Home Hälsa Candida – sockermonstret som invaderar din kropp

Candida – sockermonstret som invaderar din kropp

by Charlotta

Candida är en jästsvamp som finns naturligt i bakteriefloran i munnen och mag-/tarmkanalen. Så länge den håller sig där och i normala mängder så utgör den inga problem utan hjälper kroppen . Det är när candidan växer till sig för mycket som den kan ställa till problem och dessutom sprida sig till områden där den inte hör hemma.

Listan på symtom på candidaöverväxt kan göras väldigt lång och är överväxten allvarlig och långvarig kan man bli riktigt sjuk, men här är några av de vanligaste symtomen:

 • diarré
 • förstoppning
 • uppsvälld mage
 • gaser
 • återkommande svampinfektioner
 • vit beläggning på tungan
 • huvudvärk
 • hjärndimma
 • sötsug
 • dåligt immunförsvar
 • acne och andra hudproblem
 • håravfall
 • trötthet
 • yrsel
 • dålig andedräkt
 • depression
 • ångest
 • humörsvängningar
 • känslighet mot dofter och kemikalier
 • PMS
 • hormonobalans
 • minskad sexlust

De vanligaste orsakerna till att balansen rubbas och att man får candidaöverväxt är antibiotikaanvändning, för mycket socker och andra snabba kolhydrater samt stress. Har svampen väl börjat växa till sig så hamnar man lätt i en ond cirkel.

Candida lever på socker och växer alltså som bäst när man äter eller dricker mycket socker men också andra snabba kolhydrater som kan omvandlas till socker, typ bröd, pasta, potatis, ris, alkohol osv. Desto större svampen blir desto mer socker kräver den och därmed ökar sötsuget, är överväxten allvarlig kan sötsuget vara nästan oemotståndligt.

Ett enkelt, men dock inte helt tillförlitligt, test man kan göra själv för att kolla om man har candidaöverväxt, är att direkt på morgonen spotta i ett glas vatten. Om det efter 15 minuter har bildats trådar som hänger ner från saliven eller om saliven sjunkit till botten så är sannolikheten stor att du har candidaöverväxt, destor fler trådar desto större tillväxt.

För att få bort överväxten behöver man dra ner radikalt på sockret eller i svårare fall utesluta allt innehållande socker, snabba kolhydrater eller mejeriprodukter under en period. Man kan stötta och påskynda utrensningsprocessen med parasit- och svampdödande örter och växter som t ex Pau d’Arco, chaga, oregano, grapefruktkärnextrakt, citron och gurkmeja.

Medan man avgiftar kroppen från svampen kan man må ganska dåligt med huvudvärk, yrsel, klåda och magproblem, speciellt under den första tiden. Det är inte farligt men kan vara nog så obehagligt och blir det för jobbigt kan man dricka mycket vatten och minska ner på mängden örtpreparat.

Vill man bli helt säker på om man har candidaöverväxt eller inte, eller om man vill ha hjälp med avgiftningen så vänder man sig med fördel till en skicklig näringsterapeut eller liknande.

/Charlotta

4 comments

Jonas Carlsson 19 september, 2016 - 01:07

Intressant det du skriver. Jag har länge haft magproblem och varit i kontakt med läkare pga detta. Misstänkt länge själv att problemen är relaterade till candidaöverväxt och önskade därför få göra ett test på min vårdcentral för att få klarhet i det. Men de var närmast otrevliga och menade att man inte kan få det utan bakomliggande allvarlig sjukdom..t.ex cancer. Kan väl försöka svälta ut den själv när jag nu närmast säkert vet vad det är, men tycker ändå det är märkligt att sjukvården inte förstår sig på detta. Om jag bara fått göra ett test hade man ju fått veta med säkerhet. Blodprov är visst bästa metoden för att påvisa överväxt? Dina tankar kring detta vore intressanta att höra. Mvh Jonas. 🙂

Charlotta 19 september, 2016 - 09:24

Hej Jonas, välkommen hit! Sjukvården har traditionellt en väldigt tydlig inriktning på sin verksamhet, den är läkemedelsdriven. Det innebär att allt som handlar om naturlig läkning, naturliga metoder eller en holistisk hälsosyn faller utanför sjukvårdens intresseområdet och även kunskapsområde. I nuläget finns inga läkemeldel för behandling av candida, alltså finns inte heller något intresse för att ställa den diagnosen. Enkla hemmatest är att se om tungan har en vit beläggning eller att spotta i ett glas med vatten, vänta några minuter och se om spottet sjunker till botten med trådar efter sig. Det finns en väldigt bra grupp på Facebook om hur man på egen hand blir av med candidaöverväxt, den heter Candida Cleanse Sweden, och har du FB så rekommenderar jag dig att gå med där. Candida kan vara relativt enkelt att bli av med och det kan vara väldigt svårt, allt beroende på hur svår överväxten och vilka individuella förutsättningar man har. Lycka till!
/C

Jonas Carlsson 21 september, 2016 - 00:58

Tack för svaret. 🙂 Jag har gjort självtestet tidigare, med saliv i vattenglas som du bbeskriver och enligt det har jag kraftig candidaöverväxt. Största bekymret för mig är inte att psoriasisen är lite extra besvärande eller närmast nog alla de övriga symptom som man kan läsa om, utan att det påverkar min nattsömn. Jag har fått diagnosen dyspepsi på min vårdcentral, men fattar inte hur de kan ställa det som diagnos då det inte är en sjukdom utan ett symptom. Något orsakar ju att magsyra trycks upp i kaskader från magen och det är ju det svaret man vill ha. Inte ett fint namn på symptomet. Min magsyranivå har tidigre testas och tyvärr var jag då alltför dåligt insatt själv i hur den borde ligga i surhet. 1-3 är tydligen det som är normal syranivå. Har för mig att min nivå låg betydligt över 3 och alltså alltför basisk. Förstod inte då hur det gick ihop. Hur kunde magsyran bråka med mig om den inte var för sur? Jag fick inget svar på hur jag kunde ha dyspepsi trots detta. Nu har jag själv läst att candidan skapar en mer basisk miljö. Att den inte trivs i den normala sura. Vidare att problemet med dyspepsin i stället kan vara att matsmältningen…av naturliga skäl…blir dålig pga den låga syran och den kraftiga Jäsningsprocessen som blir för att maten inte bryts ner som den borde alltså skapar dyspepsin. Det jäser väl liksom över helt enkelt?
Dessa tankar minskar dock inte min brist på förståelse över sjukvårdens ovilja att se och försöka hitta lösningar på problemet, som utanför den reguljära vården ses som en folksjukdom.

Charlotta 21 september, 2016 - 10:04

Det är väldigt vanligt med för lite magsyra på grund av att vi huvudsakligen äter mat som inte triggar saltsyreproduktionen, och det motsägelsefulla är att många av dessa människor rekommenderas syradämpande medel av sjukvården eftersom de söker för halsbränna. Den övre magmunnen fungerar så att dess funktion triggas av magsyran och har man för lite magsyra eller för basiskt magsyra så stänger inte magmunnen ordentligt och man får sura uppstötningar. Detta tolkar de flesta (inklusive sjukvårdspersonal) som att man har för mycket magsyra och rekommenderar omeptrazol eller liknande som istället ytterligare förvärrar problemet genom att göra magen så lite sur att den inte längre klarar av att smälta maten. Något du skulle kunna prova som en akut hjälp är att köpa slatsyre tabletter på hälsokosten, Helhetshälsa har en bra sort som heter ”Digest”, och när du ändå är där kanske du ska slå till på matsmältningsenzymer också. Det finns flera olika märken som är bra där, t ex Helhetshälsa, Solgar och Great Earth. Vissa menar att man ska avvakta med matsmältningsenzymer tills man får ner candidaöverväxten en del, medan andra säger att det kan hjälpa till att stävja candidan. Du får själv avgöra om du tycker det är värt att prova och i vilken ordning du vill göra det, men saltsyretabletterna bör i alla fall vara till hjälp för dig redan nu.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI