Home Hälsa Är du vansinnigt upptagen och stolt över det?

Är du vansinnigt upptagen och stolt över det?

by Charlotta

En fullbokad kalender planerad i kvartar, dagar som går i ett, dubbelbokade möten för att du har så mycket att göra, kvällarna upptagna med social samvaro, fullspäckat schema på semestern, osv. Känns det igen?

Att vara sanslöst upptagen har blivit ett kvitto på hur bra livet är, som en värdemätare på hur mycket man bidrar med och hur värdefull man är som människa. Det känns fint att vara så upptagen eftersom det underförstått innebär att man är eftertraktad och engagerad i många olika saker. När någon frågar hur det är och man svarar att det är fullt upp så känns det som om man är med i klubben för dem som har lyckats.

Men vad får vi egentligen ut av vår upptagenhet? Till vilken nytta rusar vi som skållade råttor från det ena engagemanget till det andra? Vad är vinsten? Finns det någon? Och vad kostar det?

En av vår tids största hälsobovar är stress. Stress finns i många olika former och även det som upplevs som roligt och stimulerande kan vara stressande för kroppen. Stress bryter sakta men säkert ner kroppen och det är inte säkert att man får några varningssignaler, och får man det så är man förmodligen för upptagen för att lyssna på dem.

Det finns väldigt lite som vi verkligen måste göra men väldigt mycket som vi tror att vi måste trots att det egentligen är något vi har valt att göra. Varför väljer vi då att vara så upptagna? Kan det vara av rädsla? Rädsla för att upttäcka att vi inte trivs i vårt eget sällskap, eller i våra närmastes sällskap? Rädsla för att upptäcka att vi någonstans längs vägen har valt fel och att det inte var så här livet skulle vara?

Har man tillräckligt mycket att göra så har man inte tid att reflektera över sitt liv och de eventuella brister som finns där, men det är också svårt att hinna njuta av livet när man hela tiden är på språng. Så är upptagenheten värd sitt pris?

/Charlotta

4 comments

Peter 5 mars, 2015 - 21:29

Amen !

Finns bara i mitt fall en sak som är viktig. Börja leva !

Precis som du skriver jobbade jag.
Men i samband med min separationskris hände det också att en av mina bästa gamla vänner trillade av pinn i tämligt unga år.

Fick man en rejäl smäll av det första som hände så var det som att kastas ut från ett berg när beskedet om vännens dödsfall dök upp.
Då insåg jag att nu är det nog med alla dumheter vad gäller att jobba med en kärnfull kalender. Nu är det slut med att hålla på som jag gör. Med omedelbar verkan gjorde jag om allt i min planering.
Slut med kvälls- och helgjobb. Slut med att alltid läsa mail. Slut med att gå upp 4-5 på morgonen för att komma hem vid midnatt. Kort och gott. Jag slutade med allt som inte ryms inom en ordinarie arbetsdag.

Och det intressanta är att det inte är några problem att genomföra 🙂

Coachen 5 mars, 2015 - 21:47

Hej Peter, tack för din kommentar!
Jag förstår att det blev ett dramatiskt uppvaknande för dig när två så livsomvälvande saker hände nära varandra. Starkt gjort av dig att kunna och orka genomföra en genomgripande förändring i ditt eget liv, och intressant att höra att det mot all förmodan inte var så svårt när du väl gjorde det.
/Coachen

Peter 5 mars, 2015 - 22:07

När det gällde jobbet var det förvånansvärt enkelt. Där har jag uppenbarligen styrkan.

Här finns i och för sig en betydligt större grund att vila på i form av otaliga utbildningar och lite böcker där man behandlat detta.
Men det är först nu jag satte idéerna i verket.

Dessutom har nu forskning visat vilket dåligt jobb man gör när man håller på på det sättet. Kvantitet slår aldrig kvalitet.

Enda jag ångrar är att jag inte gjorde detta för 5-6 år sedan

Coachen 6 mars, 2015 - 10:44

Man gör bättre när man vet bättre, det är allt man kan begära av sig själv.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI