Home Hälsa Den mest hälsosamma maten

Den mest hälsosamma maten

by Charlotta

Hur vet man vad man ska äta för att må som bäst? Ska man bara äta vanlig blandkost eller ska man lyssna på dem som säger att helt växtbaserad kost är det mest hälsosamma, eller på dem som säger att en del animalier är nödvändigt för att få i sig alla näringsämnen eller ska man lyssna på dem som säger att man ska äta enbart animalier? Hur kan man veta vem som har rätt när alla säger så olika saker?

Det här är en av de viktigaste frågorna i kostdebatten men det pratas väldigt lite om den. Istället pumpas det ut mer och mer subjektiva åsikter, ofta i form av hot och skuldbeläggande, förklädda till objektiv information om varför man ska äta på det ena eller andra sättet. Ibland finns det viss relevans i det som sägs, ibland finns det en helt annan agenda bakom men alltid saknas den avgörande pusselbiten att olika grupper av människor mår bäst på olika typer av mat. 

Den mänskliga konstitutionen är inte homogen, sett över hela mänskligheten, och ger därmed inte alla människor samma förutsättningar. Vi har en hel del olikheter i vår uppbyggnad som gör att vi behöver olika saker för att kunna må bra och bibehålla, eller återfå, vår hälsa. Det betyder att det inte är så enkelt som att det finns en kostmodell som passar alla. Om alla människor skulle gå över till samma hälsosamma diet, oavsett vilken dieten är, skulle en del må bättre än någonsin, en del skulle fortsätta att må ungefär som tidigare och en del skulle må sämre eller till och med bli väldigt sjuka på sikt.

Denna förståelse är helt avgörande för att man ska kunna fatta bra beslut angående sin kost, men tyvärr pratas det väldigt lite om det. Vill man leva ett hälsosamt liv går det inte att slaviskt följa olika mattrender utan man måste lyssna till sin egen kropps signaler och rätta sig efter dem. Det finns en typ av kosthållning som passar varje individ bäst och alla andra kostmodeller innebär en kompromiss som kroppen klarar av att hantera mer eller mindre bra.

Under de närmsta årtiondena kommer vi att få se ett ökat sjukvårdsbehov i spåren av de hårt marknadsförda och starkt polariserade mattrender som dominerar nu, där alltför många människor låter media och så kallade experter styra vad de äter istället för att låta de egna behoven vara den styrande faktorn.

Den andra frågan som fokus borde riktas mot och som är lika viktig som att äta mat som passar den egna personen, är att äta giftfri, ekologisk, naturlig och närproducerad mat istället för förgiftad och industriframställd mat. I det valet ligger inte bara en gigantisk hälsovinst utan också en stor miljövinst för naturen och planeten, såväl som en välbehövlig livskvalitetsvinst för djuren.

Människan har tappat fokus på vad matens egentliga funktion är, att ge kroppen och psyket det de behöver för att hålla sig friska och motståndskraftiga och kunna bibehålla full funktion långt upp i åren. Istället har mat kommit att bli ett njutningsmedel vars enda funktion är att tillfredsställa smaklökarna och fylla magen, en inställning som nästan undantagslöst leder till försämrad livskvalitet, sjukdom och för tidig död.

Förändringen från dålig kosthållning till bra kosthållning kan kännas så stor att det verkar omöjligt att genomföra och därför orkar man kanske inte ens försöka. Knepet är att hitta en anledning som gör att man känner sig motiverad och en metod som fungerar för en själv. För en del innebär det att göra en radikal förändring med en gång medan det för andra passar bättre att göra lite i taget genom att hela tiden göra nya och lite bättre val. Det viktiga är att inte skuldbelägga sig själv för vad man redan har gjort utan att istället se framåt på de förbättringsmöjligheter som finns.

Att äta rätt producerad mat och mat som är rätt för en själv så att man kan leva frisk och till sin fulla potential är något av det bästa man kan göra inte bara för sig själv utan också för sina medmänniskor, för djuren, naturen och planeten. Genom att äta rätt kan man både underlätta på sin egen medvetandehöjning vilket är det mest betydelsefulla man kan göra i nuläget. Alla förändringar till det bättre räknas, hur små de än är.

/Charlotta

Medförfattare: Andliga guider

4 comments

Lisbeth 14 januari, 2020 - 17:26

Hej igen! Jag är helt enig med dig Charlotta! Mat har i dag blivit en arena med många agendor!
Mycket i det nya tänket är bra men det finns också en hel del som är dåligt!
Att tänka på miljön är bra! Bästa sättet som jag ser det är att i första hand stötta det lokalproduserade och ekolologiska.
De extremt stora industri jordbruken skadar mest, så att unvika deras produkter är nog ganska smart.
Om man är vegetarian så finns också en hel del fällor! Det gäller verkligen att lusläsa alla ingredienser och E-nummer!
Matindustrin litar jag inte blint på!
Bara för att ta ett exempel! Hur många vet att quorn tillverkas av en svamp som är släkt med fotsvamp, ganska äckligt tycker jag.
Ekonomi styr industrin och detta gynnar inte alltid kvalitets ansvaret som de borde prioritera!
Jag håller också med om att vi alla är olika så vi måste lyssna på våra kroppar och vår intuition!
Själv är jag vegeterian med inslag av levande föda, och mår bra av det! (Levande föda se Ann Wigmore)
Men jag vill ändå påstå att en dåligt sammansatt vegetarisk kost är sämre än gammaldags hemlagad husmanskost eller medelhavskost.

Charlotta 14 januari, 2020 - 18:12

Jag håller helt med dig, det går att göra dåliga val oavsett vilken kosthållning man har och det finns inga garantier. Man måste vara påläst, medveten och, som du säger, lusläsa innehållsförteckningar, annars riskerar man att bli lurad.
/C

Hanna B 15 januari, 2020 - 06:46

Hej, ja maten har stort fokus idag, än det ena än den andra, diet och kost och massor av recept. Bor på en stor släktgård med mjölkkor, köttdjur och grisa. Har också själv fött upp många grisar på egen gård. Dessa underbara djur. Jagat vilt och odlat grönsaker. Men inte som fritidssyssla utan som företagare. Älskade mitt arbete ute på åkrarna, arbetet med att sköta grisarna och kultingarna. Lamm köpte jag av någon på ganska nära håll. Mitt växthus var bara till husbehov och tog det när jag fick tid. Tomaterna, solvarma. Bären, fruktträden, ja frysen var full jämt. Min favoritmat är helt vanlig gammaldags husmanskost och inget annat, mycket grönsaker till. Sparade på recept man fick i butiken. Nu är det för tillkrånglat, för många ingredienser så jag förlitar mig på de gamla jag har. Laga mat är underbart. Priset på maten får vi ju på grund av efterfrågan. Och det går att fråga i butiken om de inte har vad man önskar. Närproducerat är några mil bort. Inte så tätt där jag bor, men det finns röda ladugårdar över allt. Kanske de börjar användas igen, en eller två kor i varje, en gris och några höns. Räcker det att leva på tro? Då behöver vi inte köra bil så mycket, skulle det gå tro….

Charlotta 15 januari, 2020 - 11:29

Jag tror att vi går mot den utvecklingen, inte att alla är självförsörjande med en gris och en ko, men att maten produceras mycket närmre oss och i småskalighet och med naturliga metoder.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI