Home Hälsa Det mesta av ditt serotonin tillverkas i tarmarna

Det mesta av ditt serotonin tillverkas i tarmarna

by Charlotta

Det är numera väl känt att ungefär 80% av immunförsvaret finns i magen och tarmarna, men inte så många vet att det också är här som 80% av kroppens serotoninproduktion sker.

Tillsammans med dopamin ocn noradrenalin är serotonin de signalsubstanser som huvudsakligen styr hur vi mår känslomässigt och som, om man har för lite av dem, kan bidra till nedstämdhet och depression.

Just serotonin är kanske den allra viktigaste i sammanhanget, brist på serotonin kopplas förutom till depression också till rädslor, ångest, irritation och minskad sexlust, känslomässiga tillstånd som allt fler känner sig påverkade av.

Det är inte svårt att börja ana ett mönster här. Hur många känner du med någon form av magproblem, tillfälliga, återkommande eller ständiga magproblem? Det är snart ovanligare med människor som säger att de har en väl fungerande mage än de som säger att de har problem.

Ett samhälle fullt med människor med olika typer av magproblem kommer sannolikt också att ha sämre serotoninproduktion och därmed vara mer känsliga för problem med depression, rädslor, ångest och brist på lust.

Som om inte det vore nog så påverkas serotonin negativt av stress, långvarig stress minskar alltså serotoninnivåerna. Speciellt för kvinnor är det även intressant att progesteron ökar känsligheten för serotonin medan brist på progesteron följdaktligen minskar effekten av serotonin i kroppen.

Detta är viktigt eftersom många kvinnor idag är östrogendominanta, alltså har för mycket östrogen i förhållande till progesteron, och därmed brist på progesteron. Östrogendominans gör det alltså svårare att få effekt av det serotonin som finns i kroppen, och har man då redan för lite på grund av en strulig mage så är steget till nedstämdhet och i värsta fall depression inte långt.

Det finns många anledningar till att låta välmåendet börja i magen och ta reda på vad som verkligen behövs för att få lugn i ro i magen en gång för alla istället för att bara dämpa symtomen. Genom att börja i den änden kan man slippa många typer av läkemedel och dess biverkningar.

Att se över maten är alltid en bra början få bättre maghälsa, att minska på sockerintaget och alla hårt processade livsmedel som är fulla med onaturliga tillsatsämnen är ett bra första steg. Men för att ta ett helhetsgrepp om magproblemen kan det även vara bra att ta hjälpa av en skicklig alternativmedicinare t ex en näringsterapeut, kinesolog, frekvensterapeut eller homeopat.

Även tillskott av probiotika, matsmältningsenzymer och saltsyra kan göra underverk för magen. Många gånger tror man att man har överskott av magsyra när man egentligen har magproblem för att man har underskott av saltsyra i magen.

/Charlotta

8 comments

J 30 september, 2016 - 13:53

Åh, alltså..jag är singel sedan i januari. Han lämnade mig och gick visst tillbaka till sitt ex. Jag skäms och är ledsen och känner inte att jag kan eller vill prata om det direkt.
Han är nog den första som jag på riktigt känt det där riktiga för och sett en framtid med.
Idag nämnde en bekant hans namn och jag bara inser hur ledsen jag fortfarande är över det. Jag har varit på ett par dejter sen i januari och jag vill jättegärna bara vara över honom och vara redo för kärlek igen, men jag är inte det. Jag är arg och nästan lite bitter på män och skeptisk. Det är nog mycket rädsla också..men det känns som jag fastnat i det tillståndet nu och där vill jag inte vara :-/ Massa fördomar mot män har jag också, och skulle någon va intressant så är de ändå inte så intressanta…jag jämför med honom.
Det känns som jag borde kommit vidare eller nåt, är rädd att jag fastnat i detta lidande eller bara stoppat undan det som känns? Anyway..hur kan jag göra för att tina upp och gå vidare och tro på kärleken på riktigt igen..eller va mindre rädd?
Kram

Charlotta 30 september, 2016 - 14:51

Hej J! I det sinnestillstånd du befinner dig nu så letar du efter någon som kan fylla hans plats, som har alla hans kvaliteter men utan hans brister, du letar alltså egentligen efter ditt ex igen, fast som singel och i en version som väljer dig istället för sitt ex. Stämmer det? Den mannen kommer att bli väldigt svår att hitta, och om du skulle hitta honom så är han mannen som redan har lämnat dig för någon annan en gång, så inte konstigt att du är skeptisk och vill skydda ditt hjärta. Prova att ge dig själv lite större marginaler istället. Dejta inte för att träffa din framtida man utan för att ha trevligt och lära känna nya människor. Ett bra sätt att byta inställning kan vara att du ”dejtar i andra led”, dvs att du tänker dig att de män du dejtar inte är potentiella pojkvänner utan att det är i deras umgängeskrets som de riktigt intressanta männen finns. Fokusera på det sociala och att lära känna nya människor, och skulle någon vara extra intressant så är det en bonus.
/C

J 30 september, 2016 - 15:20

Det kan va så, jag vet inte riktigt. Jag tänker att han var så bra, men till och med han svek så alla är skitar! (Moget..jag vet)
Jag vill va glad igen..inte känna skam och va ledsen och stressad..känns som jag skulle haft familj och barn vid det här laget för längesen..
Känns ju lite stressat när jag inte ens är intresserad av män nu alls, eller så tappar jag intresset..fast mest ägnar jag ingen tid åt det så kanske mest det..det är ju svårt att träffa nån när man sitter hemma eller är i sin egen värld 😎
Men jag vill må bra och va framåt och tycka att det är kul att hänga med ut i sociala sammanhang och träffa nytt folk. Fast jag är inte där..inte nu iaf, som sagt börjar bli mer åt det bittra hållet..och det känns som fel håll! Ska man tvinga ut sig, eller lyssna på sig själv och göra det när man är redo..eller sitter jag bara hemma och blir bekväm då och så blir det min verklighet att män är skitar och jag är ensam..och alla andra lever det livet jag vill ha! Ok, lite dramatiskt kanske..men lite så 8-/

Charlotta 30 september, 2016 - 15:44

Stressa inte dig till att göra saker du inte vill eller inte är redo för, följ glädjen och passionen. Med det sagt så behöver inte alternativet vara att sitta hemma och vara bitter, bitterheten är självvald och helt beroende på hur du väljer att se på din situation. Om det perspektiv du har nu inte hjälper dig framåt så välj ett annat.
/C

J 30 september, 2016 - 15:51

Glädjen och passionen..just det! Hur bearbetar man sina skamkänslor eller de hör känslorna som inte känns bra på grund av det som hänt, eller låter man bara det va. Jag tror kag har frågat det innan, och jag är rädd att det ska komma ikapp mig på nåt vis. Eller räcker det att fokusera på passionen? Eller sopar man bara det jobbiga under mattan då? (Förlåt, vad jobbig jag känner mig..men massa tankar som flyger runt)

Charlotta 30 september, 2016 - 15:55

Känslor ska man låta finnas, uppmärksamma, utforska, förstå, lära sig från, tacka för och sedan låta smälta bort som snö i vårsol. Tankar ska man ta kontroll över och styra i den riktning de gör mest nytta och som man har mest glädje av.
/C

J 30 september, 2016 - 16:16

Aha! Tack för dina svar 🙂
Ha en fin helg!

Charlotta 30 september, 2016 - 16:20

Tack detsamma! 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI