Home Hälsa Blå november – naturliga metoder mot prostatacancer

Blå november – naturliga metoder mot prostatacancer

by Charlotta

I kölvattnet av Rosa bandet och rosa oktober kommer nu också blå november och Mustaschkampen allt mer, ett sätt att uppmärksamma prostatacancer på samma sätt som Rosa bandet uppmärksammar bröstcancer. Med andra ord handlar det som vanligt om att samla in mer pengar till den tveksamma cancerforskningen och inte som man skulle önska att informera om hur man undviker att drabbas överhuvudtaget.

Precis som för bröstcancer är selen och D-vitamin två nyckelspelare när det gäller prostatacancer, i första hand för prevention men även vid behandling om cancer redan har uppstått. (Dr. Glidden nämner yoga-positionen gräshoppan för prostatan i selenvideon ovan och här är instruktioner för hur man utför den.)

Om alla män tog tillskott av 200 mkg selen varje dag skulle risken för prostatacancer minska med upp till 63 %. Om de också såg till att nivåerna av D-vitamin i blodet inte understiger 40 ng/ml skulle den generella risken för all cancer minska med 67 %.

Som alltid när det gäller hälsa och välmående är kost och livsstil en viktig faktor som spelar roll för risken att insjukna såväl som för hur goda chanserna är att tillfriskna. Några specifika livsmedel och näringsämnen som man vet är gynnsamma för att motverka prostatacancer är tomater (framför allt tillagade), grönt te, nässlor och pumpafrön samt zink och vitamin D och E. Även kalciumnivåerna är viktiga men här handlar det om att de inte ska vara för höga.

Vad gäller livsstilen är det gynnsamt att vara aktiv och ogynnsamt att vara stilla mycket. En studie visade så mycket som mellan 10-30% minskad risk för att utveckla prostatacancer för de män som rörde sig mest jämfört med de män som rörde sig minst.

Det finns numera mycket forskning som stödjer teorierna om att kost och livsstil verkligen har betydelse för möjligheterna att hålla sig frisk från både cancer och många andra sjukdomar, men det finns också väldigt många människor med egna erfarenheter av framför allt kostens betydelse.

En av dem som själv har varit cancerdrabbad, som på egen hand läkt ut cancern och som efter det är mycket engagerad i att informera och att hjälpa andra att finna läkning är Sven Erik Nordin som du kan läsa mer om här.

/Charlotta

2 comments

Annica 4 november, 2018 - 12:05

Tack för att du hjälper till att öppna upp den här världen på olika sätt.❤️❤️❤️.
Vi behövs alla på olika sätt om vi ska få en ny jord ,en ny värld och nya samhällen
där vi kan leva i harmoni och balans på olika sätt.
Jag tror att du är en jordängel som kom till vår jord för att bidra med detta.
Tack för att du skriver.
Tack för att du vidgar perspektiven ovh höjer det gemensamma medvetandet.
Allt gott.
❤️❤️❤️
Kram

Charlotta 4 november, 2018 - 12:37

Tack för att du läser Annica och för dina varma och trevliga kommentarer.❤️ Vi spelar alla en viktig roll i världens och mänsklighetens utveckling, oavsett om man är en av dem som syns av många eller om man verkar mer i det tysta. Kram!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI