Home Hälsa Dåligt minne är inget som ska komma med åldern

Dåligt minne är inget som ska komma med åldern

by Charlotta

Hur många gånger har man inte hört att man blir glömsk med åldern? Eller skämtat om att ”det är nog åldern” när man glömt något. Massor med gånger skulle jag säga. Nu pekar studier på att det inte alls är en del av naturligt åldrande att få sämre minne, det naturliga är att ha samma goda minnesförmåga hela livet.

Det finns många anledningar till att minnet kan försämras, men ålder är inte en av dem. Däremot kan minnesförämring bero på att man inte fortsätter att utmana hjärnan med att lära sig nytt genom hela livet, att man blir för stillasittande och inte motionerar, och att man stressar för mycket, men även sjukdomstillstånd som depression, cancer, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, stroke och huvudskada.

Nya rön säger att Alzheimers förmodligen har sin början så länge som trettio år innan de typiska symtomen börjar märkas. Det kan låta nedslående att tänka sig att hjärnan redan i trettioårsåldern har börjat degenerera och påbörjat resan mot något som kan komma att bli en demenssjukdom, men det finns goda nyheter också.

Det finns enkla saker man kan göra för att minska risken för ett sämre minne, eller till och med bromsa och kanske reversers förändringar i hjärnan, om dåligt minne redan har börjat märkas. Stressa mindre, rör dig mer, och sluta aldrig att utvecklas och lära dig nytt.

Dessutom kan det löna sig att ta hand om sin hälsa i allmänhet, att se till att få ordentligt med antioxidanter, ta tillskott av magnesium som visat sig vara viktigt för hjärnan och även äta mat som är rik på naturligt E-vitamin, som till exempel mandel, nötter, frön, ägg, rotfrukter och vegetabiliska oljor. Dessutom har kokosolja visat sig ha väldigt gynnsam effekt på hjärnans hälsa och på minnet.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI