Home Hälsa Guld, rökelse och myrra

Guld, rökelse och myrra

by Charlotta

Enligt historien är guld, rökelse och myrra de tre gåvor som de vise männen överräckte till den nyfödde Jesus när de kom på besök.

De flesta som har hört berättelsen har nog inte lagt någon större betydelse vid vad Jesus, eller kanske snarare Josef och Maria, skulle ha gåvorna till, utan mer sett det som en välmenande gest.

Eller kanske tänkt att det nog var praxis vid den tiden att ge liknande gåvor och att de förmodligen hade ett symboliskt värde.

På senare tid har åsikten om gåvornas innebörd börjat luta allt mindre åt ett symbolvärde och allt mer åt ett verkligt medicinskt värde.

Guldet, var sannolikt inte metallen guld, utan gurkmeja, kryddornas guld, men fler hälsofrämjande egenskaper än vad som går att komma ihåg, men antiinflammatorisk, antidepressiv och smärtlindrande är några av de mest kända.

Rökelse, var sannolikt inte ”lukta-gott-pinnar” som man tänder fyr på, utan frankincenseolja, alltså eterisk olja från kåda av rökelseträdet Boswelia carterii, som även den har en mängd hälsofrämjande egenskaper, till exempel antiseptisk, anticancer och förbättrad sårläkning.

Slutligen den anonyma myrran som ingen riktigt vet vad det är, men som även det sannolikt kan ha varit kåda i form av en eterisk olja med väldigt många nyttiga användningsområden. Några av myrrans främsta egenskaper är att det är en stark antioxidant, det är antiinflammatoriskt, antiseptiskt och hormonstabiliserande.

För ungefär 2000 år sedan så var nog dessa tre gåvor något av det bästa husapotekt man kunde tänka sig, och förmodligen lika dyrbara som högt värderade. Idag kan vi klicka hem dem från nätet på några sekunder och låta dem bli en naturlig del av vårt eget husapotek.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI