Home Hälsa Hälsa istället för vikt

Hälsa istället för vikt

by Charlotta

På gott och ont lever vi människor med en hjärna som är väldigt lättmanipulerad. Det onda i sammanhanget består av att de flesta låter omvärlden stå för manipulationen och lider av följderna, det positiva är att det går att ta över manipulationen själv och göra något bra av det.

Ett område där det lönar sig att manipulera hjärnan genom att ändra sina tankar är om man har övervikt som man försöker bli av med. Lever man med övervikt så förknippar man i allmänhet ord som ”vikt”, ”kilon” och ”storlek” med något negativt och om man då dagligen tänker tankar som ”Jag borde gå ner i vikt.” eller ”Jag önskar jag kunde köpa en mindre storlek.” eller ”Undrar om jag kan ha gått ner ett kilo nu?” så innebär det att man matar sig själv med negativa tankar.

Negativa tankar gör att man mår psykiskt dåligt, vilket påverkar även den fysiska hälsan och gör det svårare att gå ner i vikt. Manipulationen handlar alltså om att fokusera bort från alla negativa tankar och fokusera på det positiva i situationen istället, och det kan man göra genom att välja ord med positiv laddning. Några ord som för de flesta har en positiv klang är ”näring” och ”hälsa” och att ”hjälpa sig själv att må bättre”. Så istället för att tänka på vikt, kilon och storlek så tänk på näring, hälsa och vad som hjälper kroppen i dess dagliga arbete.

Undvik till exempel tankar som säger att pasta är inte bra för att det blir man tjock av, och tänkt istället pasta väljer jag bort för det omvandlas till socker som driver på inflammationer i kroppen. Och undvik tankar som säger att grönsaker måste jag äta mer av för det är en av de saker man inte blir tjock av, och tänk istället grönsaker äter jag gärna för det innehåller massor med bra och lättupptaglig näring och dessutom basar det kroppen så jag lättare håller mig frisk.

När det gäller vad som hamnar på tallriken och i munnen så gör det här tänket kanske ingen skillnad, men mentalt gör det stor skillnad. Kan man styra bort tankarna från att kretsa kring det negativa ”vikt” och ”storlek” och istället fokusera på det positiva ”hälsa” och ”näring” så hjälper hjärnan till att både göra bra val och att släppa extra kilon.

Och ja, det här tankesättet fungerar på allt annat också, viktnedgång är bara ett exempel, men för många ett väldigt aktuellt sådant.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI