Home Charlotta Det diagnosknarkande folket

Det diagnosknarkande folket

by Charlotta

Aldrig har det varit så stor del av befolkningen som nu som lever med olika typer av diagnoser, många av dem kroniska där ingen bot erbjuds och ibland knappt ens någon symtomlindring. Hur påverkar det en människa att leva med en diagnos? Är det alltid positivt att få en diagnos eller kan det tvärtemot vara en nackdel ibland?

Svaret beror till stor del på om det finns någon fördel med själva diagnosen, det kan röra sig om att det krävs en viss diagnos för att få sjukpension, personlig assistans, extra resurser i skolan eller andra former av bidrag och då är diagnosen självklart viktig. Men de flesta människor som har diagnoser lever ganska vanliga liv utan att vara alltför allvarligt påverkade av sin diagnos och vad är då vitsen med den?

Många gånger lägger människor väldigt stor vikt vid att få en diagnos när det i praktiken egentligen inte spelar någon roll, tvärtom kan en diagnos i vissa fall ha mer negativ effekt än positiv eftersom man identifierar sig med en sjukdom eller en begränsning när man istället lika gärna skulle kunna identifiera sig med positiva livsval.

Som exempel kan jag ta mig själv, jag har inte mindre än fyra kroniska diagnoser som jag under en period var ganska bedrövad över då jag trodde att jag skulle behöva leva med dem resten av livet eftersom jag en gång hade fått dem. Idag är två av dem nästan borta och en är märkbart bättre. Anledningen till det är att jag bestämde mig för att inte identifiera mig med dem och inte se dem som kroniska utan tillfälliga och något som jag skulle kunna bli av med igen.

Vi har tyvärr utvecklats till diagnosknarkare och ofta till ingen glädje alls utan raka motsatsen. Istället för att lägga sin energi på att bli frisk så lägger många istället sin energi på att få en diagnos, och många gånger försvårar den diagnosen tillfrisknandet istället för att underlätta det.

Så fokusera inte på diagnoserna utan på hälsa och välmående och lita på kroppens egna signaler om vad som är rätt och fel. Kroppens förmåga till självläkning är långt större och mer kraftfull än vad vi hittills har förstått men det förutsätter att huvudet inte sätter käppar i hjulet genom att inbilla oss att vi är ett med våra diagnoser.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI