Home Hälsa Den ljuvliga solen: vän eller fiende?

Den ljuvliga solen: vän eller fiende?

by Charlotta

Det finns kanske ingenting som kan väcka liv i frusna svenskar så som solens värmande strålar kan göra. Efter flera vintermånader som ibland kan upplevas som totalt mörker är solen mycket efterlängtad och soltörstande ansikten vänds snabbt mot ljuset.

Lika snabbt kommer varningarna om hur farlig solen är och att man alltid ska skydda sig med hög solskyddsfaktor. Är dessa varningar verkligen med sanningen överensstämmande? Är solens strålar så farliga som vi fått lära oss? Är solskyddskrämer lösningen? Och hur kan det komma sig att människor för 70 år sedan eller mer inte drabbades av hudcancer på löpande band när många fler arbetade och vistades utomhus under större delen av sina liv?

Jag påstår inte på något sätt att jag sitter inne med alla svaren, men jag vill gärna presentera en del fakta och tankar i ämnet som motvikt till den annars så samstämmiga kören som mässar om solens faror och solskyddskrämens lov.

Det är först de senaste ungefär 30 åren som solen alltmer utmålats som en stor fara och som propagerandet för och användandet av solskyddskräm skjutit i höjden, samtidigt har förekomsten av hudcancer fördubblats under samma tid. Även om cancer tar tid att utveckla så kan man tycka att vi borde börja se en minskning av antalet hudcancerfall baserat på det höga användandet av solskyddskrämer, men istället fortsätter ökningen.

Allt fler börjar ana en koppling mellan de toxiska ämnena i solskyddskrämerna och ökningen av hudcancer och internationella läkare och forskare noterar allt oftare samband dels mellan solkrämer och hudcancer och dels mellan för lite solexponering och hudcancer. Bensofenon som är ett vanligt ämne i produkter med solskyddsfaktor har även kopplats till bland annat endometrios, hormonrubbningar och allergier. De produkter som vi uppmanas att att skydda oss med kan alltså i själva verket bidraga till att vi blir sjuka.

Vad gör man då om man in längre vill använda de konventionella solskyddsprodukterna? Mycket är en fråga om livsstil och vanor men det finns också andra produkter att ta hjälp av, som t ex naturliga oljor med inbyggd solskyddsfaktor. Hallonfröolja har ett naturligt solskydd motsvarande spf 28-50, morotsoljans skydd motsvarar spf 28-40, avokadoolja spf 4-10 och kokosolja 2-8 bara för att nämna några. Dessutom har dessa helt rena och naturliga oljor andra olika positiva egenskaper som t ex att de är antiinflammatoriska eller hjälper till att bibehålla elasticiteten i huden.

Det enklaste är dock att se över hur man umgås med solen och hur man exponerar sig för de livgivande strålarna. Den grundläggande tanken handlar om att fokusera mer på solens alla hälsofrämjande egenskaper och mindre på att uppnå maximal solbränna på kortast möjliga tid. Hur mycket gott som än kommer från solen så är det aldrig hälsosamt att bränna huden. Att vänja huden långsamt på våren och att även under semestern varva sol med skugga och använda tunna kläder och solhatt om man måste befinna sig i solen många timmar i sträck är att vara snäll mot huden, det kan låta som hämtat ur en film från 1930-talet men det är väldigt goda råd även i våra dagar.

En annan faktor som har med livsstil att göra är vad vi äter, eller i det här fallet rättare sagt vad vi kanske inte äter tillräckligt av. Ett generöst intag av mat med naturliga antioxidanter som t ex bär, morötter och mörkgröna bladgrönsaker förser huden med solskydd från insidan och minskar risken att bränna sig. Även mat innehållande superantioxidanten astaxantin som t ex skaldjur och viss vildfångad lax har denna effekt. Överhuvudtaget är en god näringsbalans viktig för att huden ska ha optimala förutsättningar både att dra nytta av solen och att skydda sig mot den när det behövs och där är speciellt vitamin E ett viktigt näringsämne.

Som allting annat ska solen njutas med måtta, men att undvika den kan visa sig vara förenat med långt större hälsorisker än att vistas i den med förstånd. Några av de positiva effekter som solsken har på oss är att det kan minska depression, minska inflammation, minska risken för hjärtproblem, korrigera dygnsrytmen och stärka immunförsvaret.

På det själsliga planet anses solen stärka känslan för det egna jaget, öka närvaron i nuet, stärka självförtroende och intelligens samt belysa ens styrkor och livsväg. Solen har i alla tider, i alla kulturer och alla religioner stått för livets ursprung, stor kraft och det högsta goda.

Inte förrän nu under de senaste 30 åren har människan bestämt sig för att solen är skadlig och bör undvikas. Kanske ska vi fundera ett varv till på den slutsatsen och överväga möjligheten att vi missade några avgörande delar i tankekedjan.

/Charlotta

2 comments

Hanna 23 april, 2019 - 12:33

Hej, vet inte om jag inbillar mig men jag tycker solen är annorlunda nu än för 10- 15 år sedan. Lyser starkare på något sätt. Jag ”ser” den är annorlunda. Blir också lättare brun nu, men det kanske har med ålder att göra ;-). I övrigt ser jag solen som en stor gul vän och
Önskar det blir regn för bändernas skull och för skogen, vattenreservoarer och brunnar. En riktig kalldusch 😉 I övrigt ser jag solen som en stor livsnödvändigt och som en gul vän./ ☀️🌞

Reply
Charlotta 23 april, 2019 - 12:50

Hej! Det är många som upplever att världen som helhet har fått klarare och starkare färger de senaste åren vilket är en effekt av de frekvenshöjningar som både vi människor och planeten själv genomgår. Jag är inte insatt i om även solen genomgår motsvarande frekvenshöjning men det skulle inte förvåna mig om det är så. Hur lätt man blir brun och hur lätt man bränner sig beror mycket på hur väl kroppen är i balans. God näringsbalans och god hormonbalans t ex innebär bättre förutsättningar för att bli brun och mindre risk för att bränna sig. Ja, en rejäl roblöta skulle verkligen vara välkommet, växtligheten kämpar i torkan.
/C

Reply

Leave a Comment

Powered by Calculate Your BMI