stund.

Är man tankelös och bara upplever det som är känns allt så märkligt värdefullt. Ställ dig frågan ”Vad tänker jag nu?” Ett bra verktyg att kunna släppa det man har i huvudet eller glädjas åt att det visst just nu var tomt.

/Anne-Mari Kallatsa”

Powered by Calculate Your BMI