Home Hälsa Frankincenseolja

Frankincenseolja

by Charlotta

Frankincenseolja kallas även olibanum och är en eterisk olja av harts som utvinns ur trädet Boswellia carterii.

Det sägs att frankincense var en av de gåvor som de tre vise männen hade med sig till Jesusbarnet och att det alls inte var tal om symboliska eller religiösa gåvor, utan om gåvor som skulle ge hälsa och skydda mot sjukdomar.

Det vanliga är nog fortfarande att man mest använder eteriska oljor för den goda doftens skull, precis som de syntetiska doftoljorna, men de eteriska oljorna är urspungligen medicinska oljor som påverkar både kropp och psyke på högst märkbara sätt.

Många av de eteriska oljorna är väldigt starka och ska inte användas invärtes och inte heller outspädda på huden. Det är alltså ingen bra idé att börja laborera med eteriska oljor om man inte vet vad man gör. Men det finns några som är milda och inte utgör några risker så länge man doserar med förstånd, och frankincense är en sådan mild och väldigt användbar eterisk olja. Enligt min mening juvelen i den eteriska oljans krona.

Det finns olika renhetsgrader av frankincense och därmed olika priser. Köper man från en seriös återförsäljare så får man bättre kvalitet desto dyrare olja man väljer, men för utvändigt bruk går det lika bra med en olja i ”mellanklass” som de allra dyraste. Jag har själv alltid en liten flaska frankincense hemma och använder den mot huvudvärk, spända muskler, sömnbesvär och allmän risighet med gott resultat.

Doseringen rör sig om en eller ett par droppar som stryks på huden, t ex i nacken eller tinningarna vid huvudvärk, på halsen eller bröstet för att somna gott, en droppe som stryks ut i ansiktet ovanpå fuktkrämen, eller några droppar i badvattnet för att slappna av och varva ner.

Köper man den allra renaste sorten kan man även använda den invärtes som virushämmande och bakteriedödande, frankincense är också känd för att ha anticancerogena egenskaper. För invärtes bruk kan man ta en droppe på fingret och sätta på tungan och andas in ångorna, eller ett par droppar i ett glas vatten som man dricker.

Första gången man provar så bör man ta väldigt lite olja på handen för att se så att man inte är överkänslig. På handen är oljan lätt att tvätta bort igen om det skulle behövas. Även om frankincense är mild så finns det de som är känsliga, och då kan man blanda ut oljan med t ex vanlig olivolja eller jojobaolja för att göra den ännu mildare.

Här är en lista på en del av alla de användningsområde som denna fantastiska olja har.

 • Antiinflammatorisk
 • Milt antiseptisk
 • Smärtstillande
 • Lugnande
 • Avslappnande
 • Stärker immunförsvaret
 • Mot ärr och bristningar
 • Mot rynkor
 • Mot nedstämdhet
 • Mot acne
 • Bra som meditationsolja för att lugna sinnet

Som vanligt gäller att det mesta från naturen som har effekt också kan överdoseras, så mer är inte bättre. Eteriska oljor används i enstaka droppar, tar man för mycket är det inte längre hälsosamt och kan ge effekter som man inte vill ha.

/Charlotta

7 comments

Tomas 4 maj, 2020 - 16:24

Fick tips om frankincenseolja, och att precis som du skriver ta den i munnen, fast gnugga en droppe i gommen med tungan. Läste sedan på hemsidan till ett företag som säljer oljan att den är livsfarlig, att man kan dö om man får den invärtes eller ner i luftvägarna. Se länk vid intresse:
https://www.svenskhalsokost.se/pure-boswellia-frankincense-eko?gclid=EAIaIQobChMIxPzIyKaQ6QIVhqgYCh2cpQ2hEAAYASAAEgJbePD_BwE
Föetaget nämner i ett mail till mig att man kan ta den i munnen om man enbart tar någon procent frankincense och blandar ut med någon annan olja, t ex olivolja. I dess koncentrerade form skriver de att den kan ge frätande skador.

Vad tänker du kring detta? Du skrev att frankincense är mild.
Har du något tips på bra frankincense att börja med? Min ambition är just att ha den i munnen om möjligt. Eller har du tips om någon annan som är duktig på frankincense som jag kan ta kontakt med?

När du tar en eller ett par droppar i nacken, spär du ut den då eller tar den outspädd på handen för att gnida den på huden?

Tacksam för svar!

Charlotta 4 maj, 2020 - 18:14

Hej Tomas, välkommen hit! Företaget du haft kontakt med säger ungefär det de är tillsagda av Livsmedelsverket att säga. I Sverige är det inte tillåtet att sälja rena eteriska oljor för invärtes bruk och det är inte heller tillåtet att marknadsföra dem som effektiva hälsopreparat. Vill man ha korrekt information får man antingen söka på engelska eller prata med någon som inte själv säljer eller jobbar med eteriska oljor eller hälsa. Med det sagt ska man naturligtvis vara försiktig vid användadet av eteriska oljor eftersom de är både mycket starka och potenta, det är alltid en fråga om enstaka droppar. Vid okunnig eller överdriven konsumtion är de risker som beskrivs på hemsidan och i mailet du fick fullt realistiska.

Det viktigaste när man ska inte eteriska oljor oralt är att det dels är en olja som är lämplig för konsumtion och dels att det är en produkt avsedd för konsumtion, dvs 100% ren och ekologisk. Frankincense är lämplig för konsumtion men alla frankincense-produkter är inte avsedda för konsumtion. De tre frankincense-märkena som jag känner till som är avsedda för konsumtion är DoTerra, som är de eteriska oljornas Rolls Royce, Young Living och Organic Makers. Det finns säkert fler, men detta är som sagt de jag känner till.

Ja, jämfört med många andra eteriska oljor som man aldrig ska använda direkt på huden eller outspädd invärtes är frankincense mild. Men mild är ett relativt begrepp och ur ett annat perspektiv är ingen eterisk olja verkligt mild. Jag använder frankincense outspädd på huden varje dag, jag tar några droppar på ett finger och smörjer bland annat över lymfkörtlarna på halsen. Detta har jag hållit på med i snart fem år utan några negativa reaktioner. De första gångerna bör man dock ta väldigt lite och prova på ett ställe där huden är lite tjockare och tåligare, t ex på handen eller armen. Samma sak när man börja ta oralt, börja med att ta väldigt lite på ett finger och bara rör vid tungspetsen. Får man inga negativa reaktioner ökar man tills man tar en hel droppe. Skulle det visa sig att man är väldigt känslig och reagerar för outspädd frankincense kan man späda den med olivolja, kokosolja eller liknande.
/C

Christer Ståbis 5 maj, 2020 - 15:19

Åhå, det här var intressant. Såg detta inlägg nu. Jag ÄTER lite Boswelia Serrata då och då. Ett enda korn (5-6 mm stort) tar jag när jag äter den. Inget mer. Jag har inte märkt något resultat på något vis. Förhoppningsvis gör den gott. Det är svårt att säga då jag gör även annat för hälsan. Några negativa effekter har jag dock aldrig känt av.
Jag tar ca hälften av den mängden av Djävulsklo också då, när jag tar Boswellian.
Boswellian smakar inte så mycket. Den är som en kåda, fast med mindre smak än grankåda. Jävulsklon har däremot en frän smak.
Djävulsklon står registrerad som foderråvara och ”ska” ej ätas av människor.
Ja, cannabis ska vi inte heller äta men det finns de som har fått mycket goda resultat av den, för sina sjukdomar. (Jag har dock aldrig provat den.)

Charlotta 5 maj, 2020 - 15:29

Det är första gången jag hör någon som äter den i sin mest naturliga form, men varför inte. Den bör ju om möjligt vara ännu mer verksam helt obehandlad. Djävulsklo vet jag många som både tar själva och ger sin djur, framför allt som smärtlindring. Det finns mycket i vårt land som anses vara olämpligt för människor men som själva verket är mycket hälsosammare än det mesta som vi stoppar i oss. Som vanligt är det relevant att fråga sig vem som vinner mest på att vi äter det vi äter och låter bli att äta det som påstås vara farligt. Egna studier och slutsatser är de mest pålitliga.
/C

Christer Ståbis 5 maj, 2020 - 21:19

Ja, jag tar den som den är, med lite vatten till för att skölja ned den helt. Ja, jag är ju inte som andra barn jag… ;D
Tack för din info om Djävulsklo. Jag vet att båda dessa saker var bra för något jag behövde men jag minns inte exakt för vad just nu.
Jo, i fråga om mat och det vi stoppar i oss är det mycket som är tvärtom i själva verket… Jag ser så mycket ”mat” i affärer och som människor stoppar i sig som jag inte räknar som mat överhuvudtaget… Rena kemiblandningen i vissa fall.
Jodå, nog finns det ekonomiska intressen i mat och inte minst i modern ”medicin” (vilket jag inte heller ger så mycket för).
Tur jag har blivit begåvad med sunt förnuft, en egen vilja och förmåga att ta till mig annan information än den vi blir matad med dagligdags. 🙂

Tomas 5 maj, 2020 - 19:47

Tack för ditt utförliga svar, Charlotta!
Jag googlade på de märken Frankincense du föreslog och fann att DoTerra kostar 1020 kr för 15 ml, Young living 439 kr för 5 ml – och till min häpnad – Organic makers endast 168 kr för 10 ml. Är det den Organic makers som är helt ren och som du rekommenderar? Se länk:
https://www.organicmakers.se/shop/hem/ravaror/eteriska-oljor-dofter/eteriskolja-frankincense-ekologisk/

Charlotta 5 maj, 2020 - 19:55

Den du har länkat till är den jag själv använder, hittills har jag enbart använt den utvändigt men enligt uppgift från Organic Makers (jag har frågat) är oljan 100% ren och kan användas även invärtes. Det var förvisso några år sedan jag frågade men jag har ingen anledning att tro att de har ändrat något.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI