Home Älska sig själv Det enda du måste är att andas

Det enda du måste är att andas

by Charlotta

Ur Arkivet:

På många sätt har livet kommit att kretsa kring allt man måste, man måste gå upp varje morgon, måste gå till jobbet, måste vara trevlig, måste klä sig på ett visst sätt, måste komma ihåg alla födelsedagar, måste bjuda hem vännerna, måste besöka släkten, måste ha roligt, måste umgås med barnen, måste servera hembakat och hemlagat, måste ha snyggt i hemmet, måste hålla sig i form osv, osv i all oändlighet.

Vad hände med ”jag vill” eller ”jag väljer detta för att jag tycker det är roligt eller för att det känns bra”? Jag älskar att vakna och gå upp varje morgon, jag vill gå till jobbet, jag väljer att vara trevlig, jag väljer att klä mig snyggt, det är roligt att komma ihåg alla födelsedagar, jag längtar efter att bjuda hem vännerna, jag ser fram emot att besöka släkten, jag vill ha roligt, jag vill umgås med barnen, jag väljer att servera hembakat och hemlagat, jag väljer att ha snyggt i mitt hem, jag vill hålla mig i form osv. Det kanske låter som ordvrängeri men jag tror det handlar om så mycket mer än det och att effekten är större än man kan tro.

Ordet måste är starkt förknippat med något negativt, något man inte kan välja bort utan är tvingad att göra även om det innebär att man måste göra det mot sin vilja. Samtidigt har det blivit en standardfras för att uttrycka att man ska göra något, även om det är något man vill göra och själv väljer att göra så uttrycker man det ofta i termer av ”måste”. Kanske anses det fult att kunna göra det man vill och det låter bättre att vara tvingad till det? Kanske söker man sympatier när man uttrycker att man är slav under en massa måsten? Kanske är man ute efter medlidande eller försöker antyda att man har ett sämre liv än vad man egentligen har för att det inte är fint att ha det bra? Ja, jag vet inte varför vi är så måna om att lida oss genom livet, men jag misstänkter starkt att Jante är inblandad.

Problemet är i alla fall att man på det viset sänker sig själv. Hjärnan är inte smartare än att den tror på vad du säger om du säger det tillräckligt ofta och med tillräcklig övertygelse, så när du ser lidande ut och lägger huvudet på sned medan du säger, ”Nej, det går inte tyvärr. Du vet jag måste passa ungarna.” så tar det inte många gånger förrän hjärnan kopplar ihop att umgås med barnen med något negativt. I verkligheten kanske du tycker det är hur kul som helst att spela boll med sonen hela eftermiddagen, men mentalt har det gjorts en negativ koppling och du har samlat på dig en negativ upplevelse av att vara tvingad till något. Lägg ihop alla sådana tillfällen över en vecka så är det inte svårt att förstå att din sammantagna upplevelse av livet är att det är ett slitjobb och ett ekorrhjul utan några nämnvärda glädjeämnen.

Om du istället börjar säga att du medvetet väljer att göra saker eller att du vill göra dem för att det är roligt eller känns bra så skapar du positiva mentala kopplingar och hjärnan drar slutsatsen att nästan allt du gör är trevligt och att livet därför måste vara härligt! Dessutom finns det en bonuseffekt med att välja att göra saker eller att göra dem för att man vill, och det är att man också kan välja att låta bli om man känner för det. ”Idag väljer jag att rensa rabatterna. Nej, förresten, idag väljer jag faktiskt att låta bli att rensa rabatterna för det kan jag lika gärna göra imorgon eller någon annan dag eftersom jag väljer att strunta i vad grannarna tycker. Idag vill jag istället ligga på rygg i gräset och titta på molnen mot den blå vårhimlen medan jag lyssnar på fåglarnas sångövningar.” 🙂

/Charlotta

3 comments

Peter 19 mars, 2015 - 19:56

Fint skrivet.

Kan se väldiga liknelser. Båda hos mig själv och hos annan. I mitt fall fanns alla måsten i jobbet. Måste få klart. Måste svara. Måste skicka iväg. Måste, måste, måste.

Det är så skönt nu sedan jag släppt alla dumheter. Är det fint väder så kan jag utan problem sluta jobba några minuter och ge mig ut i trädgården med hund och kaffekopp och bara vara.
Och lite sådant.
Eftersom jag numer tar lite pauser från jobb då och då hinner jag fixa i ordning nästan allt hemmavid på dagen.
Frigör mycket tid och energi så jag på kvällarna kan ha det mysigt istället.

Bara positivt att ändra sitt beteende från måste till gillar eller vill

Coachen 19 mars, 2015 - 20:36

Tack för dina tankar Peter, roligt att höra att du får så fina resultat på ditt förändringsarbete och att du finner tillfredsställelse och harmoni i ditt nya liv.
/C

Peter 19 mars, 2015 - 20:54

När man levt i en bubbla som jag gjort ett tag. Är det en befrielse.
Är faktiskt en ny värd som öppnar sig för mig på flera olika plan.

Och det kommer bara bli bättre och bättre

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI