Home Hälsa Medarbetare eller motarbetare?

Medarbetare eller motarbetare?

by Charlotta

Om någon frågade din kropp om dig, skulle din kropp då beskriva dig som en medarbetare eller en motarbetare?

Är du den där pålitliga kompisen som underlättar, som är en del av lösningen och som driver saker framåt?

Eller är du den som väljer enklast möjliga väg, som räknar med att någon annan plockar upp slacket, som inte riktigt orkar tänka på konsekvenser och annat tråkigt och som ännu inte har insett vidden av samarbetet?

Världen som vi lever i är inte längre en optimal miljö för våra kroppar, vi har det egentligen inte mycket bättre än fiskarna jag minns från skolans lärobok i samhällskunskap, de där tecknade som flöt med magen upp och hade kryss till ögon och skulle illustrera faran med industriutsläpp i sjöar och hav. Vi är lite som de fiskarna, miljön vi lever i och maten vi äter är inte längre ren och näringsrik och livet vi lever är inte längre stressfritt och balanserat, men det märks inte lika tydligt på oss som på fiskarna, för vi lever ju fortfarande.

Och det är där frågan om medarbete eller motarbete kommer in. Kroppen är en fantastisk konstruktion som hela tiden gör sitt yttersta för att kompensera för allt negativt den utsätts för.

Faktum är att kroppen är så otroligt skicklig på sitt jobb att vi inte alltid inser hur hårt den sliter förrän vi plötsligt en dag drabbas av en ”oförklarlig” sjukdom. För oss är den oförklarlig, men för kroppen, som slitit hund i åratal, kanske i decennier för att inte funktionaliteten skulle påverkas av alla problem den utsatts för, så är sjukdomen inte alls oförklarlig utan ett slutligt misslyckande för att arbetsuppgiften blev övermäktig.

Så även om du tycker att du är frisk och inte har några problem så låt dig inte luras att tro att kroppen inte behöver din hjälp, för det gör den. Hjälper du den medan du fortfarande mår bra så är chansen stor att ni tillsammans kan undvika att bli sjuk längre fram. Det är få sjukdomar som kommer från ingenstans, de allra flesta har man själv hjälpt till att under lång tid utveckla för att kroppen inte fick den hjälp den behövde i form av näring, aktivitet och vila.

Man blir inte sjuk när symtomen börjar visa sig, symtomen börjar visa sig för att man har varit sjuk under en längre tid och kroppen inte längre förmår kompensera för det.

Om du ännu inte är din kropps främsta medarbetare så kanske du vill fundera på att börja axla den rollen, för er bådas skull?

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI