Home Hälsa Därför blir du inte av med fettet runt magen

Därför blir du inte av med fettet runt magen

by Charlotta

Jag förstår om en del av er reagerade på rubriken, det här är inte och kommer aldrig att bli en blogg som handlar om bantning och utseende, och även om rubriken pekar i den riktningen så handlar inte detta inlägget heller om det.

Tvärtom handlar det om ännu en anledning till att det aldrig är ett bra val att försöka banta bort övervikt, att banta är att symptombehandla, att fokusera på de extra kilon och valkar som man eventuellt stör sig på och bara försöka bli av med dem med vilka medel som helst.

Har man otur så kan det leda till att man berövar kroppen på viktiga näringsämnen och orsakar både näringsobalans och näringsbrist. I förlängningen kan det leda till mängder med olika sjukdomar eftersom kroppen är helt beroende av god näringstillförsel för att kunna underhålla och reparera alla vitala funktioner. Och kanske går man inte ens ner i vikt av ansträngningen trots att man späker sig, det är fullt möjligt och tyvärr väldigt vanligt att samtidigt vara överviktig och ha näringsbrist.

Framför allt när det gäller fett kring magen och man har provat allt utan att lyckas bli av med det, så finns det ofta en väldigt god anledning till det. Kroppens uppgift är att först och främst att överleva och därefter att hålla oss så symptomfria som möjligt. Oavsett hur ohälsosamt vi lever och vad vi utsätter oss själva för så är kroppen till 100 % inställd på ”business as usual” så länge det bara går, och kosta vad det kosta vill.

Fettet runt magen kan vara just det, ett sätt för kroppen att skydda de inre organen från de toxiner vi utsätts för dagligen via kosten och vår miljö. Giftiga tungmetaller, bekämpningsmedel, tillsatsämnen i maten, microplast och andra miljögifter har kapacitet att skada våra inre organ och göra oss sjuka, kroppens sätt att skydda oss är att kapsla in dessa toxiner i fettceller och deponera dem runt magen.

Speciellt om man har en lever som redan är belastad av toxiner och slaggprodukter och inte riktigt förmår göra sitt jobb längre så blir mängden toxiner som deponeras i fettceller större, eftersom levern inte orkar processa allt och föra ut det via tarmarna som är meningen.

Att i det läget försöka banta bort fettet är i princip omöjligt, det blir en kamp mot den egna kroppen som kämpar för livet (bokstavligt talat) för att inte släppa ifrån sig fettet, eftersom det skulle innebära att toxinerna frigörs i kroppen och kan göra skada. Att banta kan alltså likställas med att gå ut i krig mot sin egen kropp, en kropp som gör sitt yttersta för att bibehålla normal funktionalitet och inte minst att hålla en och vid liv, trots att man själv gör det rakt motsatta.

Ett mycket bättre sätt är att inte fokusera på varken vikt eller kroppsform, utan på att dagligen ge kroppen stora mängder med kvalitativ näring och att avgifta brett för att hjälpa kroppen att göra sig av med alla toxiner, samt att även rena levern.

Bra näring är i sig avgiftande, och lägger man till väl valda örter och tillskott så kan man på något år göra sig av med det mesta från en hel livstid av ackumulerade gifter. Att försöka göra det snabbare är ingen större idé, dels eftersom det är tufft för kroppen att avgifta och mer lindrigt att göra det i lugnt tempo, och dels eftersom detta inte är en quickfix, utan en livsstilsförändring som man behöver få växa in i.

Efterhand som gifterna lämnar kroppen och näringsbalansen återställs kommer det överflödiga fettet att försvinna bort av sig själv, helt enkelt för att det inte längre fyller någon funktion.

/Charlotta

2 comments

Hanna 12 juli, 2017 - 10:02

Tack för detta inlägg. Klokt. Har sänt det vidare. Ha en härlig sommardag 🙂

Charlotta 12 juli, 2017 - 10:20

Tack Hanna, och tack detsamma!
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI