Home Hälsa Cancer av antioxidanter?

Cancer av antioxidanter?

by Charlotta

För några dagar sedan slog media åter på stora hälsolarm-trumman och gjorde uppseendeväckande nyheter av att antioxidanter inte bara kan förvärra en redan pågående cancer utan dessutom kan framkalla cancer. Det var nog många som satt med hakan vid knäna efter den rapporten. Antioxidanter som finns naturligt i bland annat frukt och grönsaker och som vi sedan länge har fått lära oss är våra vänner, som skyddar oss mot de farliga fria radikalerna, som bromsar åldrandet och skyddar mot allehanda sjukdomar, skulle de rackarna nu ha bytt sida och lierat sig med de onda? Är det verkligen möjligt?

Hade det varit för ett tiotal år sedan så hade kanske den första reaktionen varit att fundera på att lägga om kosten och sluta med tillskotten, men vi har kommit en bit sedan dess och blivit ganska luttrade av alla hälsolarm med krigsrubriker, så det var nog ganska många som istället höjde på ett ögonbryn och undrade vad som låg bakom det här och vem som hade pengar att tjäna på att försöka slå i oss något så dumt. Och mycket riktigt kommer nu motargumenten i strid ström. Av den uppsjö antioxidanter som existerar så har man valt att titta på två stycken och inte ens två naturliga antioxidanter utan två syntetiska. Resten av historien kan ni läsa i NewsVoice artikel av Bertil Wosk. Med andra ord är frukt och grönsaker fortfarande lika nyttigt, precis som antioxidanter så länge man undviker de syntetiska.

/Charlotta

Leave a Comment

Powered by Calculate Your BMI